Tie, kuri neaizgāja vēlēt, veicināja Ušakova uzvaru Rīgā (886)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tie latviski noskaņotie pilsoņi, kuri neatrada motivāciju, lai pagājušajā sestdienā aizietu uz balsošanas iecirkni, ir veicinājuši Nila Ušakova un «Saskaņas centra» uzvaru Rīgas pašvaldības vēlēšanās.

Vērtējot Rīgas pašvaldības vēlēšanu rezultātus, opozīcijas deputāts Pēteris Viņķelis (V) sarunā ar TVNET atgādināja, ka ļoti daudz rīdzinieku sestdien savu balsi atdeva tieši par Ušakovu, viņa līdzšinējo komandu un tās darbu.

Savukārt tie, kuri nobalsoja ar saviem dibeniem un vēlēšanu dienā palika mājās, veicināja Ušakova uzvaru. «Ušakovs paplašināja savu atbalstu uz tiem labēji centriskajiem vēlētājiem, kuri neatnāca uz vēlēšanām.»

Viņķelis izteica vairākas versijas, kāpēc ļoti daudz labēji centriski noskaņoto vēlētāju nepiedalījās balsošanā.

Daudziem bija radies aplams priekšstats, ka galvaspilsētas vadības liktenis jau ir izlemts

un tāpēc nav nozīmes piedalīties vēlēšanās. Šis uzskats varētu būt radies, jo jau priekšvēlēšanu laika aptaujas uzrādīja SC/GKR uzvaru. Daļai vēlētāju varēja likties, ka šī uzvara ir nenovēršama, un tāpēc viņi vēlēšanās nepiedalījās, bet gan palika mājās.

Otrs iemesls, kāpēc daudz labēji centriski noskaņoto cilvēku nepiedalījās vēlēšanās, ir saistīts ar to, ka latviskie politiskie spēki nepiedāvāja gana mobilizējošu dienaskārtību. Iespējams, cilvēki labāk saprot, kāpēc jāpiedalās Saeimas vēlēšanās, bet pašvaldību līmenī viņiem tas nešķiet tik aktuāli.

Mazāk reklāmas, mazāk vēlētāju?

Treškārt, vēlētāju zemo aktivitāti varētu skaidrot ar mazāku politiskās reklāmas apjomu.

Arī politologs Filips Rajevskis samazināto reklāmu apjomu minēja kā vienu no galvenajiem vēlētāju kūtruma iemesliem. Viņaprāt, sava loma aizvadītajās Rīgas vēlēšanās bija arī kaislību un intrigu trūkumam.

Ja ir intrigas un kaislības, cilvēki grib paši piedalīties.

Rajevskis sarunā ar TVNET nepiekrita Viņķeļa teiktajam, ka krievvalodīgie šajās vēlēšanās bija daudz aktīvāki nekā parasti, bet latvieši - krietni pasīvāki nekā ierasts.

Zemā vēlētāju līdzdalība nav sveša problēma arī krievvalodīgajām partijām, par to daudzi runāja jau iepriekš, politologs teica, piebilstot, ka neviens gan nevarēja iedomāties, ka līdzdalība būs tik zema.

Ušakova un Amerika tandēmam varēja būt mazāk mandātu

Rajevskis piekrita, ka tie pilsoņi, kuri nepiedalījās Rīgas domes vēlēšanās, veicināja Ušakova komandas uzvaru. Taču vienlaikus viņš pauda uzskatu, ka lielāka līdzdalība būtiski nemainītu spēku samēru domē. Izmaiņas būtu, taču ne kardinālas. «Neticu, ka lielāka līdzdalība būtiski mainītu situāciju.»

Parasti cilvēki neiet vēlēt divu iemeslu dēļ - viņi jūt pilnīgu bezcerību vai arī viņus puslīdz apmierina esošā situācija, Rajevskis teica un pauda cerību, ka šajā gadījumā nedarbojās pirmais apstāklis.

Cilvēkiem ir apnicis balsot «pret»

TVNET politiskais apskatnieks Toms Ostrovskis domā, ka galvenais iemesls zemai aktivitātei vēlēšanās bija jēdzīgas alternatīvas trūkums partiju piedāvājumā: «Priekšvēlēšanu reklāmu ierobežojumi nespēlēja izšķirīgu lomu vēlētāju līdzdalības trūkumā. Arī korupcijas skandāli Rīgas domē bija gana daudz un plaši atspoguļoti t.s. latviskajos medijos. Sūdzēties par kaislību vai informācijas vakuumu nebija pamata.»

«Pēc šim vēlēšanām diezgan droši var teikt, ka «Saskaņas centra» elektorāts ir nemainīgi stabils un lieliski mobilizēts. To pērn redzējām arī referendumā par divvalodību - tie ir ~120 000 pilsoņi Rīgā,» uzskata Ostrovskis. «Pieliekam klāt divus tūkstošu desmitus bezmaksas transporta slavinātāju, un 135 000 Ušakova/Amerika simpatizētāju ir kā uz delnas - trešdaļa no visiem balsstiesīgajiem Rīgā. Etniskais balsojums pārsteigumus neatnesa.»

Savukārt, runājot par «Vienotības» un VL/TB-LNNK startu vēlēšanās, Ostrovskis domā, ka abas partijas kanibalizēja viena otru: «Vēlētāji neredzēja citas spēcīgas alternatīvas, kam uzticēt savu balsi Rīgā un nolēma nemaz nepiedalīties. VL/TB-LNNK tradicionālā bazūne «krievi nāk» parasti nespēj pulcēt nozīmīgu skaitu atbalstītāju, jo vairums cilvēku tik viegli neuzķeras uz etniskā balsojuma āķa. Tomēr šoreiz partija Rīgā guva lieliskus rezultātus, bet tikai un vienīgi pateicoties Ēlertes kundzes nepareizi izvēlētajai retorikai, kas piedien nacionāļiem, nevis «Vienotībai»,» uzskata Ostrovskis.

«Varbūt cilvēkiem ir apnicis balsot pret,» piebilst Ostrovskis. «Viņi grib būt par labāku nākotni, par biezāku maciņu, par kompetentāku galvaspilsētas vadību, par labākiem ceļiem utt. Ja tā ir augoša tendence, tā viennozīmīgi ir laba lieta, jo vismaz kāda daļa sabiedrības vēlas redzēt tālāk par saremontētiem iekšpagalmiem, dzīvot ilgāk par vienu bezmaksas braucienu sabiedriskajā, bet Ziemeļu šķērsojuma miljardu redz ieguldītu Rīgas pilsētas kultūrvides attīstībā.»

Uzvar Ušakova un Amerika tandēms

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Rīgas domes vēlēšanās uzvarēja Ušakova un Andra Amerika vadītais tandēms SC/GKR. Otrajā vietā ierindojās Nacionālā apvienība, kas ieguva necerēti lielu atbalstu, bet trešā palika «Vienotība». Pārējās partijas nepārvarēja 5% robežu.

Komentāri (886)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu