Rīgas Brīvosta tērē naudu dāvanu kartēm, baseinam un ložas īrei Arēnā Rīga (97)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas brīvosta tērējusi aptuveni 60 000 latu lietām, kurām ar ostu darbu nav nekāda sakara. Draudziņas ģimnāzijā īrējusi sporta zāli, savu celiņu Olimpiskā centra peldbaseinā, trenažieru zāli, ūdens relaksācijas centru un savu ložu Arēnā Rīga. Tā izmaksā 37 000 latu.

Trešdienas vakars. Arēnā spēlē pašmāju Dinamo pret Prāgas klubu LEV. Savā ložā ir Dinamo vadība – Aigars Kalvītis, Zigmārs Priede un Juris Savickis. Taču Rīgas brīvostas ložā ir nepiederošas personas. Tur hokeju skatās bijušais ostas vadītājs Andris Ārgalis ar dēlu un Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC). Ārgalis «Nekā personīga» informēja, ka iespēju paskatīties hokeju viņš sarunājis ar ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu. Deputāts Elksniņš bija mazāk atklāts.

- Sakiet, ko jūs, lūdzu, darījāt Rīgas brīvostas ložā vakar hokeja spēles laikā?

Andrejs Elksniņš: - Skatījos hokeju.

- Kāpēc Rīgas brīvostas ložā?

Andrejs Elksniņš: - Tāpēc, ka saņēmu uzaicinājumu un atnācu tur apskatīties hokeju uz īsu brīdi.

- No kā jūs saņēmāt šādu uzaicinājumu?

Andrejs Elksniņš: - No Rīgas brīvostas.

- Visa brīvosta paņēma un deputātu Elksniņu uzaicināja?

Andrejs Elksniņš: - Ir dažādi pazīstamie, pēc kuriem es esmu atnācis un apskatījies.

Rīgas brīvosta pretēji likumam nepublisko savu darbinieku algas

Ja tas notiktu, atklātos, ka katrs brīvostas administrācijas darbinieks pie algas vēl saņem 50% piemaksu par labi padarītu darbu. Šādas piemaksas Leonīds Loginovs nodrošinājis visiem, nepārtraukti un pilnā apjomā. Ja ostas administrācijas darbiniekam nepieciešama automašīna darba un privātajām vajadzībām, brīvostai Grāmatvedības likuma prasības nav problēma. Pretēji tām 2011. gadā 35 darbiniekiem izīrētas ostas mašīnas par 8 – 35 latiem mēnesī. Paveicies arī tiem desmit darbiniekiem, kam ir sava personīgā automašīna, – brīvosta viņiem piemaksā 20 latus par to, ka darbinieks arī darba darīšanās izmanto savu braucamo.

Jau 2009.gadā, kad maksāt prēmijas bija aizliegts, brīvosta izmaksājusi 590 000 latus prēmijām, dāvanu kartēm un lielākiem bērnu kopšanas pabalstiem, nekā to atļauj likums. Tai pašā gadā ostas valdes locekļi savā starpā sadalījuši 93 000 latus piemaksām par apgrozījuma pieaugumu. 2010. un 2011. gadā valdes locekļiem pretlikumīgi apdrošināta veselība par 6000 latiem.

Uz ostas rēķina Loginovs nodrošinājis labus dzīves apstākļus arī paziņām no politiskajām partijām. Lai arī likums prasa sarīkot iepirkumu, Loginovs izticis bez tā un noslēdzis līgumus par zīmola reklāmu vairāk nekā 700 000 latu apjomā. Edgara Jaunupa vadītais Basketbola klubs VEF Rīga par plakāta izvietošanu basketbola zālē, logo arēnas Rīga elektroniskajās reklāmās no ostas saņēmis 70 000. Latvijas Tenisa savienībai par logo izvietošanu četru dienu tenisa sacensībās - 20 000 latu. Tenisa savienības vadībā - Juris Savickis, Ivars Godmanis un Dinamo vadītājs Zigmārs Priede.

10 000 latu tikuši tenisa centram Ādaži, kas pieder Rīgas domniecei no valdošās partijas Vitai Jermalovičai, Saeimas deputātam Gaidim Bērziņam un uzņēmējam Atim Sausnītim. Centram savās telpās jāizvieto brīvostas pārvaldes logo un sarunās ar presi osta jāslavē.

Tērēties ar ostas naudu Loginovs nevarēja vienatnē. Viņa darbību uzrauga astoņi valdes locekļi. To vidū arī Rīgas mērs Nils Ušakovs.

- Jūs esat kādreiz bijis ložā, ko izmanto brīvosta, un skatījies hokeju vai kaut kādus citus pasākumus?

Nils Ušakovs, Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņas centrs): - Nē. To es neesmu izmantojis.

- Jums ir saprotams, kāpēc brīvostai tāda ir nepieciešama?

Nils Ušakovs: - Es pieņemu, ka bieži vien ciemos tieši brīvostā ir potenciālie investori un, izmantojot sporta pasākumus, var veikt sarunas un attiecīgi dažas reizes noslēgt brīvostai un attiecīgi ... līgumus.

- Elksniņu sūtījāt uz to ložu?

Nils Ušakovs: - Nu, kā es varu sūtīt Saeimas deputātu no jebkuras partijas ložā? Es pats šo ložu neesmu nevienas reizes apmeklējis.

- Brīvosta izmanto arī peldceliņu. Jums ir saprotams, kāpēc brīvostai nepieciešams īrēt tādu lietu?

Nils Ušakovs: - Atturēšos. Es to pirmo reizi no jums dzirdu, es pieņemu, ka tas stipri atbilst patiesībai, bet par to pašreiz nekomentēšu.

- Par reklāmām vajadzēja ostai tērēt miljonu nepilnu?

Nils Ušakovs: - Viennozīmīgi. Jo konkurence šeit Baltijas jūras reģionā, paņemsim Lietuvu, Igauniju, Krievijas ostas, ir ļoti sīva. Un bez reklāmām mūsu ostai būtu krietni sliktāki rezultāti.

No valdības puses Loginova darbu pēdējos četrus gadus uzraudzījis Finanšu ministrijas deleģētais Ēriks Škapars. Pagājušajā gadā viņu iecēla par valdes priekšsēdētāja Andra Amerika vietnieku. Viņš vienīgais valdē pārstāv premjera partiju Vienotība.

- Ir noīrēti peldceliņi darbinieku vajadzībām. Jūs esat bijis vispār uz tā peldceliņa?

Ēriks Škapars, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas domes Vienotības deputāts:

- Ja jūs sniedzat šādus te paziņojumus, tad manuprāt, jūs pārkāpjat likumu, jo, kamēr Valsts kontroles ziņojums nav publiskots, viņš ir ierobežotas pieejamības informācija, ko nosaka Valsts kontroles likuma 58.pants.

- Es jums par peldceliņu prasīju. .. Peldceliņā esat peldējis pārvaldes īrētajā?

Ēriks Škapars: - Nē.

- Vai peldceliņa esamība arī ir ierobežotas pieejamības informācija?

Ēriks Škapars: - Nezinu.

- Trenažieru zālē esat trenējies?

Ēriks Škapars: - Nē.

- Ložu esat apmeklējis brīvostas?

Ēriks Škapars: - Jā.

- Cik bieži?

Ēriks Škapars: - Divreiz gadā.

Bijušais Jaunā laika ģenerālsekretārs Škapars attaisno Loginovu visos izteiktajos pārmetumos un pauž pārliecību, ka Valsts kontrole gala ziņojumā rakstīs pavisam ko citu. Škapars nejūtas vainīgs, ka nepietiekami uzraudzījis Loginovu. Pēc politiķa domām, Loginovs strādā ļoti labi un nekādu papildu uzraudzību viņam nevajag.

- Brīvosta tērē gandrīz miljonu reklāmas vajadzībām. Tai skaitā 400 000 par sava logotipa izmantošanu dažādās iestādēs, vietās, piemēram, basketbola spēlēs VEF Rīga. Esat lietas kursā?

Ēriks Škapars: - Pieļauju, ka to likums atļauj.

- Vai tas ir lietderīgi, no ostas puses raugoties?

Ēriks Škapars: - Nu, domāju, ka ostai sevi reklamēt ir lietderīgi.

- Vai jūs esat redzējis kādu dokumentāru pierādījumu, kāda ir atdeve un cik tā ir ienesusi ostai?

Ēriks Škapars: - Nē.

- Vai tādai būtu jābūt?

Ēriks Škapars: - Jā.

- Un kāpēc jūs tādu neesat noteikuši?

Ēriks Škapars: - Kādā veidā?

- Kaut kādus kritērijus, pēc kā tā reklāma būtu izmērāma.

Ēriks Škapars: - Un kādi ir jūsu ierosinājumi?

- Es esmu ostas speciālists, pēc tāda izskatos?

Ēriks Škapars: - Nu, pēc tāda jūs izskatāties, jā.

- Kādēļ jūs neesat izstrādājis kritērijus reklāmas izvietošanai?

Ēriks Škapars: - Man tas nav jādara.

- Pārvaldnieks ir izstrādājis?

Ēriks Škapars: - Jautājiet pārvaldniekam.

- Noteikti pajautāsim, bet jūs esat prasījis pārvaldniekam, vai viņš tādus ir izstrādājis?

Ēriks Škapars: - Neesmu prasījis.

- Kāpēc?

Ēriks Škapars: - Tikpat labi jūs man varētu uzprasīt, kādēļ es neesmu pārvaldniekam vēl 100 dažādus jautājumus uzprasījis. Nu gan jau uzprasīsim, bet par šo konkrēto. Nu, nu pajautāšu, jā. Pēc jūsu ierosinājuma pajautāšu.

Paša sarīkotās dzīres Loginovs pamato ar labajiem ostas darbības rezultātiem. Esot palielinājies kravu apjoms. Taču noklusē, ka galveno pieaugumu veido ogles un ka, Krievijai paplašinot savas ostas, nepieciešamība pēc Rīgas brīvostas Krievijas ogļu eksportā atkritīs.

Pirms trim gadiem tādas Ustjlugas ostas Krievijā vēl nebija, to tikai tad sāka celt. Šobrīd ostas apjoms jau pārsniedzis skaitļus Rīgas brīvostā. Rīgas osta pērn pārkrāvusi 15 miljonu tonnu ogļu, Ustjlugas osta – jau gandrīz 16 miljonus. Kopā Rīgas ostā 2012.gadā pārkrāva 36 miljonus tonnu, Ustjlugā – 47 miljonus. Finanšu ministrs Andris Vilks ar Loginova darbu ir neapmierināts. Viņš uzskata, ka attīstība ir apdraudēta.

Andris Vilks, finanšu ministrs: - Tas redzējums ir saprotams, bet virzība uz priekšu notiek salīdzinoši lēni. Varētu būt dinamiskāka. Visur, kur ir Eiropas fondu apguve, vajadzētu būt ātrākiem. Tas ir svarīgi, kur Rīgas ostai nav pietiekami bijis tāds izrāviens, kaut kāda stagnācija, tas ir saistīts ar konteineriem. Tas ir svarīgs rādītājs ostā. Ja mēs skatāmies tieši pievienoto vērtību lielākoties gandrīz visas lielākās dominējošās ostas jau dzīvo uz konteineriem.

Pēc Vilka domām, ir radikāli jāmaina ostas vadība un jāievieš līdzīga sistēma kā lielajos valsts uzņēmumos, kur vadībā ir daži profesionāļi, nevis politiska valde un atsevišķs pārvaldnieks.

- Pavaicāšu par Loginovu konkrēti. Vajag viņu nomainīt, vai viņam jāpaliek? Viedoklis kāds jums ir?

Andris Vilks, finanšu ministrs (Vienotība): - Nu, es domāju, ka izmaiņas noteikti nāktu par labu. Jo, ja sabiedrībai ir neapmierinātība un neizprot par pietiekoši labi, optimāli strādājošu uzņēmumu, tad izmaiņu iespējamība noteikti nāktu par labu.

- Varbūt arī no ministrijas puses vajadzētu virzīt profesionāli, nevis politiķi, bijušo Jaunā laika ģenerālsekretāru Škaparu.

Andris Vilks: - Es domāju, ka šis jautājums noteikti ir diskutējams, jo tur jau nav jautājums par vienu. Par visu komandu. Viņi jau, visticamāk, paliks tādi, kādi viņi ir, nemainīsies, ja būs esošā vadība vai minimālas izmaiņas. Tad katru gadu viens un tas pats acīmredzot atkārtosies. Kardinālām izmaiņām politiski viss jāmaina būtu.

- Jautājums ir, cik jūs no savas pozīcijas varat izdarīt, ja Škapars ir vienīgais Vienotības pārstāvis ostā un jums jārunā laikam ar visu partiju, vai ne?

Andris Vilks: - Jā, nu, vai partija ļaus mainīt, neesmu pārliecināts.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu