220 tūkstošu parādniekam Rihardam ir līdzinieki (157)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu

Portāla TVNET lasītājs Rihards, kurš dažu mēnešu laikā nonāca lielos parādos un tagad nezina, ko iesākt, var lūgt maksātnespējas pasludināšanu. Tā TVNET uzsvēra Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas sabiedrisko attiecību vadītāja Justīne Plūmiņa. Vienlaikus viņa norādīja, ka līdzīgā situācijā nonākušu Latvijas iedzīvotāju skaits ir ļoti liels.

Administratoru asociācijā akcentēja, ka Rihardam, kurš uzticējis savu bēdu stāstu TVNET un kurš acīmredzami kļuvis maksātnespējīgs lielo parādsaistību, galvojuma saistību un bezdarba dēļ, ir ne tikai tiesības, bet arī reālas iespējas vērsties tiesā ar maksātnespējas pieteikumu.

Riharda situācija nav unikāla. Maksātnespējas pieteikumu statistika apliecina, ka

ar līdzīgām problēmām kopš 2011.gada beigām sastopas ap simts cilvēku ik mēnesi

, norādīja maksātnespējas eksperts un asociācijas padomnieks juridiskajos jautājumos Uldis Apsītis. Latvijas tiesu prakse apliecina maksātnespējas regulējuma labvēlību attiecībā uz finanšu grūtībās nonākušiem Latvijas iedzīvotājiem, sākot maksātnespējas procesu.

Maksātnespējas priekšnoteikumi

Atbilstoši likumam fiziskas personas maksātnespējas pieteikumam ir daži priekšnoteikumi – parādsaistību apjoms virs 5000 latiem un tām ir iestājies izpildes termiņš vai arī tuvākā gada laikā potenciāli neizpildāmu parādsaistību apjoms ir virs 10 000 latu. Likums faktiski dod iespēju finanšu grūtībās nonākušam cilvēkam jau ļoti savlaicīgi vērsties tiesā ar maksātnespējas procesa pieteikumu.

Otrs priekšnoteikums paredz parādniekam būt Latvijas Republikas nodokļu maksātājam vismaz pēdējo sešu mēnešu laikā pirms maksātnespējas procesa pieteikuma. Kaut arī Rihards, kā noprotams no viņa rakstītā, pēdējos mēnešus ir bezdarbnieks, šis fakts vien nevar kalpot par apstiprinājumu, ka viņš neatbilst statusam «nodokļu maksātājs».

Nodokļu maksātāja jēdziens tiek traktēts pārāk šauri

Nodokļu maksātājs atbilstoši likumam par nodokļiem un nodevām ir tāda persona, kas veic ar nodokli apliekamas darbības. Pirmkārt, Rihardam jāatceras, ka nodokļi nav tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet arī nekustamā īpašuma nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un vēl citi.

«Papildus tam jānorāda, ka nodokļu maksātāja statusa konstatācija nav atkarīga no tā, vai attiecīgais nodokļu maksātājs pilda nodokļu jautājumus regulējošos normatīvajos tiesību aktos uzliktos pienākumus, proti, maksā nodokļus,» uzskata maksātnespējas eksperts, piebilstot, ka

noteikto pienākumu nepildīšana neatbrīvo personu no nodokļu maksātāja statusa,

un tas nevar būt par šķērsli maksātnespējas pasludināšanai. Apsītis skaidro, ka šādu likuma interpretāciju apliecina arī tiesu prakse, piemēram, Zemgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas lēmums jau 2010.gadā (lietas nr. 3-10/0244).

Maksātnespējas process nav parādu norakstīšana

Tomēr Administratoru asociācijas pārstāvis akcentē, ka maksātnespējas process nav parādu norakstīšanas process.

Gan bankrota procedūras, gan tai sekojošās saistību dzēšanas procedūras laikā personai ir noteikti pienākumi, piemēram, gūt ienākumus atbilstoši savām spējām, lai pilnīgāk apmierinātu kreditoru prasījumus, maksājot vienu trešdaļu no saviem ienākumiem, bet ne mazāk kā vienu trešdaļu no minimālās mēnešalgas mēnesī šo prasījumu segšanai.

Rihardam nepieciešami 450 lati un labs padoms

Tāpat Apsītis norāda, ka

maldīgs ir arī Riharda priekšstats, ka maksātnespējas procesa sākšanai nepieciešami 650 lati.

Fiziskai personai, lai tā vērstos tiesā ar maksātnespējas procesa pieteikumu, jāsamaksā valsts nodeva 50 latu apmērā, kā arī pieteikumam jāpievieno dokumenti, kas apstiprina, ka pieteicēja rīcībā ir naudas līdzekļi, lai segtu vienreizējo administratora atlīdzību 400 latu apmērā.

«Gan Rihardam, gan citiem finanšu grūtībās nonākušiem cilvēkiem varu ieteikt meklēt kompetentus padomdevējus, lai nekristu izmisumā un pēc pirmajām grūtībām nekrāmētu čemodānus aizceļošanai no Latvijas. Saistības, ko Rihards ir uzņēmies, nepazudīs, lai kurp viņš dotos,» rezumē administratoru asociācijas padomnieks.

Portāls TVNET jau rakstīja par lasītāja Riharda situāciju, kas parādu dēļ kļuvusi ļoti smaga.



Komentāri (157)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu