Latvija atkal izceļas negatīvi: mūsu slimniekiem jāmaksā visdārgāk (121)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com

Pacientu līdzmaksājumi par veselības aprūpi Latvijā salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju ir lielāki. Tā portālam TVNET atzina Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas pārstāvis Oskars Šneiders, komentējot informāciju par veselības aprūpes pakalpojumu cenām.

Viņš skaidroja, ka salīdzinoši lielākie pacientu līdzmaksājumi par veselības aprūpi Latvijā ir saistīti ar finansējuma apjomu veselības nozarei - Latvijā veselības aprūpes budžets ir mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā (Latvijā 3,2% no iekšzemes kopprodukta; Lietuvā un Igaunijā ap 5% no IKP). Līdz ar to pacientu līdzmaksājumi lielāki.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijā ir virkne iedzīvotāju grupu, kuras ir atbrīvotas no pacientu iemaksām.

Tie ir bērni vecumā līdz 18 gadiem, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, (ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi), politiski represētās personas, Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā cietušās personas, I grupas invalīdi un citi pacienti.

Piemēram, Igaunijā ir mazāks no pacientu iemaksām atbrīvoto skaits. Salīdzinājumam - Igaunijā no pacientu iemaksām atbrīvoti bērni vecumā līdz 2 gadiem; Latvijā - līdz 18 gadiem.

Foto: facebook.com

Runājot par šo internetā izplatīto tabulu, ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Igaunijā ir pacienta iemaksa pie ārsta speciālista (3 eiro), bet viena diena slimnīcā maksā 2,5 eiro.

Savukārt Lietuvā pacientu iemaksu nav. Valstī esošā veselības apdrošināšanas sistēma nosaka, ka iedzīvotāji veselības budžetā maksā 9% no pamata ienākumiem. Tomēr arī Lietuvā ir notikušas diskusijas par nepieciešamību ieviest pacienta iemaksas.

Iemaksas varētu samazināt

Veselības ministrijas pārstāvis norādīja, ka veselības apdrošināšanas koncepcijā, kas paredz stabilu nozares finansējuma pieaugumu, plānots risināt arī pacientu līdzmaksājumu jautājumu - uz pusi samazināt pacientu iemaksas slimnīcā (par gultasdienu un veiktu operāciju).

Portāls TVNET jau vēstījis par garajām rindām, kurās pacientiem jāstāv, lai saņemtu valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu