Ir skolotāji, kas dzimumlīdztiesību dēvē par «dabīgai ģimenei kaitējošu» (112)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā simts Latvijas skolotāju atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām vērsušies pret Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto un valdības apstiprināto «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.–2014.gadam», aicinot izvērtēt šā plāna atbilstību sabiedrības interesēm. Pēc Izglītības ministrijas datiem, pērn Latvijā bija 23 057 skolotāji.

Vēstules autoru pārstāvis Jānis Rožkalns pavēstīja, ka ar Saeimas prezidijam, Ministru prezidentam un tiesībsargam adresēto skolotāji vēlas pievērst amatpersonu uzmanību tam, ka vairāki no plānā iekļautajiem pasākumiem vērtējami kā «sabiedrības veselībai un dabīgai ģimenei kaitējoši, jo nebalstās zinātniski pamatotā teorijā».

Rožkalns pavēstīja, ka vēstuli parakstījuši 186 skolotāji no vairāk nekā 120 skolām visā Latvijā, tomēr atturējās publiskot viņu vārdus. «Šie paraksti ir oficiāli iesniegti, bet mēs vienojāmies tos publiski neizplatīt, jo rēķināmies, kādi uzbrukumi var sākties no medijiem un sabiedrības,» viņš paskaidroja.

Vēstulē skolotāju grupa aicina atbildīgās amatpersonas darīt visu, «lai atkārtoti un pēc būtības tiktu izvērtēta šā plāna atbilstība Latvijas Republikas nacionālajām un visas sabiedrības interesēm, daudz plašāk iesaistot sabiedrību, speciālistus, nevalstiskās organizācijas, inteliģenci un garīgos līderus, tādējādi nodrošinot patiesu lēmumu pieņemšanas caurredzamību un demokrātijas principu ievērošanu».

Vēstuli parakstījušie skolotāji uzskata, ka tāda metodiskā līdzekļa kā «Bērnudārzi, kuros ir vieta Pepijprinčiem un Pirātprincesēm», nonākšana bērnudārzos ir nepieļaujama, jo tajā postulēta teorija par dzimumlomas iegūšanu kā procesu, kas var vest daudzos virzienos. «Šāda teorija ir maldinoša un grauj sabiedrības pamatelementu jeb dabīgu ģimeni,» uzskata vēstules autori.

Viņi arī aicina steidzami apturēt plāna tālāku realizēšanu, kā arī pilnībā pārstrādāt plāna pirmo virzienu «Dzimumu lomu un stereotipu samazināšana», jo tajā paustie apgalvojami ir pretrunā sabiedrības lielākās daļas interesēm, kā arī zinātniski nopamatotiem pētījumiem.

Skolotāji lūdz arī tiesībsargu izvērtēt, vai Latvijā nav pārsniegta kritiskā robeža, ka nedaudzu nevalstisko organizāciju viedoklis pārstāv visu sabiedrību un dominē gandrīz visos svarīgākajos politikas dokumentos. Par šādām organizācijām nosauktas resursu centrs sievietēm «Marta», ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija «Papardes zieds» un sabiedriskās politikas centrs «Providus».

Saeimas komisija aicina apturēt dzimumu līdztiesības plānu

Saeimas Kultūras un izglītības komisija pēc ekspertu un sabiedrības pārstāvju uzklausīšanas, kā arī asām diskusijām nolēma aicināt premjeru Valdi Dombrovski apturēt Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.–2014.gadam» līdz tā rūpīgai izvērtēšanai.

Komisija otrdien sēdē iepazinās ar septembra beigās izdoto grāmatu «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards» un norādīja, ka šis grāmatu komplekts nav piemērots izmantošanai bērnudārzos un ir jāliek lielāks uzsvars uz ģimeni kā tradicionālu vērtību.

«Ja mums ir par maz problēmu Latvijā, tad paldies LM par šīs neesošās problēmas aktualizēšanu,» sēdē norādīja deputāte Ingūna Rībena («Vienotība»).

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu