Mīlētais un ienīstais bālais pusmērkaķis Lato Lapsa (430)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Žurnālists Lato Lapsa, iespējams, beidzot ir pārkāpis to robežu, kura var novest pie ļoti bēdīgām sekām. Šobrīd atliek vien cerēt, ka kāds Latvijas nelabvēlis, pārcentīgs Kremļa aģents neiedomāsies pārtulkot spāņu valodā Lapsas neseno rakstu portālā «Pietiek.com». Lapsa sev ierastajā ironijā raksta par tikko mirušo Venecuēlas prezidentu Ugo Čavesu. Virsrakstu, maigi izsakoties, varētu raksturot kā izaicinošu. Stāstu par Čavesa dzīves gājumu Lapsa sāk šādi - «Mīlētais un ienīstais brūnais pusmērkaķis». (1)

Grūti iedomāties, kas notiktu, ja vispārējo sēru laikā Venecuēlā par to pēkšņi ziņotu viņu masu mediji. Jāatceras, ka ļoti lielai daļai Venecuēlas iedzīvotāju Čavess ir gandrīz vai svētais. Iespējams, uz karstām pēdām Latvijai tiktu pieteikts karš, kas neizklausās nemaz tik nereāli, ņemot vērā, ka kaimiņu Baltkrievijā mīt viens no labākajiem Čavesa draugiem - Aleksandrs Lukašenko. Iespējams, Venecuēlā masveidā tiktu dedzināti Latvijas karogi. Varbūt arī nekas īpašs nenotiktu, Čavesam viņa dzīves laikā veltīti daudz biezu vārdu un neviens nepievērstu uzmanību tālās Latvijas kaut kāda žurnālista asprātībām. Bet viens gan ir pilnīgi skaidrs - prasītu vai neprasītu Venecuēlas varas iestādes Lapsas izdošanu, daļa Latvijas politiķu būtu gatavi viņu nekavējoties nogādāt Karakasas centrālajā laukumā, lai Čavesa piekritēji spriež «taisno» tiesu.

Īpaši dedzīgi to varētu vēlēties «Vienotības» pārstāvji. Lapsa nule izdevis un izplatījis spilgtu izdevumu «Vienotība. Pietiek!». Krāsains, niknāko tabloīdu stilā ieturēts 8 lappušu izdevums nodrukāts gandrīz miljona eksemplāru tirāžā. Uzcītīgi interneta portālu lasītāji gan neko īpaši jaunu neuzzinās - vienkopus savākti gandrīz visi iespējamie jau agrāk publicētie kritiskie raksti par «Vienotību». Tas viss izdaiļots ar ne pārāk glaimojošām fotogrāfijām un skaļiem, sulīgiem virsrakstiem. Zinot Lapsas stilu - arī nekas jauns vai pārsteidzošs. Viņš pats sola, ka līdzīgi tiks arī pārējām partijām. Izdevuma beigās ir skaļš solījums: «Pietiek kampt! Pietiek melot! Pietiek noklusēt! Kurš nākamais? Neviens neizspruks sveikā!» Pats Lapsa atzīst, ka šā izdevuma drukāšanas un izplatīšanas izmaksas pārsniedz 30 tūkstošus latu. Tas nozīmē, ka, veidojot vēl vismaz trīs, četrus līdzīgus izdevumus, tēriņi pārsniegs 100 tūkstošus latu. Tas noteikti radīs jautājumus par finansējuma avotiem. Šobrīd Lapsam pārliecinošas atbildes nav, viņš vien aicina ziedot līdzekļus. (2)

Kas tieši samelots? Lūdzu paskaidrot!

«Vienotības» pārstāvji nekavējoties nodevēja Lapsas izdevumu par apmelojošu. Tiesa, viņi sīkāk nepaskaidro, kas tieši būtu samelots. Viena lieta ir dažādas interpretācijas, bet cita lieta norādītie fakti. «Vienotības» pārstāvjiem tomēr vajadzētu saņemties un norādīt uz melīgiem faktiem, ja tādi atrodami. Kopumā Lato Lapsas izdevums ir līdzīgs starptautiskās pretkorupcijas organizācijas «Transparency International» Latvijas nodaļas «Sabiedrība par atklātību – Delna» projektam pirms Saeimas vēlēšanām - interneta vietnei www.deputatiuzdelnas.lv . (3) Arī tajā pirms vēlēšanām tika pamatīgi izvētīti visi deputāti kandidāti. «Delna» līdzīgi, balstoties uz dažādu preses izdevumu informāciju, bija savākusi materiālus, kas meta ēnu uz politiķu reputācijām. Starp avotiem ir arī norādes uz Lapsas pētījumiem. (Savādā kārtā sadaļā «deputātu kandidāti» nav atrodams Dzintara Zaķa vārds.) (4)

Tomēr Lapsas izdevumā ir kāda būtiska atšķirība no «Delnas». Ja «Delna» ir centusies saglabāt kaut kādu līdzsvaru informācijas atlasē, tad Lapsa acīm redzami to ir apzināti pārkāpis. Viena no apsūdzībām pret Sarmīti Ēlerti ir balstīta uz bijušā premjera Andra Šķēles runasvīra Jurģa Liepnieka atmiņām par to, kā viņš savulaik manipulējis ar Ēlerti kā toreizējo «Dienas» galveno redaktori. Tomēr Lapsa labi apzinās, ka šobrīd Liepnieks nav pats uzticamākais informācijas avots. Viņa reputācija ir visai pretrunīga. Tikpat labi viņš varētu pajautāt Vladimiram Žirinovskim, ko viņš domā par Džordžu Bušu. (5) Ja Lapsa svēti solās lasītājiem atklāt patiesību par «Vienotību», tad Liepnieka atmiņu stāstu izmantošana nevairo uzticību Lapsas labajiem nodomiem.

Kāpēc Lapsa nav atturējies no vistrulākā propagandas trika?

Par visu augstākminēto var vēl mēģināt diskutēt. Tomēr ir viena nianse, kas pamatīgi iedragā jelkādu uzticību šim izdevumam. Lapsa izmanto iedarbīgu, bet ārkārtīgu prastu propagandas paņēmienu - viņš manipulatīvi izspēlē trulo antisemītisma kārti. Rakstam par Ministru prezidenta Valda Dombrovska privātā biznesa sarežģījumiem un savādajām attiecībām ar bankām Lapsa pievienojis fotoattēlu, kur Dombrovskis sinagogā ar tradicionālo ebreju galvassegu - kipu galvā kaut ko raksta, acīmredzot piemiņas grāmatā. Visdrīzāk tā ir tradicionālā Latvijas valstsvīru vizīte sinagogā, kuru, tāpat kā citu konfesiju dievnamus, mēdz apmeklēt mūsu valsts oficiālās amatpersonas. Tikai galēji neizglītota un aprobežota persona te varētu saskatīt kaut ko neparastu vai aizdomīgu. Bet tam nav nekāda sakara ar Dombrovska kredītsaistībām «Hipotēku bankā», par ko raksta Lapsa. Pat zvērinātam antisemītam vajadzētu krietni piepūlēt iztēli, lai atrastu šeit kaut kādu attālu saistību. Nav šaubu, ka Lapsa to visu zina. Bet paliek jautājums, kādēļ viņam vajadzēja nolaisties līdz tik zemam propagandas līmenim?

Lapsas rīcība rada daudzus jautājumus. Tomēr tas nekādi nemazina faktu, ka «Vienotība» ir parādā saviem vēlētājiem atbildes uz krietni vairāk jautājumiem. Un visbeidzot - Lato Lapsa nekādā gadījumā nav, kā virsrakstā minēts - mīlēts un nīsts bālais pusmērkaķis. Tomēr nosaukt tikko mirušo Venecuēlas prezidentu Ugo Čavesu par «brūno pusmērkaķi» ir, teiksim tā, savāda humora izpausme.

Avoti.

1. Lato Lapsa. Pietiek.com - «Mīlētais un ienīstais brūnais pusmērkaķis: fragments no gaidāmās grāmatas» http://www.pietiek.com/raksti/miletais_un_ienistais_brunais_pusmerkakis_fragments_no_gaidamas_gramatas

2. Lato Lapsa. Pietiek.com - «Izdevums «Vienotība, PIETIEK!» - kas tas ir, kam domāts un kas par to maksā?» http://www.pietiek.com/raksti/izdevums__vienotiba,_pietiek!__-_kas_tas_ir,_kam_domats_un_kas_par_to_maksa

3. «Delna» - Deputāti uz delnas - http://www.deputatiuzdelnas.lv/deputatu-kandidati

4. «Delna» - «Vienotības» deputātu kandidāti - http://www.deputatiuzdelnas.lv/deputatu-kandidati?v=vienotiba

5. Vladimira Žirinovska vēstījums Džordžam Bušam. Ar subtitriem angļu valodā. http://www.youtube.com/watch?v=ExfLOwmSD88

Komentāri (430)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu