Aptauja: neārstējas arī tāpēc, ka nav naudas transportam, lai nokļūtu pie ārsta (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naudas trūkums ir lielākais šķērslis, lai ārstētos, turklāt naudas nav ne tikai zālēm, bet arī ceļa izdevumiem, lai nokļūtu pie ārsta, parādījusi C hepatīta un HIV Inficēto aptauja.

Apvienība «HIV.LV» šonedēļ iepazīstināja ar projekta «Zāļu pieejamība – tiesības, nevis privilēģija» rezultātiem, kas parāda, ka hroniska C hepatīta un HIV pacientiem Latvijā pagaidām nav pieejama pietiekama ārstēšana.

«Gan C hepatīta, gan HIV ārstēšana Latvijā ir nepietiekama. Atbildīgajām iestādēm būtu jārūpējas, lai šī ārstēšana ir pieejama pilnīgi visiem inficētajiem cilvēkiem,» uzsvēra Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote.

Projekts «Zāļu pieejamība – tiesības, nevis privilēģija» norisinājās pērn no februāra līdz jūnijam, kad tika aptaujāti pacienti reģionos.

«Pacientus visbiežāk ietekmē tieši finansiālais stāvoklis. 55% pacientu pētījumā atzina, ka viņi vispār neveic vispārējās veselības pārbaudes, un 38% to nedara tieši naudas trūkuma dēļ. Šīs minētās izmaksas neietver tikai samaksu par pārbaudēm, bet arī transporta izdevumus,» norādīja projekta autore Agita Sēja.

Pētījuma veicēji arī secinājuši, ka tieši naudas trūkums daudziem inficētajiem pacientiem ir iemesls pārtraukt ārstēšanos vai doties uz ārzemēm, kur esot pieejama bezmaksas ārstēšana.

Inficētie pacienti vairākkārt ir arī sūdzējušiem par sliktu ārstu attieksmi un neinformētību vai vienaldzību.

Viens no pētnieku secinājumiem ir arī tāds, ka, nedeleģējot kvotas reģionālajiem infektologiem un uzturot centralizāciju, tiek veidotas pacientu rindas un līdz ar to inficēto atteikšanās no izmeklējumiem un ārstēšanās.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu