Vai Saskaņas centrs dotu Latvijas pasi Kasparovam? (169)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijai tagad ir reta iespēja pasaulei demonstrēt to, ko Garijs Kasparovs par mūsu valsti rakstījis savā paziņojumā sakarā ar lūgumu iegūt Latvijas pilsonību. To, ka mūsdienu Latvija ir patiesi demokrātiska valsts, kas veiksmīgi ir pārvarējusi totalitārā režīma sekas un integrējusies Eiropas tautu saimē, kuras daļa, kā Kasparova kungs cer, tuvākajā vēstures perspektīvā varētu kļūt arī Krievija.

Saskaņas centrs kā Latvijas demokrātijas apkaunojums

Ilggadējais Kremļa oponents un Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķis Kasparovs lūgumu pēc pilsonības bija adresējis visām Saeimas partijām un neatkarīgajiem deputātiem, izņemot «Saskaņas centru», jo Urbanoviča un Ušakova partija, kā visiem labi zināms, ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Putina dibināto partiju «Vienotā Krievija» un cieši ar šo spēku sadarbojas. Kā labi atceramies, pat izmantojot arī šā Kremļa spēka konsultantus vēlēšanās. Vienotā Krievija ir Putina totalitārā režīma politiskais balsts. Šis režīms tagad jau lielā mērā atgādina padomju diktatora Brežņeva režīmu, un no tā ir cietis arī G. Kasparovs.

Tāpēc loģiski, ka Saskaņas centru gan Latvijā, gan ārzemēs uzskata par Kremļa pagarināto roku, ar kura palīdzību Krievijas režīms nostiprinās Eiropas Savienības prokremliskākajā valstī.

Tam ir pamats - jo Latvijā no visām ES valstīm ir vislielākais krievu īpatsvars – ap 30% no iedzīvotāju skaita. Atrodoties pastāvīgā Kremļa mediju kontrolētā ietekmē, nav jābrīnās, ka šie 30% ir vairāk lojāli Kremlim, nevis Latvijai un ES. Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi arī pamatā balso nevis par Krievijas demokrātiem, kā G. Kasparovu, bet par Putinu un Vienoto Krieviju.

Turklāt arī daudzi latvieši, kam ir visai miglains priekšstats par padomju režīmu un lielkrievu šovinismu padomju laikā, dažādu iemeslu dēļ ir metušies Kremļa pagarinātās rokas Saskaņas centrs rindās vai tuvumā.

Ja Saeimā politiku šodien varētu noteikt prokremliskais Saskaņas centrs, tad Kasparova kungam Latvijas pilsonību neredzēt (un viņš nemaz to nebūtu lūdzis sava politiskā oponenta Putina atbalstītājiem). Turklāt Latvijā viņam būtu pat jāuzmanās uzturēties. Uzturoties Latvijā krievvalodīgo vidē, viņš būtu pārsteigts par to, cik ļoti Kremļa propaganda ar Saskaņas centra palīdzību ir izskalojusi šo cilvēku smadzenes.

Latvijai jāatbalsta demokrātija Krievijā

Latvijas politiķiem tagad ir unikāla iespēja Krievijai un visai pasaulei demonstrēt, kādas vērtības mūsu valsts atbalsta. Ka Latvija kā ES dalībvalsts atbalsta Krievijas demokrātiskos spēkus, viens no kuru līderiem ir G. Kasparovs.

Latvijas disidentu grupiņu Helsinki 86 un vēlāk arī Tautas fronti pašos sākumos reti kurš Rietumu politiķis ņēma par pilnu kā reālu politisku spēku, bet cik svarīgs bija pasaules demokrātiju morālais atbalsts šiem mūsu brīvības un demokrātijas lāpnešiem! Tagad šādu atbalstu alkst Krievijas demokrātiskie un sadrumstalotie spēki.

Līdz šim mūsu politiķi Krievijas opozīciju nav ņēmuši par pilnu, jo īsti nav sapratuši solidaritātes jēgu un spēku. Tas ir ļoti svarīgs pat vismazākajām Krievijas opozīcijas partijām, lai jebkuras demokrātiskas valsts atbalsts morāli stiprinātu šo spēku pozīcijas totalitārajā Krievijā, no kuras tagad brīvībā un drošībā mūk prom visi, kam ir nauda un iespējas.

Ne tikai krievu bagātnieki, kas ar saviem naudas maisiem plecā stāv rindā pie Latvijas robežas, lai, nopērkot māju vai dzīvokli, iegūtu biļeti uz brīvību, demokrātiju un drošību. Bet tagad šajā rindā stāv arī Krievijas politiķi. Tas ir gods mūsu mazajai valstij, kuru vēl nesen Putina propaganda dēvēja par fašistisku, totalitāru valsti, kurā sitot krievus un kurā atdzimstot nacisms.

Nav šaubu, ka Krievijas Eiropas daļa (visticamāk, bez savām Vidusāzijas un Kaukāza kolonijām) kādreiz tiešām kļūs par Eiropas Savienības valsti.

Tas ir arī Latvijas interesēs, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk, un tas var notikt tikai tad, ja Kremlī sēdēs nevis Putins, bet tādi cilvēki kā Kasparovs.

Saeimai tagad ir unikāla iespēja dot savu ieguldījumu Krievijas demokratizācijā, kas ilgtermiņā Latvijai nāks par labu.

Vai šī iespēja tiks izmantota vai tiks iztirgota?

Kā vajadzētu rīkoties Garija Kasparova lūguma sakarā?

1. Saeimai vajadzētu piešķirt Latvijas pilsonību, jo tā mēs demonstrējam savu atbalstu Krievijas demokrātijai, lai šo valsti vēlāk padarītu par mums draudzīgu kaimiņu.

2. Latvijas pilsonību nedrīkst G. Kasparovam dot, jo tad Krievija pieteiks mums šprotu vai piena karu. Klanīsimies Krievijas režīmam, lai tik pērk mūsu šprotes un pienu.

3. G. Kasparovs ļoti riskē, jo Putina režīms to nepiedos un Kremlis prot izrēķināties ar saviem kritiķiem. Nedodot Latvijas pasi, mēs izglābsim Kasparovam dzīvību.

4. G. Kasparovs varētu nopirkt uzturēšanās atļauju Šlesera un Šīna kampaņas ietvaros. Visiem labi un nevienam nekādu risku.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu