Zinātnieki pārmet dubultmorāli (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība vakar nolēma nepiešķirt zinātnei šogad papildu finansējumu - 5,5 miljonus latu. Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis valdībai pārmet dubulto morāli - uz āru tiek runāts par lielām investīcijām zinātnē, taču realitātē zinātnieki naudu nesaņem.

Turpinājums sekos

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka Zinātņu akadēmijas pārstāvji šodien tiekas ar visu Eiropas Savienības valstu vēstniekiem un viņu atašejiem, kuri atbild par zinātni, kultūru, intelektuālo sadarbību.

Arī ārpolitikas līmenī var norādīt uz Latvijas valsts gatavību vai negatīvu iestāties eirozonā ar šādu dubulto morāli. Mūsu valdība Briselē ar dubulto morāli vēstījusi, ka viņi šogad zinātnē investēs 131 miljonu. Taču tā esot tikai fasādes uzpucēšana.

Patiesībā finansējums nepavisam nav tāds, kas apmierina zinātni.

Esošais finansējums nenosedz pat zinātnes pamatvajadzības.

Spārītis runāja arī par Izglītības un zinātnes ministrijas lēno darbību un neveiklo vadību, kādēļ iekavējies daudz būtisku lietu. Tas bremzē visu zinātnes nozaru darbību.

Pētnieki ir satraukušies arī par nākotni, kurā nav paredzēts palielināt valsts finansējumu zinātnei. Bez naudas daudzuma pieauguma nevarot cerēt uz attīstību.

Patlaban zinātnes finansējums ir par 50-60% mazāks nekā 2008.gadā.

«Pie augošajām cenām par izdzīvošanu nevar būt runa. Kādu mēs varam gaidīt ekonomisko izrāvienu, ja zinātniskā produkta radīšana vienkārši nav iespējama?»

Portāls TVNET jau ziņoja par Latvijas Jauno zinātnieku apvienības brīdinājumu, ka Latvijas zinātnei tuvojas katastrofa.

«Vairākus mēnešus diezgan liela zinātnieku daļa nesaņem algu, viņi ir piespiedu bezalgas atvaļinājumā. Viņiem nav nekādu ienākumu,» tā intervijā TVNET sacīja apvienības vadītājs Gatis Krūmiņš.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu