Mūsdienas vēsturē ieies ar iedzīvotāju skaita dramatisko samazināšanos (100)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsdienas vēsturē ieies ar iedzīvotāju skaita dramatisko samazināšanos, viedokli intervijā LNT trešdien pauda vēsturnieks Antonijs Zunda.

«Ja runā par mūsdienām un šiem pēdējiem gadiem, lielākā problēma ir tā, ka apmēram par pusmiljonu samazinājās Latvijas iedzīvotāju skaits. Tas ir vairāk nekā dramatiski,» sacīja Zunda, atbildot uz jautājumu, ko mēs atcerēsimies par šo laiku.

Ja 1990.gadā Latvijā bija 2,6 miljoni iedzīvotāju, tad 2012.gadā tie vairs ir tikai divi miljoni.

«Domāju, ka tas ir vairāk nekā nopietns jautājums, uz ko vajadzētu visiem fokusēties. Ja ir noticis tik krass tautas samazinājums tik īsā laika posmā, tas liecina, ka mēs vairs nevaram sevi atražot, droši vien arī sociālās sistēmas un sociālo garantiju stabilitāte arī zināmā mērā ir zem jautājuma. (..) Demogrāfija nav vienkārša lieta, un tā nesastāv no tā, ka viss atkarīgs no māmiņu pabalstiem,» teica Zunda.

Vēsturnieks sacīja, ka, runājot par pēdējiem 22 gadiem, droši vien mēs atcerēsimies Atmodu, Latvijas Tautas fronti, valstiskuma atjaunošanu 1991.gadā, kas bija relatīvi viegli, salīdzinot ar citu valstu vēsturi.

«Tālāk mēs droši vien atcerēsimies, ka ceļš uz tādu stabilu labklājības valsti šajos 20 gados nav bijis vienkāršs, ir pieļautas droši vien daudz kļūdu, bet ir arī zināmi panākumi,» sacīja Zunda.

Komentāri (100)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu