Atklāj aizdomīgi līdzīgas gleznas (55)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Aizdomīgi līdzīgi mākslas darbi likuši sarosīties Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāvjiem. Viņiem radušās aizdomas par plaģiātismu.

Akadēmijas Glezniecības nodaļas docents Andris Vītoliņš portālam TVNET pastāstīja, ka akadēmijas studentes Paulas Zariņas glezna «Time Capsule» radīta 2010.gadā.

Tajā attēlota gleznotājas māsa, kura, atgriezusies no ballītes, atlaidusies gultā.

Glezna izstādīta vairākās izstādēs, kā arī tās attēls izplatīts internetā.

Aizdomīgi līdzīgs darbs

Savukārt Yana Ots glezna «Sleeping Beauty» datēta ar 2012.gadu.

Akadēmijas pārstāvji izpētījuši, ka šī persona uzdodas par Floridā dzīvojošu latvieti, kura savulaik esot dzīvojusi Rīgā un mācījusies Mākslas akadēmijā.

Savukārt izglītības iestādē viņas vārdu neviens neatceroties.

Aizdomas par plaģiātismu

Vītoliņš atzina, ka abu gleznotāju darbi ir ļoti līdzīgi un mudina domāt par plaģiātismu. Ļoti līdzīgas ir gan darbu krāsas un ēnas, gan kompozīcija.

Ja abas gleznas novietotu blakus, varētu domāt, ka tās gleznojis viens cilvēks.

Turpmākās darbības un iespējamā plaģiātisma pierādīšana lielā mērā atkarīga no Zariņas vēlmes cīnīties, Vītoliņš teica un norādīja, ka Yana Ots par sevi radījusi mākslinieces iespaidu, taču tas varētu būt nepatiess.

Arī citas viņas darbības liekot domāt par šarlatānismu.

FB diskusija par šiem mākslas darbiem

Savukārt Yana Ots portālam TVNET apgalvoja, ka viņas darbs radīts 2007.gadā un viņa to var pierādīt. Visi ieraksti, kas apgalvo, ka glezna tapusi 2012.gadā, esot meli.

Viņa solīja aprīlī apmeklēt Rīgu un tikties ar TVNET.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu