Kultūras ministre: Bībeles jaunais tulkojums ir saprotamāks (46)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bībeles jaunajam izdevumam ir labas izredzes kļūt par sabiedrības vērtību aktualizētāju, jo tas ir saprotamāks mūsdienu sabiedrībai, uzskata kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība), kura piektdien saņēmusi izdevuma eksemplāru, kas veikalos nonāks šajā nedēļas nogalē.

«Mēs visi labi saprotam, ka pašreizējā krīze ir ne tikai ekonomiska, bet arī vērtību krīze. Bībele ir viens no avotiem, kas atgādina par vērtībām, kuras aktuālas daudziem no mums arī pašlaik,» izteikusies Jaunzeme-Grende.

Bībeles jauno tulkojumu no oriģinālvalodām viņa vērtē kā ievērojamu kultūras dzīves notikumu Latvijā. Līdzšinējie tulkojumi, mainoties un attīstoties valodai, aktualitāti bija zaudējuši, līdz ar to jaunais izdevums esot ieguvums sabiedrībai kopumā, jo noteikti veicinās interesi par darba pirmreizēju izlasīšanu.

Latvijas Bībeles biedrības ģenerālsekretārs Valdis Tēraudkalns pieļāva, ka jaunais tulkojums līdz gada beigām būs pieejams arī elektroniskā formātā, tādējādi krietni paplašinot potenciālo lasītāju loku, īpaši gados jaunāko auditoriju.

Šis ir trešais nozīmīgākais Bībeles izdevums latviešu valodā pēc Ernsta Glika veiktā pirmā Bībeles tulkojuma latviešu valodā (17. gs.) un emigrācijā tapušā Bībeles 1965. gada izdevuma.

Pie Bībeles jaunā tulkojuma latviešu valodā tulkotāju un redaktoru kolektīvs strādājis kopš 1995.gada. Tulkošanas komisijas koordinators ir Juris Cālītis, tulkotāji – Uldis Bērziņš, Laila Čakare, Enoks Neilands, Knuts Skujenieks, Ilmārs Zvirgzds, Aleksandrs Bite, Dainis Zeps, Jānis Priede, Māra Poļakova, Ināra Ķemere (arī sengrieķu valodas konsultante), Ilze Rūmniece, literārā redaktore – Milda Klampe, latviešu valodas konsultante – Maija Baltiņa. Jaunā izdevuma vāka māksliniece ir Agata Muze.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu