Skolas formas nenoslēps mazturīgos skolēnus (323)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Obligātās skolas formas var uzlabot skolēnu disciplīnu un uzvedību, taču tās noteikti nenovērsīs problēmas, kas saistītas ar bērnu dažādo materiālo stāvokli. Pat ja apģērbs visiem skolēniem būs vienāds, trūcīgākos bērnus «nodos» veci apavi, mobilie telefoni un citas lietas. Tā sarunā ar portālu TVNET sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Viņa atzina, ka skolas formas tērpiem, tāpat kā jebkurai citai lietai, ir gan savas pozitīvās, gan negatīvās puses.

Par formām jāvienojas visiem kopā

Par formu ieviešanu un nēsāšanu noteikti jāvienojas visām iesaistītajām pusēm - bērnu vecākiem, skolas administrācijas pārstāvjiem, kā arī pašiem skolēniem.

Ja bērni jutīs lepnumu par savu skolu un tās formām, viņi tās labprāt nēsās. Taču, ja lepnuma nebūs, skolēni formas uztvers negatīvi. Rieksta-Riekstiņa pauda viedokli, ka

skolas formas noteikti nerisinās problēmas, kas saistītas ar bērnu materiālā stāvokļa nevienlīdzību.

Pat ja visiem skolēniem būs pilnīgi vienādi formas tērpi, materiālā stāvokļa dažādība izpaudīsies citās ar skolu saistītās lietās, piemēram, mobilajos tālruņos un apavos.

«Materiālā stāvokļa atšķirības nevar noslēpt ar skolas formām. (..) Nevajadzētu ļauties ilūzijām, ka formas nodzēsīs atšķirības.»

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja atgādināja, ka daļa vecāku skolas formas uzskata par dārgākām nekā bērnu ikdienas apģērbu, ko var iegādāties parastā veikalā.

Tāpēc, lemjot par formas tērpu ieviešanu, noteikti vajadzīga vecāku ieinteresētība, vēlēšanās un akcepts.

Nevajadzētu pieļaut, ka formas ir tik dārgas, ka daļa bērnu tās nevar atļauties iegādāties. Tad skolēnu materiālā stāvokļa atšķirības būtu vēl klajāk redzamas un sagādātu vēl vairāk problēmu bērniem.

«Skolas formas pašas par sevi nav universāls glābiņš visām problēmām, bet, ja tās ir gribētas, var dot pozitīvu efektu. Katrā ziņā tās nevajadzētu uzspiest.» Formu pozitīvais aspekts ir tas, ka

formu obligāta nēsāšana var veicināt disciplīnu un piederības sajūtu.

Bieži vien skolēni formās uzvedas citādāk nekā parastās ielas drēbēs ģērbti bērni un jaunieši.

Vairums portāla TVNET lasītāju, kuri piedalījās nesenā aptaujā, uzskata, ka skolēniem ir jāvalkā formas. Šādu viedokli pauduši 73% aptaujāto. Tikai piektdaļa uzskata, ka skolas formas nebūtu jānēsā.

Arī Tu vari izteikt savu viedokli TVNET aptaujā par skolas formām!

Komentāri (323)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu