IUB vadītāja: Iepirkumos visnegodprātīgākās ir pašvaldības (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iepirkumos visnegodprātīgākās ir pašvaldības, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) pieredze. IUB bieži dzird sūdzības par pašvaldību vadītājiem, kuri nemaz neslēpj, ka viņiem ir būtiski, lai iepirkumā uzvarētu konkrēts pretendents, šodien sabiedrības par atklātību - «Delna» rīkotajā diskusijā par korupcijas risku mazināšanu publiskajos iepirkumos sacīja IUB vadītāja Dace Gaile.

Viņa norādīja, ka vēlme piešķirt līgumu konkrētam izpildītājam visvairāk jūtams pašvaldībās, turklāt pašvaldību vadītāji «apzināti nevēlas neko zināt par iepirkumu likumu».

Gailes kritiku izpelnījās arī uzņēmēji, kuri, pēc viņas sacītā, gatavo nekvalitatīvus piedāvājumus, neievēro termiņus, veic dempingu, nepilda līguma saistības utt.

«Tajā pašā laikā tie paši uzņēmēji lūdz valsti, lai negodīgie uzņēmēji iepirkumos vairāk nestartētu. Rezultātā iepirkumi tiek apstrīdēti, kas ir vieds, kā sakārtot konkurences cīņu savā nozarē. Daudzas nozares savas problēmas nāk risināt IUB sēžu zālē,» atzina Gaile.

Lai risinātu problēmas publiskajos iepirkumos, Gaile informēja, ka patlaban Saeimā tiek skatīti grozījumi Publisko iepirkumu likumā.

«Likums ir atvērts saistībā ar grozījumiem, kas paredzēs IUB tiesības piemērot sodus par administratīvajiem pārkāpumiem. Tāpat grozījumi paredzēti saistībā ar pašvaldību pienākumu obligāti izmantot elektronisko iepirkumu sistēmu attiecībā uz tām precēm un pakalpojumiem, kas Ministru kabineta noteikumos norādīti kā obligāti iepērkami,» stāstīja IUB vadītāja.

Tāpat patlaban Eiropas Savienība skata grozījumus publiskos iepirkums regulējošās direktīvās. Pēc Gailes sacītā, pirmo reizi publiskā iepirkuma direktīvās būs definēts interešu konflikts. Tāpat ir paredzēts, ka pretendentu no iepirkuma varēs izslēgt, ja pasūtītājam ir pierādījumi, ka pretendentam ir bijusi aizliegta vienošanās, tas mēģinājis ietekmēt lēmumu, sniedzis maldinošu informāciju, lai iegūtu sev labvēlīgu lēmumu utt. Plānots, ka pretendentu varēs arī izslēgt no iepirkuma, ja tas saskaņā ar iepriekšējo līgumu ir pieļāvis pārkāpumus, kā rezultātā iepirkums tika pārtraukts.

Viņa arī piebilda, ka iepriekšējās direktīvās nodokļu parādi bija neobligāts izslēgšanas nosacījums, taču turpmāk plānots pāriet uz režīmu, ka Eiropā nodokļu parādu esamība tiks ņemta vērā.

Jau ziņots, ka IUB varēs noformēt administratīvā pārkāpuma protokolus un piemērot sodus par administratīvajiem pārkāpumiem publisko iepirkumu jomā, paredz valdībā atbalstītie grozījumi vairākos likumos, kas patlaban tiek skatīti Saeimā.

Valdības atbalstītie grozījumi publisko iepirkumu likumā paredz, ka IUB sodus par administratīvajiem pārkāpumiem publisko iepirkumu jomā varēs piemērot no nākamā gada 1.aprīļa. Sodu piemērošana būs jauna IUB funkcija.

Jaunās kārtības ieviešanai grozījumi plānoti arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un publiskās un privātās partnerības likumā. Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi paredz arī piemērojamos sodus par pārkāpumiem.

Grozījumi labvēlīgi ietekmēs komercdarbības vidi, jo vērsti uz sankciju palielināšanu attiecībā uz negodīgiem komersantiem, tādējādi ievērojami atvieglojot darbību pārējiem komerctiesiskās apgrozības dalībniekiem, uzskata Finanšu ministrija.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu