Premjers skarbi vēršas pret nodokļu nemaksāšanu (393)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairākus pārmetumus pirmdien izpelnījās Veselības ministrijas (VM) koncepcija, kas paredz Latvijā sasaistīt valsts apmaksāto veselības aprūpi ar nodokļu maksāšanu, tādējādi tā vēl būtiski jāpilnveido, kas vieš bažas, vai to varētu ieviest no 2014.gada.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») valdības komitejas sēdē skarbi vērsās pret nodokļu nemaksātājiem:

«Šīs koncepcijas nolūks ir ēnu ekonomikas darboņiem neļaut slaukt veselības budžetu.»

Jau vēstīts, ka Valdības komiteja pirmdien skatīja VM izstrādāto koncepciju par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sasaisti ar nodokļu samaksu. Tika nolemts, ka pie tā vēl ir jāstrādā, lai netiktu pārkāptas sabiedrības konstitucionālās tiesības, tostarp ar Finanšu ministriju (FM) jāizstrādā nodokļu samaksas pārbaudes mehānisms.

Gan Labklājības ministrija (LM), gan Tieslietu ministrija (TM) norādīja, ka jāizvērtē, vai, ieviešot šādu veselības apdrošināšanas pieeju, netiek pārkāptas iedzīvotājiem Satversmē noteiktās tiesības uz veselības aprūpi.

Koncepcija rada draudus par Satversmes pārkāpšanu

Labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība») atzina, ka VM piedāvātā koncepcija rada nopietnus draudus par Satversmes pārkāpšanu, jo kādai iedzīvotāju daļai, proti, nodokļu nemaksātājiem, tiktu liegta veselības aprūpe. Uz Viņķeles iebildumiem premjers atbildēja skarbi: «Šīs koncepcijas nolūks ir ēnu ekonomikas darboņiem neļaut slaukt veselības budžetu.» Viņķele gan uz to minēja, ka nodokļu nemaksāšana ir krimināls nodarījums un nemaksātāji būtu saucami pie atbildības, nevis ierobežojami veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespējās.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) eksperts Pēteris Leiškalns sacīja, ka pašreizējā koncepcijā no veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju loka būtu izslēgti tie cilvēki, kuri veic patentmaksājumus, kā arī tie, kuri iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumu veic no saņemtajām dividendēm.

Veselības ministre Ingrīda Circene («Vienotība») piekrita, ka

ikvienam, kurš legāli maksā IIN, būtu jāsaņem veselības aprūpes pakalpojumi,

tāpēc nepieciešama sadarbība ar FM, lai izstrādātu mehānismu nodokļu samaksas fakta konstatēšanai.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iebilst pret izstrādāto VM priekšlikumu novirzīt veselības aprūpei daļu no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN), jo samazināsies IIN ieņēmumi pašvaldībām. LPS uzstāj, ka šajā koncepcijā jāparedz pašvaldību IIN ienākumu samazināšanās kompensācijas mehānismi.

Pirms šīs koncepcijas skatīšanas Ministru kabineta sēdē VM ir uzdots sadarbībā ar Tieslietu ministriju izpētīt Lietuvas un Igaunijas pieredzi, tostarp to, kā kaimiņi spējuši tikt galā ar konstitucionālo pārkāpumu jautājumiem. VM sadarbībā ar FM ir jāizpēta tieši Lietuvas pieredze par to, kas ir viņu veselības aprūpes nodokļa objekts.

VM izstrādātā modeļa ietvaros ir plānots ieviest valsts veselības obligāto apdrošināšanu, ieviešot valsts veselības apdrošināšanas obligātās iemaksas 3,65% apmērā, nodalot tās 4% apmērā no spēkā esošās IIN likmes.

Valsts veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu minimālais maksājums plānots 7,3 lati mēnesī jeb 87,6 lati gadā.

Savukārt personas, par kurām nodokļi netiek maksāti, bet vēlēsies pievienoties sistēmai, varēs veikt brīvprātīgās iemaksas 20 latu mēnesī jeb 240 latu gadā, kas ir pielīdzināts vidējiem veselības aprūpes izdevumiem uz vienu iedzīvotāju 2011.gadā 239,17 latiem.

Komentāri (393)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu