Vecāki, celieties augšā no dīvāna! (95)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai samazinātu tēriņus par bērna skolas gaitām, vecākiem jābūt aktīvākiem un jāiesaistās ar izglītību saistītajos procesos. «Māmiņu kluba» vadītāja Sandija Salaka sarunā ar portālu TVNET minēja vairākas iespējas, kā, apdomīgi un tālredzīgi rīkojoties, var ietaupīt naudu.

«Vecākiem vajadzētu būt daudz aktīvākiem, darbojoties skolas pašpārvaldē.

Bieži vien vecāki nav gana aktīvi un tāpēc neizdodas vienoties par svarīgām lietām,» Salaka teica un kā piemēru minēja vecākus, kuri reti nāk uz vecāku sapulcēm. Pat ja viņi ierodas, tad ieņem pasīva novērotāja lomu, nevis aktīvi iesaistās lemšanā.

Vēl sliktāk, ja vecāki vispār neapmeklē sapulces un neinteresējas par bērna skolas gaitām.

Taču bieži vien šie vecāki mēdz sūkstīties, ka viņiem jāizdod nauda par bērnu skološanu. Daļa ģimeņu vaino visas iespējamās iestādes un amatpersonas, taču paši neko nedara. «Vecākiem jāsaprot, ka viņi daudz ko skolā var ietekmēt.»

Salaka akcentēja, ka mūsdienās vecāku sapulces nav vienīgā iespēja, kā vecākiem savstarpēji sazināties un runāt ar skolu.

Veiksmīga saziņa iespējama arī internetā.

Vecāki var vienoties par dažādiem kopīgiem iepirkumiem un savstarpēju mantu apmaiņu. Ar mantām var mainīties ne tikai vienas klases un skolas, bet arī apkārtnes bērnu vecāki.

Ir lietas, ko labāk iegādāties jaunas, taču tāpat daudz ko var iegādāties lietotu, piemēram apģērbu.

Lai arī sākotnēji vecākiem var likties nepieņemami piedāvāt bērnam lietotas lietas, tomēr praktiski vecāki sapratīs, ka jaunāko klašu skolēni ļoti ātri «izaug» no sava apģērba un citām lietām, tādēļ ļoti daudz kas būs minimāli izmantots.

Bērnu mantu un apģērba apmaiņas aktivitātē Latvijai vajadzētu mācīties no Igaunijas, kur vecāki jau ilgāku laiku nekaunas no lietoto mantu lietošanas.

Labi, ka pēdējā laikā arī Latvijā savstarpējā mantu apmaiņa uzņem apgriezienus.

Lietotu preču izmantošana ievērojami samazina tēriņus.

Salaka atgādināja, ka jaunas bērnu drēbes un apavi Latvijā maksā diezgan dārgi. Lai par šīm lietām nebūtu jātērē daudz naudas, daļa vecāku izvēlas iepirkties ārzemēs vai arī pasūtīt nepieciešamo internetā.

Var runāt par mācību grāmatu iegādi

Tāpat vecāki var runāt ar skolu par mācībām nepieciešamo grāmatu iegādi un kopā meklēt iespējas, kā samazināt izmaksas. Var panākt, ka bērniem grāmatas nav jāpērk, bet tās var paņemt skolas bibliotēkā.

Tieši no vecāku aktivitātes lielā mērā atkarīgs, kādas nākotnē būs skolas un par ko būs jāmaksā.

«Māmiņu kluba» vadītāja arī vērsa uzmanību, ka vecāki var ietaupīt, sūtot savus bērnus uz bezmaksas pulciņiem, nevis maksāt par tiem lielas summas. Pašvaldības nodrošinot dažādus bezmaksas bērnu brīvā laika pavadīšanas veidus, taču ļoti daudz vecāku par tiem nezina, jo trūkst informācijas.

Bieži vien lielu daļu no ģimeņu tēriņiem veido transporta izmaksas - tās var sasniegt pat 30 latus. Šajā ziņā priviliģētāki ir Rīgas bērni, kuriem par sabiedrisko transportu nav jāmaksā. Savukārt bērniem, kuri pārvietojas ar vilcienu, par biļetēm jāmaksā tikpat daudz kā pieaugušiem cilvēkiem.

Savukārt mobilie tālruņi, ko vēl pavisam nesen daudzi uzskatīja par ekstrām, mūsdienu bērniem ir vajadzīgi drošības dēļ. Arī datori un ar tiem saistītās lietas nepieciešamas mācībās. Patlaban daudz bērnu datorprasmes apgūst jau bērnudārzā. Gan mobilais telefons, gan datortehnika var prasīt ievērojamas naudas summas no vecākiem.

Iesaisties arī Tu!

Portāls TVNET jau vēstīja par akciju «Skolas nauda», kuras laikā iespējams uzzināt, cik daudz naudas Latvijas iedzīvotāji tērē bērnu sagatavošanai skolai.

Izveidota īpaša karte, kurā varat aplūkot vecāku sniegto informāciju.

 
Komentāri (95)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu