Skola pieprasa 1600 latu vērtus instrumentus (175)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ The City Foundry

Rīgas Amatniecības vidusskolas vadība audzēkņu vecākiem pieprasījusi iegādāties kokapstrādes instrumentus aptuveni 1600 latu vērtībā. Par to portālam TVNET pastāstīja kāda vidusskolas jaunā audzēkņa mamma. Savukārt skolā apgalvoja, ka šos instrumentus ir vēlams iegādāties, taču tie nav obligāti.

Audzēkņa mamma TVNET sacīja, ka projektā «Skolas nauda» ierakstīja savu atsauksmi, jo skolas pieprasīto mācību līdzekļu summa daudzkārt pārsniedz to, ko vecāki ir spiesti izdot par mācību grāmatām.

Šī summa ir aptuveni 1660 latu.

Nolēmusi nesamierināties un neklusēt par šo prasību, mamma vērsās gan pie skolas direktores, gan Izglītības un zinātnes ministrijā un Tiesībsarga birojā. Balstoties uz direktores «melīgo» atbildi, abu institūciju atbildes bijušas par labu skolai - ka šo dārgo instrumentu iegāde bijusi vēlama, nevis obligāta.

Taču tā īsti neesot patiesība.

Par instrumentu iegādi stāstīts gan sapulcē, gan individuāli

Par šo instrumentu nepieciešamību vecāki informēti gan jūlija vecāku sapulcē, kas tikusi rīkota tieši šā iemesla dēļ, kā arī personīgās sarunās.

Sapulces apmeklēšana bijusi noteikta kā obligāta, piebilstot, ka neierašanās gadījumā bērna vieta skolā tiks piedāvāta citam audzēknim, kurš palicis aiz svītras.

Tā kā mamma nav varējusi apmeklēt šo sapulci, viņa runājusi ar skolas nodaļas vadītāju. Arī viņš privātā sarunā informējis par instrumentu nepieciešamību. Viņš runājis arī par to, ka ģimene vēl var pārdomāt un pagūt izņemt bērna dokumentus no skolas.

Aizņemas instrumentus no citiem

Līdz šim viņas dēls saistībā ar mammas pretenziju neesot izjutis kādu neparastu attieksmi no skolotāju vai skolas vadības puses. Viņš novērojis, ka skola cenšas nodrošināt vajadzīgos instrumentus, taču tie neesot gana kvalitatīvi. Tāpēc puika, lai pabeigtu darbus mājās, aizņemoties instrumentus no draugiem, kuriem vecāki tos ir iegādājušies.

Sieviete pagaidām instrumentus nav iegādājusies, taču viņai radusies sajūta, ka tas tomēr būs jādara. Viņa uzskata, ka

audzēknim nevajadzētu mājās darīt kokapstrādes darbus.

Runājot par ieteikumiem citiem vecākiem, kuri nonākuši līdzīgā situācijā, audzēkņa mamma atgādināja, ka likumi ir jāievēro visiem. Saistībā ar mācību līdzekļu iegādi viņu visvairāk pārsteidzis tā dēvētais Stokholmas sindroms - upuri sāk aizstāvēt sagūstītāju, šajā gadījumā - vecāki sāk aizstāvēt skolas vadības nelikumīgo prasību. Daļa vecāku viņas izvirzīto pretenziju uzskatot par nepamatotu.

Par šīm skolas prasībām viņa neesot runājusi ar citu klasesbiedru vecākiem, jo tos nepazīstot. Dēls stāstījis, ka gandrīz visiem klasesbiedriem ir iegādāti prasītie instrumenti.

Instrumenti ir vēlami

Savukārt skolas direktora vietniece Teiksma Sūna portālam TVNET apgalvoja, ka šo instrumentu iegāde ir vēlama, taču nav obligāta. Skolēniem tie vajadzīgi, lai mājās varētu nostiprināt skolā iegūtās zināšanas un prasmes. «Skolas instrumentus uz mājām nedod. Skola nodrošina instrumentus darbam stundās.»

Instrumenti vēlami, arī domājot par skolēnu snieguma un maksimālās atdeves palielināšanu. Skolas beigās audzēkņi uzrādot ļoti labus rezultātus, un tas nebūtu iespējams bez regulāriem treniņiem.

«Tāpat šuvējam vajadzīga šujmašīna vai reklāmas dizaineram - dators ar speciālām programmām.»

Profesionālo izglītību raksturo regulāri treniņi.

Nepietiek ar vienu izlasītu grāmatu, kā tas var būt parastā vidusskolā.

Pēc direktora vietnieces teiktā, audzēkņi varot izpildīt skolas prasības, pat ja viņu vecāki nevar atļauties iegādāties mājās vajadzīgos instrumentus. «Viss atkarīgs no audzēkņa vēlmēm. Skolotāji ir pretimnākoši, pie instrumentiem var strādāt arī pēc stundām.»

Bet kā tad paliek ar valstī noteikto bezmaksas izglītību? Atbildot uz šo jautājumu, Sūna akcentēja, ka vispirms vajadzētu vienoties, ko jēdziens «bezmaksas izglītība» sevī ietver. Citādi var nonākt līdz paradoksam - vecāki atved pliku bērnu uz skolu un pieprasa, lai skola viņam visu nodrošina.

Iesaisties arī Tu!

Portāls TVNET jau vēstīja par akciju «Skolas nauda», kuras laikā iespējams uzzināt, cik daudz naudas Latvijas iedzīvotāji tērē bērnu sagatavošanai skolai.

Izveidota īpaša karte, kurā varat aplūkot vecāku sniegto informāciju.

Komentāri (175)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu