Pēc traģēdijas meitenītei uzradies «aizdomīgs» tētis (174)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/flickr.com/GerryT

Zolitūdes lielveikala sagrūšanas dēļ bez vecākiem palika vairāk nekā 20 bērnu. Rīgas Sociālajā dienestā apgalvo, ka patlaban katra bērniņa situācija ir apzināta un nav pamata bažām, ka viņi varētu būt neaprūpēti. Savukārt kādas meitenītes pazinēji uztraucas, ka par viņu interesi izrādījis tētis, kurš iepriekš nav redzēts. Esot aizdomas, ka vīrieti interesē tikai lielie pabalsti, ko plānots maksāt traģēdijā cietušajiem.

Ar portālu TVNET sazinājās kāda lasītāja, vēloties pievērst sabiedrības un atbildīgo amatpersonu uzmanību tam, kas notiks ar bērniem, kuru vecāki gāja bojā Zolitūdes lielveikala sabrukšanā.

Īpašs satraukums esot par kādu bērnu, kurš palicis bez mammas. Meitenīte iepriekš esot dzīvojusi ar mammu, brāli un vecvecākiem.

Taču tagad pēc mammas bojāejas iniciatīvu pārņēmis viņas tēvs, kurš iepriekš neesot redzēts kopā ar bērnu.

Apkārtējiem radušās bažas par vīrieša patiesajiem nodomiem.

Esot aizdomas, ka viņš par bērnu interesējas tikai saistībā ar lielajām kompensācijām, ko valsts, pašvaldība un citas iestādes plāno izmaksāt traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem, it īpaši bez vecākiem palikušajiem bērniem.

Protams, iespējams, ka vīrietī pamodies tēva instinkts, taču tāpat iespējams, ka viņš ar bērnu kontaktējas savtīgos materiālos nolūkos. Tāpēc apkārtējie lūdz atbildīgās iestādes šo bērnu liktenim pievērst papildu uzmanību. Īpaši modrai vajadzētu būt bāriņtiesai, nepieļaujot bērnu nonākšanu iespējami sliktā aprūpē.

«Solītais materiālais atbalsts bojāgājušo tuviniekiem ir ļoti liels. Vienam otram tā ir šausmīgi liela nauda,» lasītāja raksturoja realitāti.

Palīdzība vajadzīga vairāk nekā 30 bērniem

Savukārt Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice portālam TVNET pastāstīja, ka pēc traģēdijas Zolitūdē Rīgas Sociālā dienesta redzeslokā nonākuši 37 bērni. Tostarp 25 bērni ir zaudējuši vienu no vecākiem. Kāds puisītis veikala sagrūšanā zaudējis abus vecākus.

Tomēr katram bērnam esot palicis kāds tuvinieks, kurš par viņu rūpējas.

Nav pamatotu bažu, ka bērni varētu būt neaprūpēti.

«Bērniem ir mājas, skolas, viņu dzīve turpinās.» Visu bērnu situācijas esot apzinātas, ar viņiem kontaktējas speciālisti, tostarp psihologi.

«Sociālā dienesta pārstāvji seko līdzi tam, kas notiek ģimenēs.»

Uzklausot kaimiņu un apkārtējo cilvēku bažas, situācija tiekot analizēta vēlreiz. Katrs gadījums tiekot vērtēts individuāli. Iesaistoties ne tikai sociālā dienesta, bet arī bāriņtiesas pārstāvji.

Ja cilvēkiem ir bažas, lūgums par to ziņot sociālajam dienestam.

«Labāk ir informāciju pārbaudīt un pārliecināties, vai viss ir kārtībā.»

Ja cilvēkiem rodas bažas par kāda konkrēta traģēdijā cietušā bērna likteni, lūgums vērsties Rīgas Sociālajā dienestā, ierodoties personīgi Baznīcas ielā vai zvanot pa tālruni 67105048. Vienlaikus Brice aicināja šīs kontaktēšanās iespējas, īpaši tālruņa līniju, neizmantot nelietīgi, piemēram, nepamatoti izlejot žulti pār darbiniekiem vai kaimiņiem.

Intensīvs darbs šajās dienās

Sociālā dienesta pārstāvji pēdējās dienās strādājuši ļoti intensīvi, arī brīvdienās. Sākta apbedīšanu organizēšana, pabalstu izmaksa. Speciālisti cenšas palīdzēt ne tikai bērniem, bet arī citiem ar traģēdiju saistītajiem, arī vecajiem ļaudīm.

Turklāt dienests saņēmis ļoti daudz ziedojumu piedāvājumu, ko tagad cenšas novirzīt konkrētiem cilvēkiem.

Uzmanieties no neliešiem!

Vēl kāds aspekts, uz ko Brice vērsa uzmanību: sociālā dienesta darbinieki, ierodoties pie cilvēkiem mājās, noteikti stādās priekšā un uzrāda personas apliecību gaiši zilā krāsā. Ja cilvēkiem nav pārliecības, ka atnācējs patiešām ir sociālais darbinieks, labāk pasaukt kaimiņus vai pārliecināties, zvanot uz sociālo dienestu.

Kopumā apkārtējo signāli par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem saistībā ar traģēdijas upuriem vērtējami pozitīvi.

Bažīgie signāli nozīmē, ka sabiedrība nav vienaldzīga.

Turklāt būtu labi, ja cilvēki par iespējami apdraudētiem bērniem un pieaugušajiem ziņotu ne tikai tagad, pēc traģēdijas, bet arī turpmāk.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu