Freimanis: Dombrovskis ar atkāpšanos no amata rāda piemēru citiem (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ar lēmumu demisionēt rāda piemēru citiem, norādīja politologs Aigars Freimanis. Viņš atzīmēja, ka premjera lēmums ir pārsteigums, taču cilvēciski saprotams.

«Tas ir cilvēciski saprotams lēmums, arī no bieži piesauktās politiskās atbildības viedokļa. Viņš parāda piemēru daudziem citiem, kas pilnīgi droši varētu uzņemties lielāku atbildības daļu par to, kas ir sadarīts vai nav izdarīts, piemēram, saistībā ar Būvniecības likumu. Līdz ar to, ir maz tādu komponenšu, kas būtu pārmetumi viņam. Tāpat domāju, ka viņš ir aprēķinājis visas negatīvās sekas, jo līdz šim Dombrovska kungs nav atstājis spontāna un stihisku lēmumu pieņemt gatava cilvēka iespaidu,» norādīja Freimanis.

Politologs piebilda, ka līdz šim politiskā tradīcija ir paredzējusi, ja kāds demisionē pats, bez šķietama spiediena, bez kompromitējošiem materiāliem, tas tiek vērtēts pozitīvi. «Domāju, ka arī šis lēmums tiks uztverts ar sapratni. Nezinu gan, vai šī sapratne vienmēr būs pozitīva, taču tā būs sapratne,» viņš sacīja.

Turklāt līdzšinējai valdībai būs jāturpina darbs līdz tiks izveidota jauna valdība. «Premjeram paziņojot par savu demisiju, valdībai it kā ir jākrīt, bet likums vai Satversme ir pietiekami tālredzīga un paredz, ka līdzšinējā valdība turpina darbu līdz jaunas valdības izveidošanai. Kā pats Dombrovska kungs sacīja, viņš uzņemas atbildību gan par traģisko notikumu Zolitūdē, gan, manuprāt, par visu ļoti neskaidro situāciju koalīcijā, kur ir ļoti grūti pieņemt lēmumus. Piemēram, vakar parādījās ziņas, ka «Reformu partija» pati nespēj pilnvērtīgi izvirzīt vienu kandidātu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam, tas liek domāt, ka koalīcija ir vairāk fikcija un vienīgais cilvēks, kas šajā koalīcijā ir, ir pats Valdis Dombrovskis,» klāstīja Freimanis.

Vienlaikus viņš pieļāva, ka premjera paziņojumam par atkāpšanos no amata būt arī ļoti mobilizējošs efekts. «Tam varētu būt ļoti mobilizējošs efekts, un tas varētu arī likt atteikties no kādām primitīvām ambīcijām, kas reizi pa reizei parādās partiju attiecībās, un kaut kā saglabājot esošo koalīciju, vai nu veidojot jaunu valdību, kaut gan iespējas nav pārāk lielas pie esošās konstrukcijas, kas ir Saeimā, vai arī turpinot strādāt tādā šķietamā pārejas laika režīmā, kas var būt atvēsinošs visiem procesā iesaistītajiem. Vēl jo vairāk, nākamais ir vēlēšanu gads, un tur kaut kādas lielas un vērienīgas kombinācijas ar neprognozējamām sekām diez vai ir vērts veidot,» norādīja politologs.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka premjerministrs Valdis Dombrovskis trešdien paziņoja par viņa vadītās valdības demisiju. «Ņemot vērā Zolitūdes traģēdiju un visus ar to saistītos apstākļus, ir nepieciešama valdība, kas bauda Saeimas vairākumu atbalstu un spēj risināt situāciju, kas ir izveidojusies valstī, paziņoju par savu atkāpšanos no Ministru prezidenta amata, uzņemoties politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju,» sacīja Dombrovskis.

21.novembrī Rīgā, Zolitūdē iegruva lielveikala «Maxima» jumts. Katastrofā bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti tika nogādāti slimnīcā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu