Latvijai izdevīgāk, ja Obama tiek pārvēlēts (150)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Provizoriskās aptaujas liecina, ka abu ASV prezidenta kandidātu, demokrāta Baraka Obamas un republikāņa mita Romnija izredzes ieņemt amatu ir līdzīgas, tomēr Latvijas kontekstā būtu izdevīgāk, ja strādāt turpinātu prognozējamākais Obama, kura laikā paveikti vairāki nozīmīgi darbi Baltijas valstu militārajā jomā, uzskata TVNET uzrunātie eksperti.

Foto: LETA


Politiķis uzskata, ka ASV latviešu attieksme pret vienu vai otru kandidātu ir atkarīga no paaudzes. «Līdz Klintona prezidentūrai Amerikas latvieši tradicionāli balsoja par republikāņiem. Vienmēr bija iebildumi pret demokrātiem, jo Franklins Rūzvelts bija it kā «pārdevis» Baltijas valstis,» teic Kalniņš, piebilstot, ka Bils Klintons pierādījis, ka arī demokrāts var būt ļoti labvēlīgs pret Baltijas valstīm, un šodien tur dzīvojošie tautieši vairāk balso par ekonomiskajiem jautājumiem.

Lai arī Romnijs ir stingrāk izteicies pret Krieviju un šāda nostāja varētu simpatizēt vecākās paaudzes ASV latviešiem, viņš īsti nav konkretizējis, ko plāno darīt, un viņam nav tādas pieredzes ārpolitikā kā Obamam. Romnija ievēlēšanas gadījumā daudz būs atkarīgs no viņa padomniekiem un kur tiks veidota ārpolitika – Baltajā namā zem Drošības padomes vai Valsts departamentā. Prezidents nav vienīgais, kas nosaka attiecības ar Latviju.

Tāpat pārvēlēts tiks viss ASV Kongress un viena trešdaļa senatoru – jebkuram no prezidentiem savas piedāvātās programmas izpildē noteicošs būs tas, kāds būs vairākums.

Foto: LETA

Runājot par Romniju, viņš atzīst, ka, arī ievēlot viņu, situācija šajos jautājumos nepasliktinātos, taču diezin vai tiktu piedzīvotas būtiskas izmaiņas: «Romnijs ir izteicies ļoti asi par Krieviju, kas emocionāli varētu likties patīkami, bet šāda skaļa izrunāšanās, ja tai nesekos konkrēta rīcība, varētu radīt problēmas.»

ASV rezidējošo tautiešu simpātijas kopš Berlīnes mūra krišanas ir pamainījušās, spriež Raudseps. Piemēram, republikānis Džordžs Bušs vecākais latviešus nokaitinājis ar to, ka nebija liels Baltijas valstu neatkarības atbalstītājs un šajā jautājumā ieņēma atturīgu pozīciju.

Obamas un Romnija izredzes - līdzīgas

Kā zināms, 6.novembrī notiks ASV vēlēšanas. Aptuveni nedēļu pirms vēlēšanu dienas abu sāncenšu izredzes cīņā par ASV prezidenta krēslu joprojām ir līdzīgas, taču vairums amerikāņu domā, ka uzvarēs pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama, liecina kārtējā aģentūras «Reuters» un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas «Ipsos» aptauja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem par Obamu gatavojas balsot 47% no vēlētājiem, kas, domājams, dosies pie vēlēšanu urnām, kamēr republikāņu kandidātu Mitu Romniju atbalsta 47%.

Jau kopš oktobra sākuma nevienam no sāncenšiem aptaujās nav izdevies iegūt pārliecinošu vairākumu, taču 53% no reģistrētajiem vēlētājiem «Reuters»/«Ipsos» pēdējās aptaujas laikā pauduši viedokli, ka 6.novembra vēlēšanās tomēr uzvarēs Obama, kamēr Romniju kā potenciālo uzvarētāju minēja tikai 29% respondentu.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu