Kā Parādnieks atbalstīs sievietes, lai viņas varētu piepildīt savas vēlmes?* (202)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kolāža: Toms Ostrovskis/TVNET. Avots: Ria Novosti/Scanpix

Nila Ušakova un Saskaņas centra uzvara Rīgas pašvaldības vēlēšanās 1.jūnijā ir nodrošināta. Par to liecina sestdien notikušais Nacionālās apvienības kongress, kurā Rīgas mēra kandidāte Baiba Broka atgādināja, ka NA ir un paliek vien nišas partija ar šauru redzējumu: «Partijas vadībā Rīga kļūs par visas pasaules latviešu galvaspilsētu, kurā spēks un teikšana ir latviešiem.» Šaubu nav, uzruna domāta tikai etniskajiem latviešiem, nevis visiem mūsu valsts pilsoņiem.

NA pozīcijai pašvaldību vēlēšanās varētu pievērst mazu uzmanību, ja Rīgā nedzīvotu 46% cittautiešu1, vairums ir pilsoņi, loģiski, ar tiesībām piedalīties vēlēšanās. Viņiem šāda uzruna «balsojiet par savējiem, mums jūs nevajag» ir kārtējais atgādinājums par dažiem mazvērtības kompleksu mocītiem latviešu politiķiem.

Savukārt «savējie» saskaņieši ir krietni nopūlējušies, iznīcinot PCTVL, lai Saskaņas Centrs būtu vienīgā alternatīva tiem pilsoņiem, kuriem riebj SC etniskā iedalījuma teātris, bet tikpat kaitinoša šķiet t.s. latvisko partiju pakaļmāžošanās. Vai zinājāt, ka Rīgā pastāvīgi dzīvo un strādā 150 tautību pārstāvji? Mēs esam un vienmēr esam bijuši multietniska sabiedrība.

Uzrunājot tikai latviešu elektorātu galvaspilsētā, NA ir zaudējusi kauju par Rīgas mēra krēslu vēl pirms cīņas ar Saskaņas Centru. Sekas būs kārtējais etniskais balsojums 1.jūnijā.

Neviena varas partija sistemātiski un plānveidīgi nestrādā ar cittautiešu elektorātu Latvijā – aptuveni 500 000 pilsoņu2, kas nav latvieši pēc tautības. Partijas tikai ķīvējas savā starpā un regulāri putro savas partijas intereses ar valsts interesēm. Piemēram, «integrācijas» patroneses un Vienotības Rīgas mēra kandidātes Sarmītes Ēlertes aicinājums pierakstīties Rīgā, lai vēlēšanās uzvarētu Saskaņas Centru, ir godam nopelnījis vietu līdzās Nacionālās apvienības līderes Baibas Brokas priekšvēlēšanu devīzei «Spēks un teikšana tikai latviešiem».

NA ir 14 vietas Saeimā, bet tikai divi ministri valdībā, jo partijai trūkst kompetentu cilvēku.

Nacionālās Apvienības 9. marta kongresā ar pompu tika prezentēts partiju apvienības VL-TB/LNNK redzējums valsts virzībai tuvākajā nākotnē. Skat, kāds tas šķiet man.

1. Nacionālā kultūra (jeb latviešu valoda Rīgā). Interesanti būtu uzzināt provizorisko rīcības plānu - aizliegt cittautiešiem savstarpēji sarunāties mātes valodā? Varbūt NA kultūr-isti plāno nesaudzīgi cenzēt Latvijas nacionālās filmas, ja tajās būs par maz patriotiskā patosa; gan jau nepiemirsīs arī literatūras izstrādājumus, tai skaitā aizliedzot bērniem «To dienu, kad Kārlis bija Karlīna»3.

2. Demogrāfijas problēma (jeb «katrs bērns ir svarīgs») ir I.Parādnieka izbazūnētā «tautas fiziska atjaunošana», ar kuru acīmredzot domāts abortu aizliegums Latvijā; varbūt pat daudzsievības legalizācija un homoseksuāļu oficiāla atzīšana par slimiem, tādēļ piespiedu ārstēšanai pakļautiem cilvēkiem.

3. NA sociālais taisnīgums ir rēķinu samazināšana. Šis gan ir prasts priekšvēlēšanu populisms, jo samazinātos rēķinus brīvajā tirgū var panākt tikai ar pašvaldības finanšu subsīdijām (radot vēl lielāku pilsētas budžeta deficītu kā to lieliski pieprot pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs ar brīvbiļetēm utt.). Rēķini nav jāmazina, bet mērķtiecīgi jāstrādā, lai palielinātu iedzīvotāju maksātspēju. Protams, samērīgi, lai izvairītos no nekontrolētas inflācijas, patēriņa preču cenu pārlieku strauja pieauguma utt., tā taču ir ekonomikas ABC!

Diez, lielāks ļaunums ir apzināta kaitniecība vai neaptēsta muļķība?

Imigrantu maskačka Rīgā

Latvija bija, ir un būs atvērta tirgus ekonomika, arī iestājoties eirozonā. Roku rokā ar sociālajiem labumiem un labklājības pakāpenisku uzlabošanos, uz ko tiecamies mēs visi, palielināsies arī lētā darbaspēka ieceļošana Latvijā. Imigrāciju vēl vairāk veicinās uzņēmēju kāre pēc lielākas peļņas un vietējo nevēlēšanās strādāt «melnos darbus».

Skandināvijas valstīs vairākās lielajās pilsētās ir izveidojušies imigrantu geto rajoni kā zviedru pilsētā Malmē, kur «ātrie» uz izsaukumu dodas tikai ar policijas eskortu. Dažu pilsētas rajonu kriminogēnās situācijas dēļ. Latvija nebūs izņēmums.

Imigrantu nenovēršamais pieplūdums Latvijā nav aiz kalniem, tādēļ mums nopietni jāapdomā un jāizšķiras, kas Latvijai ir izdevīgāk – nekontrolēts imigrantu jeb masveida lētais darbaspēks tuvākajos 5-10 gados vai Latvijā dzīvojošo cittautiešu integrācija. Ne iepriekšējos gadus, ne tagad neviena varas partija nepiedāvā šādu izvēli, jo tām šķiet nepopulāri runāt par grūtām izvēlēm laikā, kad Latvija ir viens vienīgs veiksmes stāsts.

Atsauces:

* - I.Parādnieka uzrunas fragments NA kongresā. 9.marts. «Dažādāko aptauju dati liecina – vidējais rādītājs, cik bērnu Latvijā sievietes vēlas, ir 2,5, taču dzimstība vidēji ir vien 1,2 bērni. Tātad viss, kas mums darāms, – visādi atbalstīt ģimenes, lai sievietes varētu piepildīt savas vēlmes.»

1 - Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde. Iedzīvotāju reģistra statistika 01.07.2012.

2 - Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde. Iedzīvotāju reģistra statistika 01.07.2012.

3 - 36 Saeimas deputāti atklātā vēstulē iestājas pret «dzimumlomu maiņas popularizējošu grāmatu izdošanu «Todien, kad Kārlis bija Karlīna» un «Todien, kad Rūta bija Rihards». Vēstuli parakstījuši I.Rībena, J.Kursīte, R.Dzintars, V.Poriņa, G.Igaunis, I.Vanaga, G.Bilsēns, V.Reskājs, Ņ.Ņikiforovs, A.Jakimovs, J.Vucāns, I.Čaklais, G.Bērziņš, I.Laizāne, J.Dombrava, I.Parādnieks, I.Latkovskis, K.Krēsliņš, R.Naudiņš, D.Stalts, Dz.Kudums, E.Siliņa, G.Rusiņš, V.Valainis, Dz.Rasnačs, K.Seržants, I.Jurševska, I.Grigule, A.Buiķis, I.Bišofa, I.Pimenovs, I.Līdaka, J.Lāčplēsis, J.Dūklavs, R.Eigims, J.Ozoliņš.

Komentāri (202)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu