Sociologs: iedzīvotāji jūt aizvainojumu pret valsti (236)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

TVNET lasītāju paustais viedoklis, ka lielākais drauds Latvijai ir iedzīvotāju vienaldzība un aizvainojums pret savu valsti, nav nekas pārsteidzošs, norāda sociologs Arnis Kaktiņš, jo īpaši aizvainojumu tādā vai citādā formā formā izjūt daudzi.

Nedēļas nogalē TVNET izveidoja aptauju, kurā vēlējāmies noskaidrot, kur lasītāji saredz lielākos draudus Latvijas valstij. Tajā piedalījušies aptuveni 4700 respondenti un no piedāvātajiem atbilžu variantiem pārliecinoši lielākā daļa (71%) izvēlējusies variantu par iedzīvotāju vienaldzību un aizvainojumu pret savu valsti.

Foto: TVNET

TVNET uzrunāja sociologu Arni Kaktiņu, kura pētījumu centrs SKDS pagājušonedēļ publiskoja jaunākos aptaujas rezultātus, un veiktajā pētījumā vairākums iedzīvotāju par lielāko draudu Latvijas valstij uzskatīja iedzīvotāju aizbraukšanu.

Aicināts komentēt TVNET aptaujas rezultātus, sociologs norādīja, ka šāda respondentu izvēle kontekstā ar piedāvātajiem variantiem viņu nepārsteidz. «Arī citur aptaujās tas tā ir parādījies, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju saprot, ka dziļākā būtībā pie visa, kas tā vai citādi notiek, jau vainīgi esam mēs paši,» secina Kaktiņš.

Latvija tomēr ir demokrātiska valsts un pati ievēl parlamentāriešus, kas pēc tam veido valdības un tiek vai netiek galā ar ierēdniecību, viņš turpina. Nespējot tikt galā pašiem ar saviem pienākumiem, nevar neko prasīt arī no citiem.

Aizvainojums ir ļoti lielai daļai iedzīvotāju, kas izpaužas ne vienā vien aptaujā, un Kaktiņš norāda, ka šajā gadījumā tas atstājis pat lielāku iespaidu uz viņu izvēli kā vienaldzība: «Bija kaut kādi sapņi, cerības, tie nav attaisnojušies, un finālā ir aizvainojums.»

Jāpiebilst, ka uzticību valstij neveicina arī augstākās amatpersonas. Jau vēstīts par prezidenta Andra Bērziņa nesenajiem izteikumiem, kuros viņš paudis neticību tam, ka Latvijā vispār ir nabadzība, kā arī Saeimas deputāta, «saskaņieša» Nikolaja Kabanova ierašanos uz komisijas sēdi dzērumā. Diemžēl tamlīdzīgu gadījumu ir ne mazums un tie pavisam noteikti neveicina sabiedrības uzticību valsts varas pārstāvjiem.

Komentāri (236)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu