Atklātā vēstule Latvijas Valsts prezidentam un Saeimai par nabadzību (145)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2012.gada 4.novembra raidījumā «Nekā personīga» izskanējusī intervija ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu un vēlāk portālos «Delfi» un «TVnet» publicētais raidījuma materiāla pārstāsts ir izraisījis asu un plašu klausītāju un lasītāju reakciju. Domājot par nabadzību, tās izpēti un sociāli atbildīgu zinātni Latvijā, arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns un Socioloģijas nodaļas mācībspēki izsaka savu viedokli.

Vai pētījumiem par nabadzību Latvijā var vai nevar ticēt? Datu ir pietiekami vai tomēr par maz? Vai tiešām ir pamats šaubām, ka visi pētījumi kļūdās un patiesībā dzīve Latvijā ir skaista un bagāta? Apšaubīt esošo pētījumu datus - kā Latvijā, tā ES veiktos - ir vieglākais risinājums un labs veids, kā izvairīties no konkrētas atbildības un risinājumu meklēšanas. Tas ir retorisks paņēmiens, kā censties padarīt mazāk redzamu vai mazāk skaidru lielo plaisu starp bagātākajiem un trūcīgākajiem valsts iedzīvotājiem.

Vēstules autori sniedz komentārus par pētījumu drošticamību no vienas puses un nabadzības situāciju un sociālās drošības sistēmas būtību no otras.

Pētniekus satrauc Valsts prezidenta neizpratne par sociālās drošības sistēmas būtību un sociālās drošības sistēmas taisnīguma principiem. Sociālās drošības sistēma nav bankas depozīts, kurā katrs saņem tik, cik iemaksājis. Šī ir sabiedrības izveidota solidāra atbalsta sistēma, kas paredz iedzīvotāju ienākumu un nevienlīdzības izlīdzināšanas elementus ar mērķi sniegt sociāli taisnīgu un samērīgu atbalstu visiem, kas godīgi maksājuši sociālās iemaksas pietiekami ilgu laiku.

Pētnieki norāda, ka jautājums par to, vai tiešām Latvijā dzīve ir tik slikta, nav precīzi formulēts. Latvija ir dažāda, kā to rāda arī pētījumi. Turīgākajiem Latvijas iedzīvotājiem dzīve tiešām ir ļoti laba. Tomēr kāda dzīve ir tiem, kuri dzīvo uz un zem nabadzības sliekšņa? Vai zema dzīves kvalitāte un vāja sociālā sistēma būtu visu šo cilvēku, jo īpaši bērnu, personiskā problēma? «Re:Baltica» veiktā pētījuma rezultāti apliecina sociālās drošības ekspertu jau ilgstoši teikto - Latvijas nodokļu un pabalstu sistēma ir izdevīga turīgajiem, kamēr cilvēki ar zemiem ienākumiem cīnās par izdzīvošanu. Netrūkst datu par nabadzību Latvijā, bet gan politiskas gribas nabadzības un sociālā taisnīguma jautājumu pārdomātai risināšanai.

Vēstuli paraksta:

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļas

asociētā profesore Baiba Bela-Krūmiņa,

docente Līga Rasnača.

Komentāri (145)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu