Vairāk nekā puse homoseksuālu vīriešu saskārušies ar vardarbību (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā puse no aptaujātajiem vīriešiem, kuriem ir sekss ar vīriešiem, ir saskārušies ar dažādu veidu vardarbību un 17% Latvijā pat ir piedzīvojuši fizisku uzbrukumu savas seksuālās orientācijas dēļ, liecina Eiropas interneta pētījums par vīriešiem, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem.

Eiropas interneta pētījuma par vīriešiem, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem, Latvijas datu izvērtējumā piedalījās biedrība «Baltijas HIV asociācija» un «Mozaīka», kā arī Latvijas Infektoloģijas centrs un Rīgas Stradiņa universitātes pētniece Anda Karnīte.

Kopumā aptaujas anketu aizpildīja vairāk nekā 180 tūkstoši respondentu no 38 valstīm, tostarp 708 Latvijā dzīvojoši vīrieši, kuriem ir sekss ar vīriešiem.

Pētījuma autori secina, ka nepieciešami pasākumi, lai samazinātu lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) diskrimināciju un stigmatizāciju Latvijā.

«Ņemot vērā to, ka lielākā daļa slēpj savu identitāti, viņi, visticamāk, nevērsīsies policijā, lai informētu par noziegumu,» aģentūrai BNS sacīja «Mozaīkas» pārstāvis Antons Mozaļevskis.

Pētījumā arī norādīts – lai arī vairāk nekā puse aptaujāto ir saskārušies ar dažādu vardarbību, vairākums vīriešu, kuriem ir sekss ar vīriešiem, spiesti slēpt no apkārtējiem savu identitāti.

Bailes no vardarbības un noraidošās sabiedrības attieksmes var tieši kalpot par iemeslu neapmierinātībai ar seksuālo dzīvi, dažādiem psiholoģiskiem traucējumiem un pastiprināt dažādu atkarību izraisošu vielu lietošanu, norādīts pētījumā.

Visi šie faktori savukārt negatīvi ietekmē šās cilvēku grupas iespējas rūpēties par savu veselību un veicina paaugstināta inficēšanās riska uzvedību.

Pētījuma autori secina: ņemot vērā to, ka Latvijā dažādu vēsturisku un sociālpolitisku iemeslu dēļ sabiedrības attieksme pret LGBT cilvēkiem ir viena no negatīvākajām Eiropā, nepieciešama politiskā griba, lai ar likumu un valsts politikas palīdzību novērstu LGBT diskrimināciju dažādās jomās, kā arī nodrošinātu aizsardzību pret naida noziegumiem, tostarp no publiskas naida runas izpausmēm.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot HIV un citu seksuāli transmisīvo infekciju izplatību to vīriešu vidū, kuriem ir sekss ar vīriešiem, ar infekciju izplatību asociētos veselības paradumus un pastāvošos riskus, kā arī apzināt profilakses un veselības veicināšanas vajadzības šajā populācijā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu