Sagruvušā lielveikala būvnieks Re&Re nejūtas vainīgs (414)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī premjers uzskata, ka sabrukušā lielveikala būvētājam «Re&Re» vismaz uz laiku vajadzētu atteikties piedalīties valsts iepirkumos, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka būvfirma uzņemsies atbildību par veikala sagrūšanu tikai tad, ja kompāniju atzīs par vainīgu traģēdijā.

«Mēs uzņemamies atbildību par notikušo, taču tikai tad, ja mūs atzīs par vainīgiem,» viņš teica.

Vai uzņēmums patlaban jūtas vainīgs?

Nejūtas vis. «Mūsu rīcībā nav informācijas, kas norādītu, ka esam vainīgi.. Vai tā bija mūsu kļūda? Ļoti šaubos.»

Kompānijas pārstāvji stingri ievērojuši visas procedūras, projektu un dokumentāciju.

Pauniņš sacīja, ka uzņēmums pasūtījis ekspertu atzinumu, kas varētu būt gatavs mēneša laikā. Tajā būs analizēts, kas īsti noticis ceturtdienas vakarā un kāpēc lielveikals sabrucis.

Runā par diviem iemesliem

Viņš izvirzīja divus traģēdijas cēloņus: neprecizitātes projektā vai nepareizi materiāli.

Tā kā būvniekam esot materiālu sertifikāti, ko tas ir gatavs nodot ekspertiem, problēmas varētu būt bijušas ar neprecīzu projektēšanu. Celtnieki esot darījuši visu atbilstoši projektam.

Pauniņš apgalvoja, ka uzņēmuma saņemtajā projektā bijušas paredzētas divas nesošās kopnes daļas.

Sarunas noslēgumā uzņēmējs vēlreiz apliecināja, ka «Re&Re» uzņemsies atbildību par notikušo, ja tiks pierādīta tās vaina. Ko šajā gadījumā nozīmē uzņemties atbildību? Pauniņš atbildēja: kompānija darīs visu, kas tādos gadījumos paredzēts likumdošanā.

Bažas par būvnieka uzticamību

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šodien pauda viedokli, ka lielveikala būvētājam «Re&Re» vismaz uz laiku vajadzētu atteikties no dalības valsts iepirkumos.

«Būtu tikai korekti, un jautājums, kā to juridiski varētu nodrošināt, ka «Re&Re» atturētos no turpmākiem pieteikumiem valsts pasūtījumiem, kamēr nav pabeigta šī izmeklēšana un konstatēta vaina,» premjers teica intervijā Latvijas radio.

Dombrovskis piekrita, ka traģēdija «Maximā», kā arī Rīgas pils rekonstruēšana, rada bažas par «Re&Re» uzticamību.

Viņš arī pauda pārliecību, ka traģēdijā vainīgie tiks atrasti. «Tā tam ir jābūt. Nedrīkst pieļaut situāciju, ka vainīgās personas netiek sodītas,» uzsvēra premjers.

Bet Somijas uzņēmuma «Rak Tek Solutions Oy» vadītāja, tehnisko zinātņu maģistra Tomasa Kaljasa pārskatā ar provizorisku analīzi par notikušo konstatēts, ka griestu iegrūšanas iespējamais galvenais cēlonis ir nepareizi projektēts un kļūdains tērauda fermas nospriegots savienojums ar bultskrūvēm.

Vairāk nekā 50 bojāgājušie

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Zolitūdē 21. novembra vakarā, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ bojāgājušo mirstīgo atlieku meklēšana turpinājās četras dienas.

Policija izvirzījusi trīs versijas par šīs traģēdijas cēloņiem. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šā būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. 2007.gada 23.februārī pansionātā «Reģi» notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Komentāri (414)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu