Vai bezmaksas apraidi varētu nodrošināt valsts? (84)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apzinoties savu atbildību, Nacionālā plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) meklēs risinājumus viedokļu daudzveidības nodrošināšanai bezmaksas apraidē, norādīja NEPLP locekle Aija Dulevska. Viens no risinājumiem varētu būt iespēja, ka bezmaksas apraidi kā sociālo pakalpojumu varētu finansēt valsts.

NEPLP locekle Aija Dulevska skaidroja, ka lēmums pamest bezmaksas apraidi nebija negaidīts, jo komerckanāli cieta zaudējumus no dalības tajā. NEPLP locekle piebilda, ka

ar TV3 un LNT aiziešanu no bezmaksas apraides zaudēs ne tikai Latvijas Televīzija, jo palielināsies tās izmaksas, bet galvenokārt zaudēs skatītāji, jo bezmaksas apraidē nebūs pieejama viedokļu daudzveidība.

«Tas nav jautājums tikai par diviem komersantiem, bet par Latvijā ražotu saturu latviešu valodā. Viena pati sabiedriskā televīzija to nevar paveikt,» teica Dulevska.

Viens no iespējamiem risinājumiem varētu būt bezmaksas apraides finansēšanas nodalīšana. Ja to kā sociālo pakalpojumu apmaksātu valsts, tad gan sabiedriskajai televīzijai, gan komerckanāliem tam līdzekļi nebūtu jātērē, skaidroja Dulevska.

NEPLP pārmet neizdarību un necenšanos attīstīt bezmaksas TV apraidi

Ināra Mūrniece
Ināra Mūrniece Foto: LETA

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija vairāk nekā pirms pusgada aicināja NEPLP izstrādāt stratēģiju, kā attīstīt bezmaksas apraidi, taču NEPLP savu mājasdarbu nav izdarījusi.

Ja no padomes izskan aicinājums šo situāciju risināt visaugstākajā līmenī, tad jānorāda, ka pašai padomei ir jānāk klajā ar savām attīstības vīzijām un modeļiem,

akcentēja politiķe.

Mūrniece cer, ka pašlaik šāds redzējums ir daļēji izstrādāts. Gadījumā, ja bezmaksas apraidē nevar nodrošināt jaunus nacionālos kanālus, tad jānodrošina reģionālo kanālu darbība bezmaksas apraidē. Viens no veidiem būtu uz attiecīgajām vietām bezmaksas apraides sistēmā rīkot konkursu. Nav iespējams ar spēku televīzijas kanāliem likt raidīt bezmaksas apraidē, bet Mūrniece pozitīvi novērtētu šādu izšķiršanos.

Maksa par apraidi televīzijas kanāliem sarūk

Jāņem vērā, ka no nākamā gada maksa par raidīšanu bezmaksas apraidē no apmēram 650 000 latu samazināsies līdz apmēram 250 000 latu. Pēc Mūrnieces rīcībā esošās informācijas, sākotnēji bija plānots Latvijas Televīzijas (LTV) budžeta projektā iekļaut pašreiz paredzēto maksu, kas kopumā veidotu apmēram 1,3 miljonus latus par divu kanālu pārraidīšanu. Ņemot vērā gaidāmo maksas samazinājumu, šādam budžetam projektam saglabājoties,

LTV rīcībā būs līdzekļi, lai nosegtu papildu izdevumus, kas radīsies ar TV3 un LNT aiziešana no bezmaksas apraides.

«Modern Times Group» (MTG) nopērkot LNT, Konkurences padome noteica pienākumu LNT un TV3 palikt bezmaksas apraidē līdz 2014.gada 1.janvārim. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija to novērtēja ļoti pozitīvi, savukārt pašlaik abu kanālu finansiālā situācija ir likusi tiem iziet no bezmaksas apraides sistēmas, skaidroja Mūrniece.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka

NEPLP pašlaik būtu jāstrādā pie visas elektronisko mediju telpas attīstības, nevis jāizrauj viena vienīga prioritāte - sabiedriskie mediji.

Novērojams, ka NEPLP pēdējā laikā pazūd koncentrēšanās uz visas elektronisko mediju telpas attīstību.

Kā ziņots, «Modern Times Group» (MTG) vadība pieņēmusi lēmumu - no 2014.gada 1.janvāra TV3 un LNT kanālus raidīt tikai maksas platformās.

Juridiskā statusa maiņa ļaus nākamgad kanālos TV3 un LNT palielināt Latvijā veidoto oriģinālsaturu par aptuveni trešdaļu, kas kopā ar kvalitatīvu ārzemju saturu veido LNT un TV3 pievilcību. MTG uzskata, ka kompānijas jaunie Latvijā veidotie projekti kļūs tikpat populāri kā līdz šim piedāvātie, kā, piemēram, seriāls «Viņas melo labāk» un citi.

Šīs izmaiņas skars 6%-7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē. Mēs aicinām visus, kurus skars šīs izmaiņas, jau šobrīd sākt izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīzijas maksas paketi, lai, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, varētu turpināt skatīties iemīļotākās kanālu TV3 un LNT pārraides, raidījumus, seriālus un šovus.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu