Politologi apšauba, ka ministriju sadalījumu veidojusi Straujuma (52)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptaujātie politologi apšauba, ka Laimdotas Straujumas piedāvāto ministriju sadalījumu topošajā valdībā ir izstrādājusi viņa pati.

Socioloģisko pētījumu kompānijas Latvijas fakti vadītājs Aigars Freimanis norādīja, ka būtisks jautājums ir, cik lielā mērā potenciālo ministriju sadalījumu ir radījusi Straujuma pati un cik lielā mērā tas noticis, komunicējot partijām savā starpā. «Ja Straujumu attiecībā uz ministriju ir konsultējuši jaunās koalīcijas partneri, tam ir zināma loģika,» norādīja Freimanis, vienlaikus atzīstot, ka par diviem pārsteigumiem tomēr ir jārunā.

Pirmkārt, ārlietu ministra amatu tiek plānots uzticēt nevis Reformu partijai, kā līdz šim, bet gan ZZS.

«Nav skaidra kandidatūra, ko ZZS varētu virzīt šim postenim,

taču līdzšinējā pieredze rāda, ka šādi jautājumi parasti tiek risināti ātri, kaut vai rekrutējot kandidātu no malas,» sacīja Freimanis.

Otrkārt, Freimaņa skatījumā pārsteidzoši ir Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) izteikumi, apšaubot iespēju, ka valdībā varētu atrasties vieta pašreizējam finanšu ministram Andrim Vilkam (V).

Arī politologs Juris Rozenvalds apšaubīja, ka ministriju sadalījuma autore ir pati Straujuma. «Negatīvs ir aspekts, ka acīmredzami pa priekšu iet partiju savstarpējais tirgus un tikai pēc tam programma attiecībā uz to, kas un kā tiks darīts.

Var teikt, ka ministriju sadalījums ir veikts pēc principa – katrai meitai pa auskaram,»

tā Rozenvalds. Arī viņš kā pārsteigumu minēja faktu, ka ārlietu ministra postenis uzticēts ZZS, norādot, ka šim politiskajam spēkam nav acīmredzama kandidāta, kas varētu vadīt šo ministriju.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien nominēja Straujumu valdības vadītāja amatam. Straujuma žurnālistiem prognozēja, ka jauno valdību varētu apstiprināt divu līdz trīs nedēļu laikā.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu