Rīgas dome finansē pasākumu Krievijas jauniešiem (143)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Tieši šodien Rīgā noslēdzas par «starptautisku» nosauktais televīzijas ideju festivāls jauniešiem «Tu vari!». Izklausās gana nevainīgi un jauki, vai ne? Taču uzmanīgus dara apstāklis, ka krievu valodā notiekošajam pasākumam 9000 latus piešķīrusi Rīgas dome, kuras vadība iestājusies par krievu valodas lomas palielināšanu.

Kāds portāla lasītāja pavēstīja, ka pirms dažām dienām nejauši saticis dažus jauniešus no Krievijas: «Viņi bija atbraukuši uz Latviju, lai piedalītos žurnālistikas konferencē, kurā piedaloties dažādi vadoši žurnālisti no Krievijas un citām valstīm..

Ceļa izdevumi, viesnīca viņiem esot apmaksāti, Rīga patīkot, bet no ārvalstīm viņi šogad piedaloties vienīgie. Esot arī daži vietējie.. Neredzu jēgu, kādēļ man kā rīdziniekam būtu jāmaksā liela nauda par to, ka šeit sabrauc cilvēki no Krievijas un spriež par žurnālistiku."

Ņemot vērā vārda brīvības trūkumu Krievijā un represijas pret žurnālistiem, kuru viedoklis nesakrīt ar Krievijas autoritārā režīma varas pārstāvjiem, nolēmām painteresēties sīkāk.

Lasītājs internetā uzzinājis, ka pasākumu «Ты можешь!» atbalsta Rīgas dome un "Live Rīga". Tas bijis liels pārsteigums, jo ne domes, ne "Live Riga" mājas lapā nekas par to bijis minēts.

Savukārt domes deputāts Olafs Pulks TVNET pastāstīja, ka opozīcija neesot atbalstījusi naudas piešķiršanu festivālam. Lai arī projekta prezentācijā kā pirmie dalībnieki minēti somi, taču reāli viņu neesot un

viss pasākums notiekot krieviski.

"Tas nav pirmais un nebūs pēdējais gadījums, kad krieviski noskaņotā Rīgas dome piešķir naudu pasākumiem krievu valodā," Pulks teica un norādīja, ka vienlaikus dažādas citas nopietnākas vajadzības pašvaldība neatbalsta. Piemēram, latviešu valodas apguves uzlabošana bērnudārzos netiek pie papildu naudas.

9000 ir liela summa, katra nozare būtu priecīga par šādu atbalstu.

Arī politologs Ivars Ījabs atgādināja, ka esošajai Rīgas domes vadībai ir ļoti svarīgi saglabāt kontaktu ar krievvalodīgajiem rīdziniekiem. Tādēļ nav neparasti, ka pašvaldība atbalstījusi šo pasākumu.

Jāatceras, ka galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs parakstījies par divām valsts valodām, kā arī citas viņa aktivitātes krievvalodīgo interešu aizstāvībai.

Vienlaikus politologs vērsa uzmanību, ka Latvijā notiek ļoti daudz pasākumu, kuru darba valoda nav latviešu. Turklāt šos pasākumus atbalsta dažādas valsts un pašvaldību iestādes.

Foto: Ekrānuzņēmums

Rīgas domes sabiedrisko attiecību pārstāve Dzintra Āboliņa portālam TVNET paskaidroja, ka "festivāla" ietvaros no 22.septembra līdz 6.oktobrim 50 jaunieši no Rīgas un Baltijas jūras reģiona valstīm (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Krievijas) piedalās scenāristu, aktiermākslas, televīzijas montāžas, režijas, muzikālā noformējuma operatora darba meistarklasēs, ko vada starptautiskajā līmenī atzīti profesionāļi.

Festivālu organizē SIA «Televīzijas ideju festivāls», kas arī nodrošināja dalībnieku piesaisti un atlasi.

Organizatori bija vērsušies Rīgas domē ar lūgumu sniegt finansiālu atbalstu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja 20.septembrī akceptēja līdzfinansējuma piešķiršanu 9000 latu apjomā.

Nauda piešķirta no departamenta budžeta apakšprogrammas «Finanšu līdzekļu rezerves sporta un kultūras pasākumu atbalstam». Pēc festivāla organizatoru sniegtās informācijas, kopējās festivāla izmaksas pārsniedzot 61 000 latu, esot piesaistīti arī citi sponsori.

Deputāti atbalstīja naudas piešķiršanu šim pasākumam, jo uzskata, ka tas sekmēs jauniešu profesionālās meistarības pilnveidi, radošumu un veicinās Rīgas atpazīstamību reģionā.

RD deputāts Maksims Tolstojs koordinē "festivālu"

Savukārt Rīgas Tūrisma attīstības biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Guna Caune TVNET atbildēja, ka birojam nav noslēgts līgums ar pasākuma «Ты можешь!» organizatoriem par finansiālu atbalstu. Līdz ar to arī nekāds finansiālais atbalst nav sniegts.

Birojs šo pasākumi atbalstot ar «Live Rīga» informatīvajiem materiāliem un suvenīriem.

Tas regulāri atbalstot dažādus pasākumus, konferences, forumus utt., kas notiek Rīgā ar «Live Riga» informatīvajiem materiāliem un suvenīriem.

«Live Riga» pārstāve kā pasākuma koordinatoru TVNET norādīja SIA «Televīzijas ideju festivāls» valdes locekli Maksimu Tolstoju, taču viņš, TVNET sazvanīts, apgalvoja, ka nepiedalās pasākuma organizēšanā un ir tikai Rīgas domes deputāts. Viņš tikai «no avīzēm» dzirdējis, ka festivālā piedalās aptuveni 50 cilvēku.

Komentāri (143)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu