Prāta Vētru cienīju, cienu un cienīšu (261)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Negodīgus, absurdus pārmetumus izpelnījušies «Prāta Vētras» mūziķi. Iemesls - viņi atļāvušies nepievienoties «vienīgajam un pareizajam» viedoklim Krievijas skandalozās grupas «Pussy Riot» lietā. Te ir jāsaka stingrs vārds - «Prāta Vētra» ir turējusi savu vārdu, ko reiz deva. «Prāta Vētra» apliecina savu garīgumu patiesā un godīgā veidā. Savukārt «Pussy Riot» ir nodarījis milzīgu kaitējumu demokrātijai, cilvēktiesībām un it īpaši vārda brīvībai.

Medijos tiek citēti «Prāta Vētras» mūziķi, kuri LTV vairījās komentēt «Pussy Riot» prāvu Krievijā. Grupas solists Renārs Kaupers LTV raidījumam «Panorāma» atzina: «Es laikam nebūšu pārāk kompetents komentēt šo notikumu. Redzēju, ja nemaldos, žurnālā «Ir» fotogrāfijas, bet nepaspēju izlasīt. Pa ausu galam kaut ko esmu dzirdējis.» Grupas bundzinieks Kaspars Roga norādīja – meiteņu mērķis bija provocēt, un sekoja attiecīga reakcija.

Aivars Ozoliņš un Andra Neiburga - pareizākie no pareizākajiem

Šī viņu attieksme nekavējoties izraisīja sašutuma vētru vairākos Latvijas gaišajos prātos. Rakstniece Andra Neiburga mikroblogu vietnē «Twitter» ierakstīja: «Ai. Prāta Vētra tikko ar savām atbildēm par Pussy Riot zaudēja mani kā cienītāju. Nu jā, sākas taču Krievijas tūre.» Savukārt žurnāla «Ir» komentētājs Aivars Ozoliņš tik ilgi lamājis bijušo komunistu Aivaru Lembergu, ka pats sāk runāt kā komunists. Arī viņš publiski kaunināja «Prāta Vētru», ka viņi nav pievienojušies «vienīgajam un pareizajam» viedoklim. Ozoliņš «Twitter» blogā ironizēja: «Renārs Kaupers LTV Panorāmā par Pussy Riot notiesāšanu: «Es nebūšu kompetents…», pa ausu galam kaut ko esmu dzirdējis …». Tā ir tikai daļa no pārmetumiem, kuri tika veltīta mūziķiem.

Te uzreiz jāaizrāda - «Prāta Vētrai» nav obligāti jāpievienojas kādam «vienīgajam un pareizajam» viedoklim. Viņiem ir absolūtas tiesības uz savu viedokli, lai kāds arī tas būtu. Un nevienam, nevienam, nevienam nav nekādu tiesību viņiem par to pārmest. Piedevām vēl publiski kaunināt. Jaunāki cilvēki to neatceras, bet Ozoliņam un Neiburgai gan vajadzētu atcerēties pretīgos padomijas gadus, kad tika vākti «brīvprātīgie ziedojumi» tā saucamā Uzvaras pieminekļa celtniecībai. Ja kāds iedomājās atteikties, tad pārcentīgi komjaunieši par to ziņoja attiecīgām biedru grupām un vainīgie tika publiski kaunināti. Tagad absurdā veidā atkārtojas kaut kas līdzīgs ar «Pussy Riot» - ja kāds nepievienojas «pareizajam» viedoklim, tad var piedzīvot publisku kaunināšanu.

Renārs Kaupers un citi mūziķi apliecina patiesu garīgumu bez skaļa pompa un pozēšanas

Te der atgādināt kādu nopietnu «Prāta Vētras» solījumu saviem cienītājiem. Reiz viņi atzina, ka nejūtas laimīgi par to, ka savas karjeras sākum posmā neapdomīgi bija iesaistījušies kādas partijas atbalsta kampaņā. Vēlāk viņi atzina, ka tas bija kļūmīgs solis, un apsolīja saviem cienītājiem turēties pa gabalu no politikas. «Pussy Riot» ir politiska lieta, un viņu atturēšanās to vērtēt ir vienkārši konsekventa sava solījuma ievērošana. Par ko viņi ir pelnījuši cieņu.

Vēl vairāk. Renārs Kaupers un grupas mūziķi gadiem ilgi ir piedalījušies visdažādākajos labdarības pasākumos, un viņos ir krietni vairāk garīguma nekā vislielākajai daļai viņu kritiķu. Arī šajā sestdienā, 25. augustā, Renārs Kaupers ar citiem mūziķiem piedalīsies labdarības koncertā Bruknas muižā. Tā ir fantastiska vieta, kur ar patiesu garīgumu, ticību un cilvēkmīlestību ir burtiskā veidā izglābti neskaitāmi cilvēki.

Kamēr dažādi paštaisni svētuļi nievā Kauperu, tikmēr viņš savu patieso garīgumu apliecina bez skaļas plātīšanās un pozēšanas. Palīdzot cilvēkiem, kuri atraduši savu glābiņu Ticībā. Bruknas muižas mājas lapā ir lasāms - «21. jūlijā Vecā Sv. Ģertrūdes baznīcā ar kora «Kamēr...» koncertu tika aizsākta vērienīga labdarības akcija «Uzcel savu baznīcu!». Tās mērķis ir atbalstīt un piesaistīt līdzekļus Svēto apustuļu kapelas celtniecībai un apustuļu skulptūru izveidei Bruknā. 25. augustā Bruknas muižā notiks šīs akcijas turpinājums - lielkoncerts «Uzcel savu baznīcu!», kurā bez atalgojuma muzicēs un piedalīsies dažādi Latvijā zināmi un populāri mākslinieki, tostarp Renārs Kaupers, Da Gamba, Aija Andrejeva, Goran Gora, Ieva Kerēvica, Putnu Balle un koklētāja Laima Jansone u.c.»

Tas ir kārtējais apliecinājums, kādēļ «Prāta Vētra» bija, ir un būs pelnījusi patiesu cieņu. Un ir tikai negodīgi paģērēt, lai viņi lauž paši savus solījumus nelīst politisko kaislību jezgā. Vēl negodīgāk ir pārmest viņiem atšķirīgu viedokli. 15. augusta žurnālā «Ieva» ir brīnišķīga intervija ar Bruknas muižas pašaizliedzīgo mācītāju Andreju Mediņu. Intervijas noslēgumā viņš citē Māti Terēzi: «Mēs katrs esam zīmulis Dieva rokās. Ja mēs ļaujamies, tad ar mums rakstīs ļoti skaisti.» Renārs Kaupers un pārējā «Prāta Vētra» ir izvēlējušies savu rokrakstu, «Pussy Riot» - savu. Tā ir katra paša izvēle.

Te beidzot ar skaidru prātu ir jāatzīst, ka «Pussy Riot» ir nodarījušas ārprātīgu kaitējumu demokrātijas izpratnei Krievijā. Lai arī par kādiem principiem viņas runā, to sadzird tikai neliela saujiņa intelektuāļu. Visplašākās tautas masas Krievijā redz, ka trīs traki meitieši cīņā par demokrātiju ir gatavi zaimot viņu Ticību un Baznīcu. Neviens jau viņiem nepaskaidro tik smalkus terminus kā cīņu par sabiedrības un varas sekulārismu. Putina režīms ar baudu izgaršo sacelto jezgu. Tas viņiem ļauj vēl un vēlreiz atkārtot - redziet, kāda ir patiesā Rietumu demokrātijas seja. Zaimošana, skandalēšanas, publiskas pornogrāfijas akcijas un perversijas lielveikalos. Aiz visas šīs jezgas tādi smalkie demokrātijas principi vienkārši pazūd nevis otrajā, bet gan trīsdesmit trešajā plānā.

Par Atmodas ideāliem ar vistu kājstarpē un locekļiem uz tilta?

Atklāti sakot ir pilnīgi neiedomājami, ka Latvijas Trešā Atmoda būs izpaudusies tieši šādi. Lai piedod Ieva Akurātere, bet ir grūti iedomāties, ka viņa nedziedātu no Dziesmu svētku estrādes: «Palīdzi, Dievs, palīdzi, Dievs, mūsu latviešu tautai dzīt saknes drīz brīvas Latvijas zemē!», bet tā vietā klaigātu lielveikalā un, atvainojos, bāztu kājstarpē vistas gabalus, kā to darīja Krievijas «brīvības cīnītājas» «Pussy Riot». Nezinu, ko pasaule par Latviju domātu, ja mēs nevis būtu sadevušies rokās Baltijas ceļā, bet gan zīmējuši gigantiskus dzimumlocekļus uz tiltiem, kā to darīja «Pussy Riot» domubiedri no grupas «Voina».

Patiesai cīņai par brīvību un ideāliem piedien patiess un īsts garīgums. Bez netīrām, aizskarošām provokācijām. Vairāki Rietumu apskatnieki salīdzinājuši «Pussy Riot» ar septiņdesmito gadu čehu pankroka grupu «The Plastic People of the Universe». Komunistu drošībnieki sāka to vajāt, un saujiņa intelektuāļu apvienojās grupā «Harta '77», lai «Plastic People» aizstāvētu. Ievērojamais disidents Vaclavs Havels uzrakstīja drosmīgu politisku eseju, kas esot satricinājusi komunistisko režīmu.

Patiesībā padomju totalitārais režīms sabruka ekonomiskā un garīga bankrota dēļ. Un, ja bija kāda persona, kas to veicināja vairāk, tad tas bija īsts un patiess garīgais līderis - pāvests Jānis Pāvils II. Viņa vadmotīvs bija - «Nebaidies». Grūti iedomāties, ka viņš bija domājis: «Nebaidies zaimot.» Tas nav un nevar būt ceļš uz patiesām vērtībām un ideāliem. Tā bija «Pussy Riot» izvēle. Vairākiem mūsu mūziķiem izpratne par garīgumu ir atšķirīga. Pārmest viņiem drosmi paust atšķirīgu viedokli no «vienīgā un pareizā» šķiet savādi. Kaupers, Aija Andrejeva, Goran Goran, Ieva Kerēvica, Laima Jansone un citi savu garīgumu apliecinās savādāk. No sirds novēlu viņu kritiķiem izkāpt no savām paštaisnajām kriķu čībām un aizbraukt šosestdien uz Bruknas muižas labdarības koncertu. Tā ir vieta, kur ikkatrs ar savām acīm var pārliecināties, kas ir patiess, pašaizliedzīgs darbs garīguma un ideālu labā.

Komentāri (261)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu