Zviedru MTG mūs pārdotu Krievijai, ja peļņa būtu atbilstoša (140)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

«Mēs nevaram pārtraukt Rossija RTR kanāla translāciju Latvijā, jo mums ir noslēgts līgums ar šo kanālu. Mūsu klienti maksā, lai šo kanālu redzētu,» stāsta zviedru MTG, kuras sastāvā ir «Viasat», pārstāvis Pers Lorencs. MTG apzinoties, ka šis ir ļoti jūtīgs jautājums, tādēļ Viasat esot paudis bažas Gazprom televīzijas kanālam Rossija RTR, aicinot to rīkoties atbildīgi. Lūk, kā zviedru MTG par mums rūpējas!

Dubultie standarti

Es varu iedomāties cik nopietnu ģīmi rādīja Viskrievijas mediju uzraugs un Putina galma propagandas seja Dmitrijs Kiseļevs, ja vispār lasīja Viasat satelīttelevīzijas operatora bažīgo vēstuli.

Tas ir uzjautrinoši un reizē nožēlojami: vērsties pie skaļākajiem Krimas okupācijas atbalstītājiem un Putina autoritārā režīma propagandas galvenajiem balstiem Krievijas valsts televīzijām, šajā gadījumā - Rossija RTR ar aicinājumu «rīkoties atbildīgi». Varētu domāt, ka Krievijas ģenerālisimuss pirmo gadu uzbrūk Baltijas valstu neatkarībai.

Ko zviedru MTG domāja ar «atbildīgu rīcību»:

1. Vai tas ir aicinājums Krievijas prezidentam glābt zviedru mediju investīcijas Baltijā no aptrakušajiem latviešiem, kuri nejēdz, kas ir vārda brīvība?

Šīs formulējums jums varētu šķist pamuļķīgs joks, tomēr Rietumvalstīs ir pietiekoši daudz varenu kompāniju, tāpat arī augstu amatpersonu Latvijā, kas pārdod visu, lai tikai gūtu kāroto peļņu - pēc manis kaut vai debesmanna.

2. Vai varbūt zviedri centās mums atgādināt, ka Krievijas propagandas TV kanālu liegumi nemazinās Latvijas drošību apdraudējumu, ir jārīkojas savādāk?

Šāds jautājums varētu šķist visnotaļ nopietns, bet no MTG mediju koncerna mutes tieši šis ir vislielākais joks. Pastāstīšu kādēļ.

MTG pieder «lielākais neatkarīgais medijs Krievijā»

10.aprīlis. Zviedrijas «Modern Times Group» (MTG) sabiedrisko attiecību vadītājs Pers Lorencs: «Mēs pastāvīgi monitorējam un analizējam situāciju. Mēs vēlamies atgādināt, ka «Viasat» neatrodas Latvijas regulatora jurisdikcijā, mēs darbojamies atbilstoši Eiropas Savienības normatīviem.» «Viasat» arī aicina NEPLP vērsties pie Zviedrijas regulatora, lai izvērtētu, vai kanāla ierobežošana tika veikta saskaņā ar ES normatīviem.

Pieņemsim, ka MTG rūpīgi seko demokrātijas augstākajiem standartiem Eiropas Savienības valstīs, tādēļ nolēma nepārtraukt Krievijas TV kanāla Rossija RTR retranslāciju Latvijā. Palūkosim vai pats MTG seko šiem standartiem valstīs, kur Zviedrijas koncerns ir investējis miljardus, piemēram, Krievijā.

Atbilstoši tieši kādiem Eiropas Savienības normatīviem darbojas CTC Media, kas esot «lielākais neatkarīgais medijs Krievijā», kā MTG mājaslapa lepni dēvēts zviedru «meitasuzņēmums» Krievijā?

2002.gadā MTG iegādājās 38% akciju paketi Krievijas mediju kompānijā CTC Media. Arī šodien 25,2% akciju pieder Putina režīma galvenajam politekonomiskajam ierocim Gazprom caur daļām National Media Group (NMG), kam savukārt pieder 25% Krievijas Pirmajā kanālā un NTV (NTV-mir uz laiku ir aizliegta Lietuvā). NMG daļas caur Gazprom uzņēmumiem pieder bankai Rossiya, kura nupat ir iekļauta ASV sankciju pret Krieviju sarakstā kā Vladimira Putina «kabatas» banka.

Ievērības cienīga ir citu 25,2% akciju īpašnieku rotācija. Līdz 2011.gadam šī 25,2% akciju pakete piederēja Vladimira Putina draugam, miljardierim un Latvijas trīszvaigžņu ordeņa laureātam Pjotram Avenam (Alfa Group). 2011.gadā Avens savas CTC Media akcijas par USD 1,1 miljardu pārdeva Kipras ofšoram Telcrest Investments Ltd. Ofšors pieder plejādei kompāniju, tai skaitā jau pieminētajiem - bankai Rossiya un NMG, kā arī tolaik vēl Gazprom kompānijai ar Latvijā pazīstamu nosaukumu Itera Media Ltd. (Jura Savicka vadītajai SIA Itera Latvija pieder Rīgas Dinamo; Kiprā bāzētā ofšora «Itera» māteskompānija kopš 2013.gada pieder Krievijas valsts uzņēmumam Rosņeft.)

Taisnības labad jāpiezīmē, ka Putina režīms Krievijas likumdošanā ir veiksmīgi iestrādājis varas «только наши» vertikāli – ārvalstu kapitāls Krievijas telekompānijās nedrīkst būt lielāks par 49%. Tas nozīmē, ka neviena ārvalstu kompānija, arī zviedru MTG, nevar iegūt vairākuma akcijas CTC Media.

Īpašnieku rotācija nav sarežģīta - ir redzams, ka CTC Media ir kārtējā Kremļa propagandas mašinērijas sastāvdaļa, vismaz pēc īpašnieku struktūras. Zviedru MTG ar 38% akcijām Krievijas CTC Media ir izkārtne šķietamai leģitimitātei. Protams, MTG par velti nekustinās ne pirkstiņu, acīmredzot tādēļ 12 gadus zviedri gūst savu daļu peļņas no «mediju biznesa» Krievijā. Nauda, nauda, nauda....

Mēsli aiz sevis ir jāsavāc

Tas ir pamācoši – zviedru MTG katrā valstī piemērojas politiskajai konjunktūrai. Latvijā TV skatītāji vēl nav raduši prasīt augstu profesionālo kvalitāti no komerctelevīzijām, tādēļ mums laikam ir jābūt neizsakāmi pateicīgiem par atvēlēto ētera laiku vietējo žurnālistu veidotajam saturam, lai cik mazs tas būtu. Vai aizmirsies MTG vadītāja Hansa Holgera Albrehta 2012.gada 9.janvārī solītais par «krievu programmu lielāku daudzveidību un labāku kvalitāti»?

Turpretī Krievijā zviedru MTG mediju koncerns gūst peļņu, pateicoties ciešai sadarbībai ar Putina autoritārā režīma rokaspuišiem un politisko jumtu. Zviedru MTG dubultā morāle? Nu ko jūs - tas ir tikai bizness!

Ar tik fleksiblu MTG skandalozā īpašnieka Jana Stenbika morālo stāju zviedru mediju bizness Krievijā ir tāds pats rūpals kā jebkurš cits politbizness Krievijā – skaista izkārtne, lai pievilinātu alkatīgos rietumvalstu negaušus. Viss šķita rozīgi pūkains līdz brīdim, kamēr Krievija pēkšņi iebruka kaimiņvalstī un okupēja Ukrainas Krimu...

Varam pamatoti pārmest mūsu NEPLP nespēju taktiski gudri un politiski tālredzīgi rīkoties, lai samilzušo problēmu ar Krievijas TV propagandas retranslāciju Latvijā sāktu risināt laicīgi, tas ir, pirms 10 gadiem. Iepriekšējais NEPLP vadītājs A.Kļeckins tagad vaikstās un žagojas, un lai! Varbūt tad NEPLP nebūtu šodien jāaizliedz, lai trīs mēnešu laikā līdz Saeimas vasaras brīvlaikam sasteigtu nokavēto.

Lai cik nekompetenti ir bijuši iepriekšējie NEPLP biedri un politiski ietekmējami šķiet pašreizējie mediju uzraugi, tomēr zviedru MTG ir gandrīz pēdējie, ar kuru palīdzību mēs varētu ievingrināt roku īstā mediju biznesā.

Mediju īpašniekam peļņa ir ļoti svarīga, bet tieši tikpat svarīgs ir veids, kā to iegūt - tas ir mediju biznesa standarts. Turpretī zviedru MTG actiņās zaigo tikai $$$. Nekam citam nav vērtības, basta!

Gandrīz anekdote: "Uzreiz pēc PSRS sabrukuma satiekas amerikānis un krievs.

Amerikānis stāsta: «Redzi, demokrātija ir tad, kad es varu publiski nolamāt ASV prezidentu pie Baltā nama, bet man par to nekas nebūs.»

Krievs atbild: «OK, zini, pie mums jau sen ir demokrātija - es varu aiziet uz Sarkano laukumu Maskavā, nolamāt tavu prezidentu, un man par to arī nekas nebūs!»

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu