SMScredit maldina sabiedrību, izmantojot Raimonda Paula vārdu (243)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET. Avots: LETA/AFP

Kā vēsta laikraksts «Diena», reklamējot koncertu ar Raimonda Paula piedalīšanos, iedzīvotāji tiek vilināti kļūt par ātro kredītu kompānijas SMScredit parādniekiem. Lai tiktu uz koncertu 18.februārī «Mīlestība īstajā brīdī», SMScredit aicina aizņemsies 150 latus, dāvanā saņemot brīvbiļeti uz pasākumu. Sarunā ar TVNET Raimonds Pauls apliecina - viņa pieminēšana pasākuma reklāmās nav saskaņota ar viņu, pie tam dalību koncertā viņš ir atteicis.

(Ziņa papildināta ar N.Volmāra viedokli.)

Sarunā ar TVNET maestro apliecina – ne viņš, ne pārējie mūziķi sākotnēji nav informēti par to, ka viņu vārdi tiks izmantoti koncertam ar šādiem noteikumiem. «Māksliniekus jau nav ko vainot – viņi ir piekrituši uzstāties pasākumā, kuram vēlāk tika piešķirta pavisam cita nozīme. Pirmo reizi ir šāds ar kaut kādiem kredītiem saistīts pasākums,» viņš saka.

«Neesmu parakstījis un neko nezinu,» Pauls atbild uz TVNET jautājumu, vai ir parakstījis līgumu ar koncerta organizētājiem. «Es viņam [organizatoram Nikam Volmāram] pateicu, ka man tur nav vietas,» teic maestro. Pauls plāno šo situāciju izrunāt arī ar Latvijas radio bigbenda mūziķiem, jo vairāki ir neizpratnē par šādu negodprātīgu koncerta organizētāju rīcību.

Raimonds Pauls neslēpj vilšanos, ka līdz ar viņa nepiedalīšanos tiek mānīti koncerta apmeklētāji. «Kā parasti. Vēl nekad nekur godīgi neesmu uzstājies,» skumji secina Pauls, piebilstot, ka līdzīgi zemūdens akmeņi viņam gadījušies regulāri.

Uz atkārtotiem jautājumiem par to, vai Paula vārda izmantošana nav apmeklētāju maldināšana un vai neplāno izņemt no reklāmām maestro vārdu, koncerta radošais organizators Niks Volmārs neatbildēja, sakot, ka patlabanējā ažiotāža traucē mūziķiem un radusies lielo banku cīņas ar ātro kredītu devējiem rezultātā. Tiesa, konkrētu banku vārdus viņš neminēja.

TVNET sazinājās ar «SMScredit», taču mums izvairīgi tika norādīts, ka ar sabiedrisko attiecību pārstāvi, kas varētu sniegt komentāru par 18.februāra koncertu, patlaban nav iespējams runāt.

Grupas «Musiqq» dalībnieks: neesam mācījušies no kļūdām

Grupas «Musiqq» dalībnieks Marats Ogļezņevs norāda, ka sākotnēji domājis par šo koncertu kā «SMScredit.lv» darbiniekiem organizētu un fakts, ka, lai tiktu pie biļetes, ir jāaizņemas nauda, negatīvi pārsteidzis arī viņu. Šoreiz līgums ir noformēts uz otra grupas dalībnieka Emīla Balcera vārda, tomēr Ogļezņevs norāda – lai arī tiesu darbos iesaistīties nevēlas, viņš cer, ka «SMScredit.lv» atrisinās šo problēmu, un plāno līgumu pārskatīt.

«Varbūt neesam mācījušies no kļūdām, jo ir bijušas vēl pāris šādas situācijas,» viņš atzīst. Līdzīgs gadījums bijis klubā «Laternu stundā», kad bez mūziķu ziņas tas pārveidots par maksas koncertu ar ieeju 10 Ls un rindās līdz 23:00 vakarā stāvējuši pat bērni, kuriem ar kuponu ieeja bijusi lētāka. Ogļezņevs gan bilst, ka pēc viņa personīgās pieredzes šādi gadījumi, kad organizatori izmanto mūziķu vārdus citiem nolūkiem, ir bijuši 1% no 100%.

Veido agresīvas, maldinošas reklāmas

Ātro kredītu kompānijas nepietiekami izvērtē cilvēku maksātspēju, ar agresīvām, pat maldinošām reklāmām piesaistot vieglprātīgus klientus – tās ir problēmas, kuras nozares pārraugi atzīst par steidzami risināmām. smsSOS bizness balstās uz to, ka naudu ir iespējams aizņemties ļoti ātri – 15 minūtēs, bet komercbankas norāda, ka tik īsā laika posmā izvērtēt klienta spēju aizņemto naudu atmaksāt nav iespējams.

«Faktiski jebkuru kredītu ņemot, ir vajadzīgas pāris dienas, 4 - 5 dienas, kuru laikā banka savāc par šo cilvēku informāciju, lai saprastu, kādi ir viņa ienākumi, kāda ir viņa līdzšinējā kā kredītņēmēja uzvedība, maksājumu kultūra, vai viņš vispār tajā ienākumu līmenī atbilst vai neatbilst, vai viņš spēs tālāk šis saistības segt. Tas prasa vairākas dienas. Ātrajiem kreditētājiem, ja es piezvanu uz ātro kreditētāju firmu un dabūju

15 minūtēs, tad ir pilnīgi skaidrs, ka nav iespējams izvērtēt šo klientu kredītspēju.

Un tā nav atbildīga ne aizņemšanās, ne aizdošana,» sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Ātro kredītu nozari šobrīd uzrauga PTAC

Tā vadītāja Baiba Vītoliņa atzīst, ka tieši maksātspējas vērtēšana ir galvenais jautājums, kuru šogad vajadzētu atrisināt arī likumdošanas ietvaros. Viņa ir kategoriska – ja 15 minūtēs kreditors nevar pārliecināties par cilvēka ienākumiem un spēju kredītu atmaksāt, šāds pakalpojums nevar tikt sniegts.

«Neesmu pārliecināta, vai patērētājam šo pakalpojumu vajag. Tas, ka viņam liekas kādā mirklī, ka viņam šo pakalpojumu 15 minūtēs vajag, tas nenozīmē, ka viņam tiešām vajag un ir tiesības uz šādu pakalpojumu 15 minūtēs. Jo galu galā uz hipotekāro kredītu 15 minūtēs jums nav tiesību. Ja viņi to nevar izdarīt, tāds pakalpojums nav manā skatījumā vajadzīgs sabiedrībai,» raidījumam sacīja Vītoliņa.

Slikta kredītvēsture nav iemesls atteikumam

Tieši naudas vieglā pieejamība un tas, ka slikta kredītvēsture bankā neliedz to saņemt pie sms aizdevējiem, ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki izmanto ātros kredītus, uzskata akadēmiska pētījuma par ātrajiem kredītiem autore Diāna Neimane. Viņa norādīja, ka «izvēlas šo pakalpojumu tāpēc, ka viņi principā negrib aizņemties no draugiem, radiem un lielākoties viņi arī nav spējīgi aizņemties no bankas dēļ tā, ka vai nu viņiem ienākumi ir pārāk mazi, vai arī bankas viņiem nepiešķir kredītus.»

Ja kopējais parādnieku skaits nemazinās un īpaši neaug, tad struktūra gan. Mazāks ir banku nemaksātāju skaits, toties lielāks «ātro kredītu» klientu. Turklāt puse no nemaksātājiem parādu piedzinējiem jau ir zināmi. Tas nozīmē, aizdevumu neatmaksā atkārtoti.

«Viņi izmanto šo iespēju, ka kreditors, kas viņu ir nokreditējis vakardien, nezina, ka viņš ir aizņēmies, un viņš nākošā dienā startē pie cita un aizņemas atkal,» sacīja «Paus Konsults» Juridiskā departamenta direktore Aija Zirne.

Risinājumus šīm situācijām nu sola meklēt Ekonomikas ministrija un jauši vai nejauši sarosījušies arī paši nebanku kreditētāji, kuri šonedēļ atdzīvināja jau pirms kāda laika nodibinātu asociāciju un tagad sola paši tirgu sakārtot, parakstot labās prakses standartu. Tiesa, noprotams, ka

asociācija iebilst pret būtiskiem ierobežojumiem, piemēram, procentu likmju maksimālā apmēra noteikšanu.

Esot jāizglīto patērētājs, visu pārējo sakārtošot tirgus.

«Šobrīd šie risinājumi tieši precīzi nav nekur, viņi ir tikai izteikti ātrumā un, iespējams, daži ir nepārdomāti un populistiski izskanējuši, tāpēc, lai reaģētu kaut kā uz atsevišķiem šiem gadījumiem, kas ir publiskajā telpā izskanējuši, skaidru piedāvājumu līdz galam vēl joprojām nav,» norādīja Latvijas Nebanku kreditētāju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Ātrie kreditētāji no valsts gaidot vienotu kredītņēmēju reģistru, tas ļaušot izvairīties no situācijām, kad pie naudas tiek cilvēki, kuriem tā nebūtu jādod. Tomēr problēma vēl jau ir kur citur – pašu aizdevēju atbildībā! Patērētāju aizsargi norāda, ka tāpēc drīzumā klāt būs jāķeras arī ātrās naudas reklāmām, kas esot maldīgas un rada priekšstatu, ka nauda īsziņā ir tikai glābiņš un saistības nerada.

«Mūsu skatījumā reklāmas, kas aicina cilvēkus iesaistīties, paņemt kredītu un dod par to kaut kādas dāvanas, bezmaksas picas vai koncertus, tā viennozīmīgi ir bezatbildīgas aizņemšanās veicināšana,» sacīja PTAC direktore Vītoliņa.

Komentāri (243)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu