«Flika lietā» pieminētais Donāts Vaitaitis ir Repšes biedrības dibinātājs (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts kancelejas atzinums par riskiem «airBaltic» akcionāru strīdos ticis nopludināts kā pretsitiens dokumentam, ko Valsts kanceleja iesniegusi ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram par potenciālu starptautisku tiesvedību Igaunijas uzņēmuma «Wind One» investīciju aizsardzības lietā.

Tā vēsta portāls «Pietiek.com», kas publicējis Valsts kancelejas iesniegumu tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem.

Valsts kancelejas ziņojumā aprakstīta situācija, «kas rada pamatotas bažas, ka pret Latvijas Republiku tuvākajā laikā var tikt sākta starptautiska tiesvedība vairāku desmitu miljonu latu apmērā par reiderismu attiecībā uz Igaunijas Republikā reģistrētam uzņēmumam «Wind One» piederošu Latvijas Republikā reģistrētu uzņēmumu grupu (koncernu) SIA «Winergy» (saistītie meitasuzņēmumi - SIA «Njord», SIA «Stribog», SIA «Venti»)».

Pēc Valsts kancelejas pārstāvju domām, starptautiskā šķīrējtiesa «varētu atzīt, ka Latvijas Republika tiesībaizsardzības iestāžu personā ir pieļāvusi «Wind One» atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju».

Repšes biedrība, Donāts Vaitaitis* un Norvik banka

Ziņojumā aprakstīts, kā AS «Norvik banka» centusies iespējami ātrāk pārņemt savā valdījumā «Winergy» koncerna mantu, kas ieķīlāta bankā, savukārt par šīs mantas pārvaldnieku iecēlusi SIA «Jaunpagasts plus» īpašnieku Donātu Vaitaiti, kura uzņēmumam «Norvik bankā» reģistrēta apjomīga komercķīla.

Vienlaikus ir ierosināts kriminālprocess, kura ietvaros arestēta igauņu uzņēmumu manta.

«Norvik bankas» sabiedrisko attiecību speciālista Valda Ķipāne, lūgta komentēt, kāpēc banka centusies pārņemt «Winergy» koncerna mantu, norādīja: «Diemžēl jāsaskaras ar situācijām, kad negodprātīgi aizņēmēji nevēlas atdot paņemtos kredītus. Tā kā bankas ir nodrošinātie kreditori, savu ieguldījumu un noguldītāju interesēs pārņemam slikto kreditoru ieķīlātos īpašumus. Ir gadījumi, kad pret finanšu iestādēm tiek izmantotas «kreditoru uzmešanas shēmas», kuras ar apšaubāmām metodēm organizē parādnieki. Šie ir ļoti nepatīkami gadījumi, taču esam gatavi šīs shēmas nepieļaut. Mēs nevēlamies komentēt atsevišķus gadījumus, jo nekomentējam klientu biznesu, kamēr publiski netiek iesaistīts mūsu zīmols. Vienīgais, ko varam apliecināt ir, ka notikušais atbilst augstāk aprakstītajiem apstākļiem un nekādu citu īpatnību te nav.»

Ķipāne atzīmēja, ka «Norvik banka» patlaban izmanto visus likumā paredzētos līdzekļus, lai aizsargātu savas un savu noguldītāju ekonomiskās un tiesiskās intereses attiecībās ar negodīgajiem parādniekiem. Saistībā ar šiem parādniekiem ir ierosināti vairāki kriminālprocesi un notiek apstākļu izmeklēšana. Bankai nav nekāda pamata apšaubīt policijas rīcības un pieņemto lēmumu likumību, norādīja kredītiestādes pārstāve.

Valsts kanceleja lūdz izvērtēt Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes lietvedībā esošā kriminālprocesa ietvaros uzlikto arestu pamatotību, jo to dēļ koncerna darbība faktiski ir apturēta.

Kā ziņots,

Valsts kanceleja paziņojusi, ka tās atzinumus saistībā ar starptautiskās šķīrējtiesas procesiem cenšas ietekmēt kāds ekonomisks grupējums, kurā darbojas arī sabiedrībā un biznesa vidē zināmas personas.

Valsts kancelejas direktores palīgs jurists Ivars Mēkons žurnālistiem atzina, ka šīs ekonomiskā grupējuma aktivitātes ir saistītas gan ar kādu lietu, kur ir atklāts reiderisms, gan arī Bertolta Flika prasību starptautiskajā šķīrējtiesā par viņa kā investora tiesību aizskaršanu.

VK secinājusi, ka valstij var būt jārēķinās ar 15-16 miljonu latu kompensāciju ilggadējam aviokompānijas «airBaltic» vadītājam Flikam, ja viņš uzvarēs starptautiskajā šķīrējtiesā, liecina VK sagatavots ierobežotas pieejamības dokuments, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja Starptautiskā šķīrējtiesa Flika prasību atzīs par pamatotu.

Donāts Vaitaitis ir viens no Repšes biedrības dibinātājiem un finanšu atbalstītājs. Biedrības dibinātāju vidū bez Eināra Repšes ir arī citas odiozas personas - ventspilnieks Olafs Berķis, baņķieris Valērijs Belokoņs, «Vienotības» bijušais polittehnologs Edgars Jaunups, no «Jaunā laika» izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, līdzšinējais «Vienotības» priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane un citas personas.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu