Viņķele: viedoklis nevar būt iemesls pakalpojuma uzteikumam (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sociālās aprūpes iestādes iemītnieka viedokļa paušana nedrīkst būt iemesls aprūpes pakalpojuma uzteikšanai, LTV raidījumā «Labrīt, Latvija!» sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Ministre nenoliedz, ka sociālās aprūpes iestāžu darbinieku darbs ir smags ne tikai fiziski, bet ļoti lielā mērā arī emocionāli, taču tas nedrīkst ietekmēt sniegtā pakalpojuma kvalitāti.

«Ceru, ka šis gadījums ar sociālās aprūpes mājas «Gauja» iemītnieci Anitu rosinās diskusiju par cilvēcisku attieksmi pret sociālās aprūpes iestāžu iemītniekiem, pieaicinot diskusijā gan draudžu, gan nevalstisko organizāciju pārstāvjus, sabiedrību,» sacīja Viņķele.

Ministre norādīja, ka Labklājības ministrija pašlaik īsteno projektu, pārvērtējot aprūpes iestādēs sniegto pakalpojumu saturu, kvalitāti, iekļaujot apstākļus, ka aprūpes iestāžu iemītnieki var īstenot ne tikai fizisko, bet arī emocionālo vajadzību apmierināšanu. Pašlaik ministrija ar sociālās aprūpes iestāžu klientiem emocionālajā līmenī strādā sadarbības projektā «Par neatkarīgu dzīvi», kurā iesaistījušās nevalstiskās organizācijas.

Viņķele uzskata, ka zemais sociālās aprūpes iestāžu atalgojums nevar būt attaisnojums attieksmei pret klientu. «Algas ir jāpaaugstina, to darīsim jau no nākamā gada, atbilstoši pakalpojuma kvalitātei,» sacīja ministre.

Jau ziņots, ka publisku ierakstu dēļ internetā sociālās aprūpes māja «Gauja» ar 1.novembri bija plānojusi lauzt līgumu ar savu klienti Anitu, jo uzskata rakstīto par nepatiesu, aizskarošu un iestādes prestižu graujošu. Iestādes vadītāja Čerņavska apgalvoja, ka, laužot līgumu, viņa aizstāv savus darbiniekus un mierizlīgums neesot iespējams. Kā līguma laušanas iemesls tiek minēts psihoemocionālais terors pret darbiniekiem.

Lai izvērtētu situāciju un pieņemto vadības lēmumu, LM speciālisti no Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta 30. un 31. oktobrī veica pārbaudi aprūpes mājā.

Savstarpējās sarunās sociālās aprūpes mājas «Gauja» direktore Irēna Čerņavska un Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus mutiski vienojušies, ka arī pēc 1.novembra sociālās aprūpes mājas kliente Anita varēs turpināt uzturēties aprūpes mājā, līdz tiks panākta abpusēja vienošanās starp viņu un aprūpes mājas vadību par iespējamo pakalpojuma sniedzēju maiņu.

Sociālās aprūpes māja «Gauja» ir pašvaldības iestāde, tā atrodas Inčukalna novada domes pārraudzībā un sniedz sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu