Vēlas saīsināt vidējās izglītības iegūšanas laiku (155)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš un izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis trešdien tikšanās laikā pauduši vienprātību, ka Latvijā ir jāsamazina laiks, kas vajadzīgs vispārējās vidējās izglītības iegūšanai.

«Parakstījām rīkojumu, lai Latvijā vidējo izglītību varētu iegūt ātrāk, pietuvinoties 18 gadu vecumam,» pēc tikšanās ar ministru žurnālistiem teica Bērziņš.

Ķīlis paskaidroja, ka šāda iecere neesot nekāds jaunums. «18 gadi būtu tas pareizais laiks, kurā būtu jābeidz vidējās izglītības iestāde,» sacīja ministrs. Viņš arī norādīja, ka tuvākajā laikā tiks izstrādāti priekšlikumi, kā šo ieceri ieviest dzīvē.

Ministrs pieļāva, ka viens no veidiem varētu būt 11 klašu izglītība pašreizējo 12 klašu vietā, taču tas nav vienīgais iespējamais variants.

«Pašlaik Latvijā ir 14 gadu obligātā izglītība, sākot no pieciem gadiem, līdz ar to tas ir tāds nomināls – 11 vai 12 klases. Mēs sākam izglītību no pieciem gadiem, un plāns izglītību sākt ir agrākā vecumā, tāpēc tas jautājums ir risināms mijiedarbībā ar to, kas notiek pirmskolā un citos izglītības posmos,» teica Ķīlis, atbildot uz jautājumu, vai vispārējās vidējās izglītības iegūšanu varētu paātrināt ar pāreju no 12 klasēm uz 11.

Ministrs paskaidroja, ka savu ieguldījumu vidējās izglītības posma saīsināšanā varētu sniegt arī eksaminācijas kārtības maiņa.

«Mēs arī piedāvājam mainīt eksaminācijas procesa datumus un organizēšanu. Tas ir gan tādēļ, lai jauniešiem atvieglotu mācību gada beigas un nedarītu tās stresainas, un arī lai virzītos uz šo piedāvājumu – panākt, ka 18 gados pilnīgi izmācīti jaunieši beidz skolu,» pastāstīja Ķīlis.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejā pavēstīja, ka rīkojums paredz, ka Izglītības un zinātnes ministrijai, sadarbojoties ar Valsts prezidenta kanceleju, citām iesaistītajām institūcijām un organizācijām ne vēlāk kā līdz 2013.gada 1.jūlijam ir jāapkopo un jāizvērtē iespējamie risinājumi ar gala mērķi sagatavot priekšlikumus par grozījumiem normatīvajos aktos.

Valsts prezidents arī paudis atbalstu ministra sāktajām iniciatīvām, lai mainītu vidusskolas centralizēto eksāmenu grafiku ar mērķi samazināt eksāmenu blīvumu šajā jomā, un solīja pēc nepieciešamības iesaistīties šā procesa atbalstīšanā.

Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu