Levits: Par preambulu nepieciešami dažādi viedokļi (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par iespējamo Satversmes preambulu ir jābūt plašām diskusijām, jo ir nepieciešami dažādi viedokļi, lai izkristalizētos, kas ir Latvijas valsts, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja viens no preambulas projekta autoriem, jurists Egils Levits.

Viņš uzsvēra, ka nekad iepriekš plašākā mērā Latvijā nav diskutēts par valsti. «Ar kaut ko ir jāsāk,» sacīja Levits, norādot, ka preambulas mērķis būtu padarīt redzamu to, kas ir Latvijas valsts, pirmkārt, jau pilsoņiem un Latvijas iedzīvotājiem.

Jurists uzsvēra, ka citas valstis to izdarījušas jau pirms 100 vai 50 gadiem.

«1922.gadā, kad pieņēma Satversmi, Satversmes tēviem ne prātā nenāca, ka samērā drīz pēc tam Latvija tiktu okupēta un kolonizēta. Ja būtu zinājuši, būtu ļoti plaši šo jautājumu apskatījuši, aprakstījuši un nodrošinājuši Satversmē. Tas bija kautkas ārpus tā, ko viņi varēja iedomāties,» savu viedokli skaidroja Levits.

Viņš arī atzina, ka ar preambulas pieņemšanu vien nepietiek. «Ja tikai pieņemtu tekstu un noliktu malā, nekas daudz nemainīsies,» sacīja preambulas projekta autors. Jēga būtu, ja, līdzīgi kā ASV un citās valstīs, tā kopā arī pārējo konstitūciju tiktu mācīta skolās, kā arī skaidrota sabiedrībai. Tas, ka patlaban nemāca, ir iemesls valsts vājumam, norādīja jurists.

Pēc Levita teiktā, viņa sagatavotais preambulas variants ir kā iesākuma ideja un tās jēga ir raisīt diskusiju. Atbildība, par to kādu preambulu pieņems, ir politiķu rokās un ir grūti paredzēt vai vispār tas notiks.

Kā ziņots, Satversmes preambulas projektā tiek piedāvāts definēt Latvijas pamatlikuma kodolu, bet latviešu identitātei plānots piedēvēt divas saknes - latviešu tautas dzīvesziņu un kristīgās vērtības -, ideju aizgūstot no literātes Zentas Mauriņas.

Levits žurnālā «Jurista Vārds», komentējot Satversmes preambulas projektu, skaidro, ka ar preambulu iecerēts uzsvērt, ka brīva Latvija nav nejaušs vēstures blakusprodukts, bet gan mērķtiecīgi radīta valsts, tāpēc preambulas sākumā ir atklāts vissvarīgākais, proti, kāpēc Latvija ir izveidota.

Apvienība «Saskaņas centrs» (SC) norādījusi, ka piedāvātais Satversmes preambulas projekts liecina, ka valdošā koalīcija plāno atteikties no pastāvošās valsts iekārtas, pārejot uz etniskas demokrātijas valsti.

Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» atzinis, ka bez topošās Satversmes preambulas varētu arī iztikt, jo Latvijas tauta par strīdīgiem jautājumiem var lemt pati un papildu ierobežojumi nav

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu