Benzopirēna pilnie kūpinājumi izraisa vēzi (451)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Benzopirēns ir viena no cilvēku veselībai kaitīgākajām vielām – neskaitāmos pētījumos pierādīts, ka benzopirēns veicina vēža attīstību. Tāpēc ārsti atbalsta šīs vielas atļautā daudzuma samazinājumu kūpinājumos, norādot, ka ražotājiem vajadzētu meklēt iespējas, kā samazināt benzopirēna līmeni latviešu iecienītajos gaļas kūpinājumos.

Vispirms Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības vadītāja un P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāja Laila Meija sarunā ar portālu TVNET norādīja, ka ārsti, pētnieki un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde vēlas samazināt atļautā benzopirēna normu, balstoties uz daudziem pētījumiem, kas apstiprina šīs ķīmiskās vielas negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību.

Šajos plānos nav runu par emocionālām vēlmēm vai garšas sajūtām.

Turklāt jāatceras – ja produktā ir augsts benzopirēna līmenis, tas liecina, ka tajā lielā koncentrācijā ir arī citas kancerogēnas vielas.

Augsts benzopirēna līmenis signalizē arī par citu kancerogēnu vielu klātbūtni.

Meija akcentēja, ka visvairāk kaitīgā benzopirēna ir kūpinātos pārtikas produktos, bet tāpat šī kaitīgā viela ir atrodama grilētos un ceptos produktos.

Tā ir arī automašīnu izplūdes gāzēs.

Sarunās ar pārtikas tehnologiem Uzturzinātnes speciālistu biedrības vadītāja dzirdējusi apstiprinājumus, ka gaļas kūpināšanas procesā iespējams panākt ievērojami zemāku benzopirēna līmeni, tāpēc viņa pauž neizpratni par ražotāju protestiem pret kaitīgās vielas līmeņa samazinājumu.

Gaļas kūpinātājiem esot bijis gana daudz laika – 2,5 gadi, lai sagatavotos un pielāgotos jaunajām prasībām.

Lai panāktu zemāku benzopirēna līmeni, ražotājiem esot jāizmanto labākas iekārtas, tās regulāri jātīra, jākontrolē kūpināšanas temperatūra un pareizi jāekspluatē iekārtas.

Pareizi rīkojoties, ražotāji var saglabāt kūpinājumu ierasto garšu.

Mūsu ražotājiem būtu jācenšas saražot veselīgākus produktus ar zemāku benzopirēna līmeni, nevis jāprotestē pret atļautā līmeņa samazinājumu. Ja Latvijas ražotāji paši netiek galā, viņiem jāmācās no citu valstu ražotājiem, piemēram, vāciešiem, kuri izdomājuši, kā kūpināt, nodrošinot zemu benzopirēna līmeni.

Arī internetā esot daudz piedāvājumu ar tādiem griliem, kas ļauj saglabāt labu garšu un vienlaikus nodrošina daudz mazāk benzopirēna.

«Citur ražotāji domā, kā saglabāt biznesu un vienlaicīgi piedāvāt veselīgākus produktus,» Meija teica un atgādināja, ka

pat padomju laikos daļa ražotāju varēja nodrošināt zemāku benzopirēna līmeni.

Šādiem ražotājiem bija piesaistīti godprātīgi pārtikas tehnologi.

Mūsdienās nereti valda viedoklis, ka visi produkti, kas ražoti Latvijā, ir veselīgāki par ārvalstīs tapušajiem. Diemžēl tā nav. Ne viss, kas ir marķēts ar tautumeitas vai vecmāmiņas zīmolu, ir veselīgs un labs. Dažkārt šādi iepakotām precēm nav nekādas saistības ar veselību.

Runājot par veselību, Meija atsaucās uz pētījumiem, ka benzopirēns ir viena no cilvēku veselībai kaitīgākajām vielām – ir pierādīts, ka

benzopirēns neapšaubāmi veicina vēža attīstību.

Visas pasaules vēža izpētes organizācijas iesaka samazināt vai vispār ierobežot sarkanās gaļas ēšanu. It īpaši šie ieteikumi attiecas uz pārstrādātu gaļu, tostarp kūpinājumiem. Protams, benzopirēns nav vienīgā kaitīgā viela, kas ir gaļas izstrādājumos. Te var minēt arī nitrītsāli un citas vielas.

Ņemot vērā, ka vēzis Latvijā ir ļoti izplatīta slimība un tas ir viens no galvenajiem cilvēku mirstības iemesliem, benzopirēna līmeni pārtikā noteikti jācenšas samazināt. Tāpēc Uzturzinātnes speciālistu biedrība atbalsta atļautā benzopirēna līmeņa samazināšanu.

«Samazinot atļautā benzopirēna līmeni, mēs palīdzēsim pasargāt ievērojamu sabiedrības daļu no vēža. Jo benzopirēna līmenis produktos būs mazāks, jo tie būs veselīgāki,» Meija teica. Viņa atgādināja, ka

vēža izraisīto nāves gadījumu skaitam ir tendence pieaugt.

Tāpēc pamatjautājums ir – vai mēs cīnāmies par cilvēku veselību un benzopirēna līmeņa samazinājumu kūpinājumos, vai arī aizstāvam dažu ražotāju intereses?

Ārste ir pārliecināta, ka cilvēku veselība ir svarīgāka un tāpēc jādara viss, lai samazinātu iespējas saslimt ar vēzi.

Viņa arī cer, ka vismaz daļa ražotāju mainīs savu «bloķējošo» nostāju un atklās arvien jaunas iespējas piedāvāt garšīgus un veselīgus produktus ar Latvijas zīmi.

Komentāri (451)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu