Zolitūdē nāves ēna virs cilvēku galvām bijusi ilgu laiku (141)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagaidām nav skaidrs, cik ilgs laiks būs nepieciešams eksperimenta veikšanai Zolitūdes traģēdijas vietā, kur sagruva lielveikala «Maxima» ēkas jumta konstrukcijas, tomēr Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins atzina - pirmie secinājumi ļauj nojaust, ka nāves ēna virs cilvēku galvām bijusi ilgu laiku.

Deformācija attīstās pamazām

Intervijā LTV raidījumam «Rīta panorāma» Grišins pastāstīja, ka kopš vakardienas eksperimenta laikā jumta konstrukcijas ir noslogotas atbilstoši paredzētajai slodzei un sākusies kopņu deformācija, kurai nepieciešams ilgāks laiks. Eksperti jau vakar plkst. 23 pārtraukuši pildīt ar ūdeni baseinus uz atlikušās ēkas daļas jumta, jo bija sasniegta maksimālā slodze, kas norādīta būvobjektu specifikācijā.

Tomēr Grišins pastāstīja: lai gan nesošās konstrukcijas nav iebrukušas uzreiz, esot sākusies deformācija, kas attīstās pamazām, tāpēc tagad esot tikai laika jautājums, kad kopnes neizturēs.

«Tā nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku,»

secina Grišins.

Deformācija attīstās lēni, tāpēc nevar prognozēt, cik ilgi notiks eksperiments. Grišins skaidroja, ka eksperimenta mērķis nav sagraut ēkas nesošās konstrukcijas, bet ekspertiem iegūt visus datus par iemesliem, kas noveda pie traģēdijas. Eksperiments turpināsies vai nu līdz brīdim, kad sijas neizturēs un iebruks, vai līdz brīdim, kas ekspertiem būs visi dati par procesiem, kas noveda pie traģēdijas.

Jau ziņots, ka

ekspertīzes atzinums būs, visticamāk, rudens otrajā pusē.

Ekspertīzē tiks izmantoti dati no šā eksperimenta un dati no eksperimenta, kas būs saistīts ar būvkonstrukciju kontrolētu dedzināšanu un uguns nodzēšanu. Dedzināšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai pirms vairākiem gadiem būvniecības procesā notikušais ugunsgrēks ir radījis paliekošas sekas būvkonstrukcijā un, turpinot būvniecību, bija pienācīgi padomāts par bojājumu novēršanu.

Eksperimentu veic Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti.

Dzīvību zaudēja 54 cilvēki

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers jau iepriekš paziņoja, ka pamatlietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī.

Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu