«Ticīgie» nav kompetenti vērtēt dzimumlīdztiesības grāmatas (569)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kolāža: Toms Ostrovskis

Kristīgo fundamentālistu vārdā pieprasītā labklājības ministres Ilzes Viņķeles demisija grāmatu par dzimumlīdztiesību dēļ ir nepamatota, uzskata vecāku organizāciju pārstāvji. Kāpēc daži reliģisko organizāciju pārstāvji, kuriem acīmredzami nepatīk dzimumu līdztiesības ideja, ikdienā nerīkojas, piemēram, lai atklāti runātu par pedofilijas izplatību baznīcas kalpu, kā arī ģimeņu vidū?

(Precizēts «Māmiņu kluba» viedoklis.)

Ministrijas mājaslapā stāsti «Diena, kad Rūta bija Rihards» un «Diena, kad Kārlis bija Karlīna», kā arī metodiskie materiāli ar nosaukumu «Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm» ir pieejami ikvienam. Stāstos, kas domāti pirmsskolas vecuma bērniem, atainota situācija, kad meitene izdzīvo dienu kā zēns, spēlējot futbolu un kāpjot kokos, un otrādi - puika spēlē «mājas» kopā ar meitenēm.

Grāmata un metodiskie materiāli atrodami šeit

Rozā krāsa meitenēm un zilā puikām - stereotipisks uzskats

Vecāku organizācijas «Māmiņu klubs» vadītāja Sandija Salaka, kurai ģimenē aug divi bērni, sarunā ar TVNET uzsver – grāmatas nav pamatots iemesls, lai prasītu labklājības ministres demisiju. Tas drīzāk novērš uzmanību no lielākām problēmām.

«Māmiņu klubs» vēlas norobežoties no saceltās ažiotāžas, jo bērnu dzimumaudzināšana ir atkarīga no katras ģimenes atsevišķi.

Vecāku organizācijas vadītāja pieļauj, ka daļa vecāku, kuru ģimenes balstās uz ļoti tradicionālām vērtībām asi reaģējuši tāpēc, ka viņi varētu būt neizpratnē par to, ka valsts iestāde var mācīt viņu atvases labāk par viņiem pašiem. «Manuprāt, vecāki saprot, ka bērni var spēlēties ar tādām mantām, ar kādām grib. Un vairs nav tik izteikta dalīšana – rozā krāsa meitenēm un zilā – puisīšiem. Tas ir ļoti stereotipisks un novecojis uzskats, ko paši jaunie vecāki vairs savā starpā īpaši nepopularizē.»

Vecāku organizācijas pārstāve atsauc atmiņā savu bērnību laikā, kad vēl pastāvēja padomju režīms, – arī tad nav bijušas nekādas problēmas ar dzimumu līdztiesību, un savā medijiem izplatītajā komentārā viņa kā lielu piedzīvojumu atminas kāpšanu kokā ar puikām. «Ja mēs, vecāki, par to stresojam, tas liecina par tādu nebrīvi un aizspriedumu sajūtu,» teic Salaka.

Satura uztvere atkarīga no katra paša samaitātības pakāpes

Vairāk nekā 54 nevalstisku organizāciju grupas vārdā nodoto vēstuli parakstījusi SIA «Baltic Business Law Office» īpašniece Natālija Magazeina. Šo organizāciju vidū vairākas ir saistītas ar fundamentālām reliģiskām kustībām, kas nekautrējoties regulāri kritizē dažādu ar dzimumu līdztiesību saistītu tematiku. Dūla un bloga «Pērļu mamma» autore Katrīna Puriņa, kura ir māmiņa divām meitām, neslēpj, ka ir kristiete, tomēr pauž neizpratni par kristīgo fundamentālistu radīto ažiotāžu.

«Kāpēc šie radikālie kristieši, kas cīnās par kaut kādu nieka grāmatu, ikdienā necīnās, lai novērstu pedofiliju?»

viņa jautā. Fundamentālisti, vēršoties pret labklājības ministri, parāda nevis mīlestību vai pazemību, kādu tiem vajadzētu paust, bet gan to, ka viņu Dievs ir agresīvs, norāda Puriņa. Viņa neslēpj sarūgtinājumu par šādu attieksmi. Vienīgā lieta, ko ministrijai, viņasprāt, vajadzēja noorganizēt, ir sarunas un diskusijas pirms grāmatu izplatīšanas.

Abus stāstus viņa izlasījusi divreiz un atstāstījusi tajā rakstīto arī savām atvasēm, kuras par lietām, par kurām šokā patlaban ir minētās NVO, pat nav aizdomājušās. Tas, kā tiek uztverts saturs, vairāk atkarīgs no samaitātības pakāpes – viņa ir vienisprātis ar «Māmiņu kluba» vadītāju.

Viņķele: daļai sabiedrības iesīkstējusi izpratne par dzimumu lomām

Jau vēstīts, ka 54 nevalstiskās organizācijas nedēļas sākumā vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām ar protesta vēstuli par Labklājības ministrijas publicētajām grāmatām par dzimumu līdztiesību, pieprasot aizliegt tās un prasot arī ministres Ilzes Viņķeles atkāpšanos no amata.

Viņķele, komentējot savā virzienā raidītos pārmetumus, ka tiekot grauta dzimumu identitāte, norādīja, ka daļā pašmāju sabiedrības ir iesīkstējusi izpratne par dzimumu lomām. Viņas viedoklim piekrita arī tiesībsargs Juris Jansons, piebilstot, ka šie stāsti aizstāv bērna tiesības uz individualitāti un veicina bērnu iespēju attīstīt savas spējas neatkarīgi no dzimuma, līdz ar to atbilst sabiedrības interesēm.

Komentāri (569)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu