Aptauja: Saeimas deputāti un ministri pelna par daudz (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Medmāsas, fiziskā darba strādnieki, lauksaimniecībā nodarbinātie, skolotāji, ārsti un policisti būtu pelnījuši lielāku atalgojumu, bet Saeimas deputāti, ministri, Valsts prezidents un premjers patlaban saņem pārāk lielu atalgojumu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS novembrī veiktā aptauja.

Pēc sabiedrības domām, medmāsas, fiziskā darba strādnieki, lauksaimniecībā nodarbinātie, skolotāji, ārsti un policisti par savu darbu būtu pelnījuši saņemt lielāku atalgojumu nekā patlaban. 85% aptaujāto uzskata, ka medmāsas būtu pelnījušas lielāku atalgojumu, 81% - fiziskā darba strādnieki privātuzņēmumos, 79% - lauksaimniecībā nodarbinātie, 78% - skolotāji, 66% - ārsti un 65% - policisti. Latvijā ir ļoti maz tādu iedzīvotāju, kuri domā, ka šo grupu pārstāvju atalgojumu varētu arī samazināt.

Vienlaikus laikā lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka Saeimas deputāti, ministri, Valsts prezidents un premjerministrs patlaban saņem pārāk lielu atalgojumu. Viedokli, ka Saeimas deputātiem būtu jāmaksā mazāk, pauda 75% iedzīvotāju, bet par algu samazinājumu ministriem, Ministru prezidentam un Valsts prezidentam balso attiecīgi 66%, 63% un 56% iedzīvotāju. To, ka šo grupu pārstāvji būtu pelnījuši atalgojuma pieaugumu, domā attiecīgi tikai 1%, 2%, 4% un 2% iedzīvotāju.

Vērtējot ierēdņu un tiesnešu atalgojumu, iedzīvotāji biežāk ir kritiski, nevis labvēlīgi noskaņoti. Tikai 13% respondentu uzskata, ka ierēdņi patlaban pelna pārāk maz un viņu atalgojums būtu jāpalielina, bet pretēju viedokli, ka ierēdņu atalgojums būtu jāsamazina, pauž 40% aptaujāto. Savukārt algu pielikumu tiesnešiem atbalsta vien 12% iedzīvotāju, bet samazinājumu - gandrīz trešdaļa jeb 27% iedzīvotāju. Vienlaikus salīdzinoši liela sabiedrības daļa uzskata, ka atalgojuma līmeņi šo abu grupu pārstāvjiem nebūtu jāmaina - attiecīgi 45% un 35%.

Savukārt, vērtējot Latvijas militārpersonas un uzņēmējus, iedzīvotāji biežāk uzskata, ka viņiem par savu darbu pienāktos saņemt vairāk, nekā mazāk. Viedokli, ka militārpersonas ir pelnījušas algas pielikumu, pauž trešdaļa jeb 33% iedzīvotāji, bet uzņēmēji - 17% iedzīvotāju.

Iepriekš veiktās līdzīga veida aptaujas liecina, ka arī pirms astoņiem gadiem vairākums iedzīvotāju uzskatīja, ka medmāsas, fiziskā darba strādnieki, lauksaimniecībā nodarbinātie, skolotāji, ārsti un policisti pelna par maz, bet Saeimas deputātu, ministru, Valsts un Ministru prezidenta atalgojumu varētu arī samazināt. Arī attieksme pret ierēdņu atalgojumu kopš 2004.gada nav īpaši mainījusies, jo arī pirms astoņiem gadiem Latvijā vairāk bija tādu, kas uzskatīja, ka ierēdņu atalgojums ir jāsamazina.

Izmaiņas piedzīvojusi vien iedzīvotāju attieksme pret tiesnešu un uzņēmēju atalgojumu. Vērtējot tiesnešu ienākumus, pirms astoņiem gadiem iedzīvotāji biežāk uzskatīja, ka tiesnešu atalgojums būtu jāpalielina. Vērtējot uzņēmēju atalgojumu, pirms astoņiem gadiem tikai 10% iedzīvotāju uzskatīja, ka uzņēmēji būtu pelnījuši saņemt vairāk, bet patlaban tā domā jau 17%.

Aptauja veikta no 16.novembra līdz 27.novembrim. Tajā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu