Tiesībsargs: abortu skaits Latvijā ir kliedzošs (209)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/By Greg Hayter

Abortu skaits Latvijā, kas pērn sasniedzis septiņus tūkstošus, ir kliedzošs, intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumā atzina tiesībsargs Juris Jansons.

63% sieviešu par abortu izšķīrušās ekonomisku iemeslu dēļ

Viņaprāt, valstij būtu jārada apstākļi, tostarp pabalstu veidā, lai sieviete justos droši, laižot bērnu pasaulē.

«Jārunā par efektīviem pasākumiem, lai nodrošinātu to, ka 63% sieviešu, kas par abortu izšķīrušās ekonomisku iemeslu dēļ [kā to rāda aptaujas], lai principā samazinātos, lai būtu drošības sajūta, lai justos, ka bērniņu var laist pasaulē, ka tiks nodrošināti pabalsti vai finanšu līdzekļi laikā, kamēr nav darbā, un būs garantija, ka varēs atgriezties iepriekšējā darbā vai kā citādi varēs nodrošināt sev iztiku,» uzskata tiesībsargs.

Tomēr viņš piesardzīgi vērtēja priekšlikumu par obligātu uzlikt sievietēm pirms izšķiršanās par abortu konsultēties par to ar speciālistu.

«Neesmu pārliecināts par konsultāciju obligātumu. Tiklīdz kaut kas ir obligāts, tam ir emocionāli šķēršļi.

Bet konsultācijām būtu jābūt pieejamām,» uzskata Jansons.

Pērn Latvijā ir veikti 7089 mākslīgie aborti

Priekšlikumu izstrāde abortu skaita samazinājumam ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputātu uzmanības centrā.

Pērn Latvijā ir veikti 7089 mākslīgie aborti, bet vēl vairāki tūkstoši ir bijuši spontānie aborti. Labklājības un Veselības ministrija gan uzsver, ka to skaits ir būtiski gadu no gada samazinājies. 1991.gadā tie bija 38,8 tūkstoši mākslīgo abortu.

Komentāri (209)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu