Kā pārtikas ražotāji cenšas saīsināt mūsu mūžu (380)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix/TVNET kolāža

Kā pārtikas ražotāji izmisīgi cenšas saīsināt mūsu mūžu un grib, lai mēs paši par to maksājam.

Vai esat to cilvēku vidū, kuri savu ķermeni un veselību uzskata par vērtību (veselības ministres I. Circenes vārdi)? Vai jūsu Bībele ir žurnāli Vīriešu veselība (Men′s Health), Sieviešu veselība (Women′s Health)? Vai esat tie, kas kuri vismaz stundu vai pusstundu katru dienu fiziski trenē sevi, lai tostarp uzturētu savu «six pack» (vēdera muskulatūru) un muskuļotu stingru (nevis ļumīgu) dibenu par prieku valstij, nācijai, sev un arī savai ģimenei, sievai/draudzenei un/vai draugam? Tad jums vissmagākais pārbaudījums ir Latvijas pārtikas veikalu un restorānu apmeklējums. Jo šie «iestādījumi» var vienā rāvienā visus jūsu veselīga dzīvesveida pūliņus padarīt par veltīgiem.

Pārtikas ražotāji piegādā pacientus slimnīcām

Šie «iestādījumi» dara visu, lai jūs nekavējoties aptaukotos, zaudētu savu veselīgo un seksīgo izskatu un saslimtu ar sirds un asinsvadu slimībām, impotenci un vēzi, kļūtu par nastu visiem nodokļu maksātājiem, uzturot dārgo veselības aprūpi, kurai jau tagad katastrofāli nav naudas.

Ja jūs tomēr pretosieties un nepirksiet visu to, ko jums piedāvā pārtikas veikali, ātro uzkodu, smalko ēdienu restorāni, tad jums jādodas veselīgas pārtikas medībās, kā akmens laikmetā mūsu senči medīja mamutu.

Uzskatu, ka esmu to izbaudījis uz savas ādas un secinājis, ka Rimi, Maxima, Sky, Top un citos lielveikalos apmēram 70-80 procenti pārtikas produktu ir tieši tādi, kurus ministre I. Circene, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis un Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis nosauktu par lēnām indēm.

Tas pats (varbūt ar dažiem man nezināmiem izņēmumiem) ir novērojams arī visādos Čili picas, hamburgeru un pat TV ekrānos redzamo smalko pavāru restorānos.

Mamuta medības Rimi

Veselīga pārtika ir jāmeklē ilgi, jo tā ir lēta un tāpēc veikalu plauktos novietota viszemākajos plauktos, nevis acu augstumā, kur parasti tiek izvietoti dārgākie un veselībai kaitīgie produkti. Piemēram, vakar Alfas Rimi gribēju atrast pilngraudu auzu pārslas, un secināju, ka tās kā lēts produkts bija noslēptas graudu plaukta pašā apakšā un, lai tās ātri atrastu, man būtu bijis jārāpo pa grīdu.

Lai nomedītu kaut vienu pilngraudu maizes klaipu bez sāls un cukura, bija jāuzrok viss maizes stends, jo vienīgā rupjmaize, kas atbilda veselīgas pārtikas standartiem, laikam tiek ražota vienīgi ceptuvē Liepkalni.

Žāvētās gaļas, desu un konservēto zivju nodaļu Rimi vispār vajadzētu uzspridzināt, jo, manuprāt, tur visi produkti satur pārāk daudz sāls, cukura un neveselīgo tauku un, kā jau žāvēti produkti, tie ir kancerogēni. Ar visu smalko itāļu šķiņķi, kas arī ir pārsālīts. Atstāt varētu vienīgi tunča gabaliņus ūdenī. Neko citu veselībai un fitnesam nekaitīgu tur neredzēju. Pat bērnu cīsiņos, kurus grezno uzraksts, ka tajos ir 85% gaļas, ar lupu var izlasīt, ka tajos ir arī 25% nekonkretizētas izcelsmes tauku. Ja jau neprecizē, tad pēc pieredzes pieļauju, ka tie ir bērnu asinsvadus bojājošie un tuklumu veicinošie transtauki! Jo saldumu fabrika Laima, piemēram, visus šokolādēs, vafelēs un cepumos noslēptos augu un dzīvnieku valsts taukus pēc dāņu profesora Stendera skandāla sauc par tikai «taukiem kopējiem» (FAT) (skatīt www.partikasdb.lv)

Nāves fabrika saldumu stendos

Tāpat pilnīgi lieka veselīgiem cilvēkiem ir Rimi kūku un smalkmaizīšu nodaļa. Secināju, ka tajā kūkas, cepumi ir gatavoti no rafinētiem (veselībai kaitīgiem) miltiem, ar pārlieku lielu cukura un hidrogenizēto tauku vai transtaukskābju buķeti. Īsta liekā svara un nāves fabrika, ar kuru vēl var konkurēt vienīgi saldumu nodaļa ar šokolādes un citu kaitīgo saldumu plašo klāstu. Izskatās, ka visās Laima, Pūre un Beļģijas un citās šokolādēs bez liela cukura daudzuma ir arī noteikti klāt hidrogenizēti augu vai dzīvnieku izcelsmes tauki. Ja vien tā nav rūgtā šokolāde ar vismaz 90% kakao saturu, kur to ir ļoti maz. Ja tā nav, tad, lūdzu, atspēkojiet mani ar pierādījumiem!

Par saldināto dzērienu, alkohola un uzkodu (čipsu un tml.) plauktiem nemaz nerakstīšu. Tajos atradu tikai vienu Dānijā ražotu apelsīnu un greipfrūtu sulu, kurai nebija pievienota papildu cukura deva. Ak, jā, veselībai nekaitētu arī dzeramā ūdens plaukti un labas kvalitātes sausais sarkanvīns ar lielu antioksidantu sastāvu. Visu pārējo no šiem plauktiem varētu aizvest uz atkritumu izgāztuvi. Jau rīt.

Mazais veselīgo produktu piedāvājums

Ko tad es vēl nopirku, bez pilngraudu auzu pārslām, pilngraudu rudzu maizes un tunča konserviem ūdenī? Vēl atradu svaigas vistas un tītara filejas un svaigas zivis (brekša filejas, kas arī nemaksāja dārgi - nepilni 3 lati par kg). Vēl varēja nopirkt lasi, jo zivju tauki kopā ar auksti spiestu olīveļļu ir veselīgi tauku produkti. Zinu, ka lielā dioksīna piesārņojuma dēļ jāuzmanās no Baltijas jūras zivīm, ko skandināvu televīzijas reklāmas aicina lietot ne biežāk kā reizi mēnesī. No piena produktiem atrast varēja arī pāris beztauku biezpienus un tikai vienu bezcukura un bezcietes dabīgo jogurtu ar 2,5% tauku saturu. To var lietot veselībai kaitīgā krējuma vietā.

Tas arī viss. Labajam sarakstam var pievienot arī Rimi plaši pieejamajos dārzeņus un augļus (vispirms gan noskaidrojot tos, kuros nav pārāk daudz nitrātu). Bet man ir aizdomas, ka tie noteikti nebūs Mārupes tomāti un gurķi, kurus atbilstoši ārstu rekomendācijām mēs varētu uzskatīt par veselībai nekaitīgiem produktiem. Sāku šaubīties par teorētiski ļoti veselīgajiem skābētiem kāpostiem Rimi stendos, kad nevarēju atrast tajos sāls un citu konservantu daudzumu. Acīmredzot sāls tajos ir pārāk daudz, ja jau nedeklarē.

Nežēlīgi pret bērniem

Rimi veikalā secināju, ka ļoti nežēlīgi pārtikas ražotāji ir tieši pret mūsu bērniem, jo cenšas tos pieradināt pie sālītiem un saldinātiem ēdieniem un dzērieniem. Piemēram, Spilvas Bērnu kečupā sāls ir 2 g un cukurs pat vairāk nekā dažās Coca Cola sulās, veseli 16,2 g uz 100 gramiem kečupa. Nav noslēpums, ka, pieradinot mūsu garšas kārpiņas pie ļoti saldiem un sālītiem ēdieniem, jebkurš nepārsālīts un nepārsaldināts ēdiens šķitīs negaršīgs un būs ilgi jāpierod, lai veselīgs ēdiens atkal labi garšotu.

Tāpēc milzīga nozīme ir pareizas un veselīgas pārtikas piedāvājumam bērnudārzos un skolās, jo lielākajā daļā ģimeņu vecāki nezina, kas ir veselīga pārtika un kas nav. Diemžēl ātro uzkodu un gatavo ēdienu rūpniecībai ir «spiesta» lieta mūs pieradināt pie ļoti sālītiem un saldiem ēdieniem, jo šādi tos var ilgāk uzglabāt un vairāk pārdot, turot mūs atkarībā no palielināta sāls un cukura daudzuma mūsu ēdienos.

Kāpēc veselajiem jāmaksā par alus vēderu īpašnieku ārstēšanu?

Veselības ministre I. Circene dara ļoti svētu lietu, un viņas centieni piemērot akcīzes nodokli atsevišķām neveselīgo pārtikas produktu grupām ir drosmīgs un valstiski svarīgs solis. To vajag straujāk celt arī tabakai, alkoholam, lai tādējādi iegūtu budžetā papildu līdzekļus, kas varētu tikt novirzīti neveselīga dzīvesveida un kaitīgās pārtikas upuru ārstēšanai.

Protams, ka veselīgi dzīvojošiem pilsoņiem, kas veselību uzskata par vērtību, nebūtu jāmaksā par vieglprātīgo alus vēderu īpašnieku ārstēšanu. Lai šie «baudītāji» maksā paši par savu ārstēšanu ar palielinātu nodokli, pērkot alus un šņabja kastes, smēķējot, ēdot čipsus un citu treknu, pārsālītu un pārcukurotu pārtiku. Dārgāki našķi pievērsīs uzmanību sev brīdī, kad tie «sitīs pa maku», pērkot Coca Cola, kvasa vai cita cukurūdens pudeli un čipsu paku saviem bērniem.

Turpinājums sekos nākošajos divos rakstos par to, kā Latvijas pārtikas ražotāji un daži ministri ir saliedējušies pret veselīgas pārtikas donkihotiem, un par to, kā citu valstu pārtikas ražotāji ir spiesti respektēt sabiedrības prasības pēc veselīgas pārtikas.

Komentāri (380)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu