Ģenerālprokurors: Latvijā jāattīsta kibernoziegumu izmeklēšanas joma (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā pilnīgi noteikti ir jāattīsta un jāpilnveido kibernoziegumu izmeklēšanas joma, jo kiberuzbrukumi notiek arvien vairāk un kibernoziedznieku zināšanas šajā jomā aug nepārtraukti, - intervijā Latvijas Radio sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Latvijā kibernoziegumu izmeklēšana būtu Valsts policijas kompetencē, taču par to izmeklēšanas kvalitāti Kalnmeieram esot pamatotas bažas. «Ņemot vērā izmeklēšanas kvalitāti, kāda tā ir pašlaik, šaubos, ka kibernoziegumu lietas varētu nonākt līdz kvalitatīvai apsūdzības uzrādīšanai,» skaidroja ģenerālprokurors.

Viņš norādīja, ka Latvijā trūkst izmeklētāju un arī tiesnešu, kas būtu eksperti kibernoziegumu lietās. Tā ir arvien augoša joma, kurai jāseko līdzi un jāmācās arvien jaunas tehnoloģijas, tas prasa līdzekļus un arī izpratni. Kalnmeiers uzskata, ka «apmācībā mēs arvien atpaliksim» šajā jomā.

Ģenerālprokurors uzskata, ka būtu nepieciešams ieguldīt lielus līdzekļus, lai šo jomu attīstītu - jāmaksā konkurētspējīgas algas un sociālās garantijas, lai cilvēki, kas ar to nodarbojas , neskrietu prom pie pirmā piedāvājuma.

Savukārt LNT raidījuma'«900 sekundes» Kalnmeiers sacīja, ka pēdējā skaļākā lieta kiberjomā Latvijā ir smagos kibernoziegumos ASV apsūdzētā Denisa Čalovska gadījums, kas atklāja vairākas nepilnības Latvijas likumdošanā saistībā ar kibernoziegumiem - gan aizturēšanas, gan drošības līdzekļa piemērošanas nosacījumiem, gan arī par Latvijas iedzīvotāja izdošanu citai valstij.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis uzskata, ka klasisku kibernoziegumu izmeklēšanā VP netrūkst kapacitātes, taču, lai sekmīgāk cīnītos ar noziegumiem virtuālajā telpā, policija nākotnē plāno palielināt kiberpolicistu skaitu. Pēc viņa teiktā, pašlaik klasisku kibernoziegumu izmeklēšanā speciālistu policijā pilnīgi pietiek, turklāt Latvijā nav novēroti lieli kiberuzbrukumi.

Lai arī policijas speciālisti ir augsti kvalificēti, datorzināšanas kibernoziedzniekiem ar katru gadu pieaug, tāpēc pēdējā laikā policija ir veikusi vairākus pasākumus, lai uzlabotu cīņu ar pārkāpumiem virtuālajā vidē.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu