Pabriks: Brāļi igauņi var gulēt droši - robeža ir drošībā (190)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) igauņu laikrakstā «Postimees» publicētos apgalvojumus par Latvijas armijas bezspēcību uzskata par tendencioziem.

«Mūsu brāļi igauņi var gulēt ļoti droši un mierīgi, viņu dienvidu robeža noteikti nav apdraudēta,» sacīja ministrs.

Viņaprāt, šis

raksts, kurā apgalvots, ka Latvijas armija ir «tukša vieta», ir tendenciozs un tā publikācija izvēlēta neīstā brīdī

- nedēļā, kad Latvija atzīmē Lāčplēša dienu un kad ir gaidāma arī valsts jubileja. Ministrs arī pieļauj, ka šis laiks arī publikācijai tieši tāpēc ir izvēlēts.

«Šis raksts uzkaitē atmosfēru un nepalīdz rast vienotību starp Baltijas valstīm. Šie apvainojumi ir absolutizēti, ir uzskaitīti kā fakts, bet tiem nav nekāda seguma - nav veikta nekāda analīze,» teica politiķis.

Raksts atainojot cīņu starp dažādām politiskajām aprindām

Tāpat, viņaprāt, šis raksts ataino cīņu starp dažādām politiskajām aprindām Igaunijā, kur, iespējams, neesot pārliecības par izvēlēto bruņoto spēku reformu kursu, proti, par profesionālās armijas veidošanu.

Ministram arī būtu interesanti uzzināt, vai rakstā paustais saskan ar Igaunijas Aizsardzības ministrijas oficiālo viedokli.

«Vismaz līdz manām ausīm nekas tāds nav nonācis,» pauda ministrs.

Jautāts, vai būs kāda reakcija no Aizsardzības ministrijas saistībā ar šo rakstu, Pabriks atbildēja, ka ministrija laikrakstam plāno piedāvāt kādus rakstus no Latvijas puses.

Jau ziņots, ka igauņu laikraksts «Postimees» šodien publicējis rakstu, kur Igaunijas drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss apgalvojis, ka Latvija aizsardzības ziņā ir «tukša vieta».

Teorētiski, ja izraisītos militārs konflikts, ņemot vērā neeksistējošo Latvijas armiju, Igaunijai neizbēgami nāksies aizstāvēt savu dienvidu robežu, paudis Kāss. Tā uzskatot arī, piemēram, atvaļinātais Zviedrijas armijas ģenerālis Kārlis Neretnieks, kura senčos ir latvieši.

Pētījumā par Baltijas valstu aizsardzības spējām novembrī viņš rakstīja, ka Igaunija jau tagad ir galvas tiesu pārāka par pārējām valstīm un pēc dažiem gadiem šis pārākums kļūs vēl manāmāks.

Komentāri (190)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu