Vilšanās par valdības solījumu nepildīšanu (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdības solījuma nepildīšanu no nākamā gada pārņemt bērnudārzu audzinātāju algu izmaksu izraisa pašvaldību vilšanos. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Andris Jaunsleinis norāda, ka tas liek apšaubīt jebkuru citu valdības solījumu nākotnē. Jaunsleinis atbalstītu bērna pieskatīšanas pabalstu tikai kā papildu pasākumu jauno ģimeņu atbalstam.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio izteicās, ka notikušais ir «viela pārdomām par solījumu svaru un vai ar jaunajiem var notikt tas pats, kas ar iepriekšējiem».

Slikti ir tas, ka pusgadu tika runāts, ka mainīsies sistēma, ka valsts pārņems algu izmaksu un pašvaldībām būs brīvi līdzekļi.

Problēma ir sena

Pašvaldības bērnudārzu audzinātājiem algu maksā kopš 1998. gada, «kad bija krīze un konsolidācija, tad lai saglābtu budžetu bija izvēle - vai nu veram bērnudārzus ciet, vai nu algas ir no pašvaldībām».

Patlaban lielas problēmas ar rindām uz bērnudārziem ir 12 pašvaldībās no 199 pašvaldībām.

Atbalsts jaunajiem vecākiem

Jautāts par alternatīvu, kad valsts maksātu pieskatīšanas pabalstus vecākiem, Jaunsleinis teica, ka pirmkārt ir jāsaprot, kā šādu pabalstu administrēt un otrkārt tas nav risinājums rindām, bet gan varētu tikt uztverts vienīgi kā atbalsts jaunajiem vecākiem. «Ja mums būtu iespēja,

būtu labi, ja bērniņš līdz 3 gadiem būtu mājās ar mammu.

Viņš atgādināja, ka bieži vien pēc bērna piedzimšanas ģimenēm strauji samazinās iztikas līdzekļi un vecāki ir spiesti ātrāk atgriezties darbā. Šādā gadījumā pieskatīšanas pabalsts būtu ļoti labs pakalpojums.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka valdība mainījusi domas par vienu no demogrāfijas veicināšanas pasākumiem – par labāku atzīts bērna pieskatīšanas pabalsts, nevis algu maksāšana bērnudārzu darbiniekiem no valsts budžeta.

Pabalstam nākamgad no 1.septembra novirzīs 3,8 miljonus latu, algām bērnudārzos finansējums tika lēsts 23 miljonu latu apmērā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu