Arhibīskaps Stankevičs: jaunais pāvests ir spilgta personība (43)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunais Romas katoļu baznīcas pāvests Argentīnas kardināls kardināls Horhe Marija Bergoljo nepārprotami ir spilgta personība, kurā apvienojas šķietami nesavienojamas īpašības, pēc pāvesta ievēlēšanas amatā sacījis Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Jaunais pāvests ir ļoti vispusīgi izglītots, bez tam viņu padziļināti interesē garīgā dzīve un vienkāršība, bet, izvēloties Franciska vārdu, viņš savā kalpojumā acīmredzot vēlas iedvesmoties no Sv. Asīzes Franciska piemēra, kurš bija nabadzīgs, bet pilns dzīvesprieka un pozitīvas attieksmes pret dzīvi, par Stankeviča pausto informēja Latvijas Romas Katoļu baznīcas informācijas centra pārstāve Ingrīda Puce.

«Kardināls Horhe Marija Bergoljo viennozīmīgi ir spilgta personība, kurā apvienojas šķietami nesavienojamas īpašības,» raksturojis Stankevičs.

Jau iepriekš palicis otrajā vietā

Viņš norāda, ka kardināls jau iepriekšējās vēlēšanās balsu skaita ziņā palicis 2. vietā aiz pāvesta Benedikta XVI.

«Iepazīstoties ar kardināla Bergoljo līdz šim paveikto, redzu, ka jaunais pāvests ir ļoti vispusīgi izglītots. Viņa pirmā profesija - ķīmiķis, pēc tam studējis literatūru, psiholoģiju, filozofiju un teoloģiju, viņš ir bijis vairāku mācību iestāžu rektors. Bez tam

viņu padziļināti interesē garīgā dzīve un vienkāršība

. Būdams kardināls, viņš ir atteicies no personiskās automašīnas un lietojis sabiedrisko transportu, pats sev ir gatavojis ēst. Būtisku savas mācības daļu viņš ir veltījis Jēzus Kristus žēlsirdības tēmai, ko centās īstenot arī savā dzīvē. 2001. gadā viņš apmeklēja 12 AIDS slimniekus, mazgājot un skūpstot viņiem kājas.

Tāpēc vēl jo vairāk uzrunājošs ir vārds, kuru pāvests izvēlējās, - Francisks. Tas nozīmē, ka savā kalpojumā acīmredzot viņš vēlas iedvesmoties no Sv. Asīzes Franciska piemēra, kurš bija nabadzīgs, bet pilns dzīvesprieka un pozitīvas attieksmes pret dzīvi,» saka Stankevičs.

Jaunais katoļu baznīcas vadītājs ir 76 gadus vecs. Viņš ir dzimis Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā itāliešu imigranta ģimenē. Uzrunājot desmitiem tūkstošus cilvēku, kas bija sapulcējušies Svētā Pētera laukumā, jaunais pāvests trešdienas vakarā sacīja, ka kardināli, kas viņu ievēlējuši, atraduši viņu «otrā pasaules malā». Jaunais pāvests aicināja aizlūgt par viņu un par iepriekšējo pāvestu Benediktu XVI.

Benedikts XVI 11.februārī paziņoja par savu gaidāmo atkāpšanos. Pēc tam tika sasaukts kardinālu konklāvs, kurš no sava vidus ievēlēja jaunu pāvestu.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu