Pabriks: Latvijas karavīri varētu iesaistīties apmācības misijā Mali (158)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas karavīri varētu iesaistīties Eiropas Savienības (ES) atbalstītajā militārās apmācības misijā Mali, taču, visticamāk, tas nenotiks tuvāko mēnešu laikā, atzina Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

«Šobrīd mums ir pāragri runāt, un ar to es saprotu tuvāko pusgadu vai mēnešus, runājot par kādu iesaisti, jo mums ir precīzāk jāzina vajadzības un tas, vai mēs šīs vajadzības varam apmierināt. Mums arī jāredz iespējamie partneri. Ņemot vērā, ka atbalsts Mali valdībai nostiprināt savas pozīcijas būs lielā mērā atkarīgs no ES, varbūt daļēji arī NATO un no leģitimitātes viedokļa arī ANO politikas, tad

es neredzu iespēju, kā ilgtermiņā Latvija varētu nepiedalīties kopējā ES politikā.

Ir ļoti grūti atrast argumentus, lai pateiktu, kādā veidā mēs nepiedalīsimies,» uzsvēra Pabriks.

Aizsardzības ministrs uzskata, ka,

pirms Latvija iesaistās apmācībā, vispirms ir jāsakārto drošības situācija Mali, un ar to pašlaik nodarbojas Francija,

kurai palīdz atsevišķas valstis. «Man šķiet, ka tas ir ne ātrāk kā pusgada jautājums [kad Latvija varētu piedalīties apmācības misijā],» piebilda ministrs.

Par misijai deleģēto Latvijas karavīru skaitu ministrs pašlaik nevēlas spekulēt. «Tas ir atkarīgs no misijas vajadzībām - tur var būt, sākot ar diviem un beidzot ar desmitiem.

Es domāju, ka mūsu iespējas ir pietiekami plašas un, ja mums nevajag iesaistīties tiešās kaujas operācijās,

tad mums ir plašāka rezerve, ko varam piesaistīt,» viņš norādīja.

Pabriks arī atgādināja, ka Latvijas karavīriem jau ir zināma pieredze kādas Āfrikas valsts armijas apmācībā. Tieši pagājušā nedēļā divi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) instruktori devās uz Libēriju, lai turpinātu iesākto sadarbību ar ASV un Libērijas bruņotajiem spēkiem instruktoru centralizētas apmācību sistēmas izveidē.

ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis sacīja, ka

par eventuālu Latvijas ieguldījumu apmācības misijā Mali tiek diskutēts, taču konkrēti lēmumi par šo jautājumu vēl nav pieņemti.

ĀM pārstāvis bilda, ka šāda veida lēmumi ir jāpieņem ātri.

Jau vēstīts, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri ceturtdien atbalstīja karavīru nosūtīšanu uz Mali, lai apmācītu bruņotā konflikta plosītās valsts militārpersonas. ES pašreiz plāno uz Mali nosūtīt līdz pat 500 karavīru, kas neiesaistīsies kaujas operācijās.

Līdz šim vairākas ES valstis, tostarp Vācija un Lielbritānija, ir paziņojušas, ka atbalstīs Franciju, sniedzot tai palīdzību loģistikā un citās jomās, bet savus kaujas spēkus nav piedāvājušas.

Ziņots arī, ka

Francijas karavīri devušies uz Mali, lai Mali valdības spēkiem palīdzētu cīņā pret islāmistu nemierniekiem.

Franču karavīru skaits Mali sasniedzis 1400. Francijas gaisa spēku triecieni jau ir piespieduši islāmistu kaujiniekus pamest vairākas pilsētas Mali ziemeļos.

Mali islāmistu panākumi raisījuši bažas, ka šī valsts varētu kļūt par drošu patvērumu teroristiem, kuri varētu sarīkot uzbrukumus Rietumeiropai.

Komentāri (158)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu