Kameronu satrauc, ka jaunās eirozonas valstis pastiprinās ietekmi (52)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona solījums, ka, pēc vēlēšanām iegūstot pietiekamu ietekmi valdībā, viņš rosinās referendumu par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), ir visai riskants, jo debates par to var kļūt pārāk emocionālas, uzskata politoloģe Žaneta Ozoliņa. Viņa vērš uzmanību vēl uz kādu faktu – britu premjera satraukums ir saistīts ar to, ka eirozonai var pievienoties jaunas valstis (tostarp Latvija), tā iegūstot lielāku lemšanu par ES nākotni.

Žaneta Ozoliņa vērš uzmanību uz to, ka Lielbritānijas premjera runa nav bijusi tikai par referendumu, ko viņš tās nobeigumā pieminējis kā sekas ES attīstības plānam nākotnē. Tajā pašā laikā viņš runas nobeigumā sevi pozicionē kā ES atbalstītāju.

Viņa gan uzskata – Kamerona izvēlētais referenduma ceļš var būt ļoti riskants, jo debates par to var pārvērsties emociju, izjūtu un politisko simpātiju tiražēšanā. Tas gan nav riskants no priekšvēlēšanu kampaņas viedokļa, jo ar šādu solījumu britu premjera pārstāvētā Konservatīvā partija var iegūt lielas vēlētāju simpātijas.

Britu premjerministrs Deivids Kamerons

Ārpolitikas eksperte vēlas atzīmēt, ka šī runa ir svarīga arī visai ES, jo patlaban tā koncentrējas uz eiro un eiro krīzes politiku, taču otrajā plānā atstāti ļoti būtiski Eiropas nākotnes attīstības jautājumi. Viens no tiem ir arī par Kamerona runā pieminēto smagnējo birokrātiju, lēmumu pieņemšanas procedūru, demokrātijas deficītu un spēju meklēt kompromisus, kas apmierina visu sabiedrību.

Kas attiecas uz šā izteikuma ietekmi uz Latvijas sabiedrību, Ozoliņa norāda, ka tam varētu būt dažādas sekas un tādēļ atsevišķi iedzīvotāji varētu nosvērties pret eiro ieviešanu.

Tajā pašā laikā viņa piezīmē, ka viens no Kamerona lielajiem uztraukuma iemesliem ir eirozonas pastiprināta integrācija, kā arī Lielbritānijas palikšana ārpus tās.

«Faktiski viņš uztraucas, ka arī Latvija kļūs par daļu no ciešākās Eiropas, kurai būs lielāka lemšana par ES ekonomisko un finansiālo nākotni,»

viņa teic nobeigumā.

Kamerons sola rosināt referendumu par palikšanu ES

Jau vēstīts, ka trešdien uzrunā tautiešiem Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons apsolījis - ja viņa pārstāvētā Konservatīvā partija iegūs pietiekamu ietekmi parlamentā pēc gaidāmajām vēlēšanām, viņš personīgi uzstās uz referenduma par palikšanu ES sarīkošanu līdz 2017. gadam

Kamerons norādījis, ka pirms referenduma gatavs diskusijām par Lielbritānijas un ES tālākajām attiecībām, kas varētu nozīmēt jaunu līgumu. Ja sarunu rezultāts būšot pozitīvs, tad britu premjers ar «sirdi un dvēseli» aģitēšot par valsts palikšanu savienībā. Tautas ziņā tad būšot vai nu pieņemt šo sarunu rezultātus un palikt ES, vai izvēlēties izstāšanos.

«Lielbritānijas tautai pienācis laiks izteikt savu viedokli. Ir laiks sakārtot šo Eiropas jautājumu britu politikā. Es tautai saku: tas būs jūsu lēmums,» savā runā akcentēja Kamerons.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu