Latvijas iedzīvotāji satraukušies; baidās pirkt gaļu (416)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā dēvētais zirgu gaļas skandāls sabiedējis arī daudzus latviešus. Portāla TVNET uzrunātie gaļas pārdevēji un pircēji atzina, ka saistībā ar pēdējā laika ziņām par zirga gaļu izvairās no gaļas pirkšanas un ēšanas.

Kāda tirgū sastapta gaļas pārdevēja sarunā ar TVNET bija vaļsirdīga: «Godīgi runājot, pircēji ir kļuvuši daudz piesardzīgāki - daudzi jautā un uztraucas, vai tik šī nav zirga gaļa un vai nav sašpricēta ar bīstamām zālēm.

Es jau cenšos tos cilvēkus mierināt, bet nu 100% droša jau es arī nevaru būt. Jāsaprot, ka puskilogramu smagu liellopa gaļas gabalu ļoti grūti atšķirt no zirga gaļas. Vēl neiespējamāk ir tad, ja gaļa ir samalta vai smalki sagriezta.

Tādējādi es pat negribot un nezinot varu pārdot zirga gaļu.

Gaļas piegādes dokumenti man ir kārtībā, tajā rakstīts, ka tirgoju liellopa gaļu, taču pēc pēdējām ziņām, ka zirga gaļa atklāta arī Latvijā, es vairs nevienam papīram neticu.»

Mazāk pērk arī citu veidu gaļu

Arī cits tirgonis atklāja, ka saistībā ar zirga gaļas skandālu sarucis arī pārdotās gaļas apjoms. Turklāt mazāk pērk ne tikai liellopa gaļu, bet arī cūkgaļu un pat vistas gaļu.

«Daudz cilvēku jūtas tādā kā masu hipnozē - padzirdējuši par zirga gaļu, viņi nemaz nenoskaidro, kas tā par gaļu, kur pārdota, kad kauta un cik daudz izplatīta. Daudz vienkāršāk ir ļauties baumām.»

Pircēji uztraucas un balso ar maciņiem

Arī vairāki pie gaļas stendiem sastaptie pircēji pauda bažas par zirga gaļas pārdošanu. Kāda jaunā māmiņa, izstaigājusi gaļas paviljonu, no tā izgāja bez ierastā iknedēļas pirkuma. «Parasti uz tirgu braucu ceturtdienu vai piektdienu rītos, kad iegādājos gaļu visai nedēļas nogalei. Bieži vien sestdienās savārām galertus, sataisām auksto gaļu un sacepam kotletes tā, lai pietiek arī nedēļas sākumam.

Šoreiz nenopirku nekādu gaļu, jo nedaudz tomēr esmu nobažījusies par zirga gaļas klātbūtni. Domāju, ka turpmākajā nedēļā, kamēr skandāls norimsies, iztiksim ar citiem produktiem. Nopirkšu vairāk siera un dārzeņu.

Labāk iztiekam vispār bez gaļas, nekā apēdam zirdziņu!

Man šķiet, ka tas būtu tāpat, ja mēs apēstu kaķi, suni vai citu mājdzīvnieku.»

Bet pensionārs Jānis uzsvēra, ka zirga gaļai nav nekādas vainas un viņš nesatraucas par tās iespējamo klātbūtni. «Ziniet, kundzīt, esmu savā laikā ēdis zirgu. Gaļa kā gaļa. Manuprāt, cilvēkiem par to vispār nevajadzētu satraukties. Ja jau mēs varam ēst govis, cūkas, vistas un pārējos dzīvniekus, kāpēc tad lai mēs neēstu zirgus. Tā ir cilvēku divkosība un liekulība.»

Arī TVNET aptaujā vairums lasītāju atbildējuši, ka viņus nesatrauc zirgu gaļas skandāls.

Neapgalvo, ka zirga gaļu netirgo

Savukārt SIA «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija TVNET apgalvoja, ka pēdējā laikā «Rimi» veikalos nav vērojams pieprasījuma samazinājums pēc svaigās un fasētās gaļas.

Viņa norādīja, ka uzņēmums ir ieinteresēts pircējiem nodrošināt tikai kvalitatīvu un drošu pārtiku, tādēļ lielu uzmanību velta jautājumiem, kas saistīti ar preču kvalitātes kontroli. Vienlaikus viņa tieši neatbildēja, vai uzņēmuma veikalu tīklos tirgo zirgu gaļu.

«Rimi» šonedēļ paziņoja, ka veikalu ķēde «Rimi Latvija» apturējusi tirdzniecību ar visu uzņēmuma «Forevers» produkciju, kur sastāvā norādīta liellopu gaļa. Arī «Maxima Latvija» drošības apsvērumu dēļ atsaukusi no tirgošanas «Forevers» izplatīto liellopu kotlešu masu.

«Maxima» pārstāvis neatbildēja, vai saistībā ar zirgu gaļas skandālu šā zīmola veikalos samazinājies pieprasījums pēc gaļas. Tāpat viņš nesniedza atbildi, vai «Maxima» veikalos tirgo zirgu gaļu.

Bet Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere TVNET atzina, ka PVD nav datu, vai un kā pēdējā laikā mainījies gaļas patēriņš.

Viņa uzsvēra, ka

zirga gaļa neapdraud patērētāju veselību!

«To drīkst izmantot ražošanā un uzņēmumi to arī dara. Taču tas ir jānorāda produktu marķējumā.

Ja es kā patērētājs maksāju naudu par desu, kas izgatavota no liellopa gaļas, tad vēlos tādu desu arī saņemt. Ja produkta ražošanā ir izmantota arī zirga gaļa, tad es to vēlos zināt.»

Pēc kādiem kritērijiem iegādāties gaļu?

«Runājot par to, vai varam būt droši, ka gaļas izstrādājumi satur gaļu, kas norādīta marķējumā, - PVD ir pārbaudījis visas kautuves, kurās tiek kauti zirgi, un secīgi - arī gaļas pārstrādes uzņēmumus, kuriem kautuves nokautos zirgus ir piegādājušas.

Šobrīd mēs esam konstatējuši zirga gaļas izmantošanu ražošanā vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA «Forevers». Pārbaudes vēl turpinās.

Pārbaudes turpināsies arī citos pārtikas aprites posmos, tai skaitā tirdzniecībā.»

Meistere norādīja, ka zirga gaļa sadalītā veidā ir ļoti līdzīga liellopu gaļai. Pat speciālists abu veidu gaļas varētu vizuāli atšķirt tikai tad, ja tie būtu nesadalīti liemeņi.

Nespeciālists sadalītu zirga gaļu nevar atšķirt no liellopa gaļas.

Zirga un liellopa gaļas pazīmes detalizēti aprakstītas Zigmunda Brūvera grāmatā «Mājdzīvnieku anatomija».

Liemenis, gaļa

Zirgs

Liellops

Ribas

18 gb

13 gb

Ribas platums

Šauras, apaļas

Platas, plakanas

Apakšciskas kauli (tibia-stilba kauls un fibula – ikru kauls)

Attīstīta fibula (ikru kauls)

Fibulas (ikru kauls) rudiments

Lāpstiņa

Nav acromion

Lāpstiņas šķautne nobeidzas ar acromion (pagarinājums)

Lāpstiņas šķautnei ir noliekums uz aizmuguri

Nav noliekuma

Krūšu skriemeļi

Slīpi

Gandrīz vertikāli

Pleca kauls

Visi pauguri, izciļņi un šķautnes ir ļoti izteikti

Nav izteikti

Apakšpleca kauli ( radius (spieķa kauls) un ulna (elkoņa kauls))

Elkoņa kauls sniedzas tikai līdz spieķa kaula vidum

Elkoņa kauls ir visā spieķa kaula garumā

Muskulatūra

labi attīstīta plecu un gūžu muskulatūra, «apaļāka muskulatūra», tumšāka, pilnasinīgāka

Muskulatūra ir «plakanāka», nav tik tumša kā zirgam, bet piespiedu kautās govis var būt arī ar tumšu un pilnasinīgu muskulatūru.

Pakauša saite

Izteikta, plata. 2-3. krūšu skriemeļa mugurizauguma apvidū ir gļotu maisiņš. 1. krūšu skriemeļa mugurizaugums ir stipri īsāks par tālākajiem un atrodas dziļi pakauša saitē

Nav gļotu maisiņa

1. krūšu skriemeļa mugurizaugums ir līdzīga garuma kā pārējie un nav dziļi pakauša saitē

Krustu kauls

Garāki mugurizaugumi un jauniem zirgiem nav saauguši

Vienmēr saauguši mugurizaugumi

Uz spārnu kraniālās malas atrodas locītavvirsma ar pēdējo jostas skriemeli

Nav locītavvirsmas ar pēdējo jostas skriemeli

Gūžas kauli

Tuber coxae (gūžas paugurs) un Tuber sacrale (krustu paugurs) ir skaidri nodalīti pretēji vērsti pauguri

Ir saplūduši un noapaļoti

Tuber ischii (sēžas paugurs) nav sadalīts 3 zaros

Sadalīts 3 pauguros

Krūšu kauls

Saspiests no sāniem un ir saredzami pieci saauguši posmi. Ir raksturīga izteikta apakšējā šķautne

Saplacināts no augšas uz leju. Nav apakšējās šķautnes

Komentāri (416)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu