Tiesībsargs: nav paredzēta izglītība tikai mazākumtautību valodā (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neviens nacionālais vai starptautiskais tiesību akts neparedz, ka mazākumtautību izglītībai ir jābūt tikai mazākumtautību valodā, kā to cenšas iegalvot atsevišķas nevalstiskās organizācijas (NVO), sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

«Savdabīgi, ka šīs atsevišķās NVO, runājot par mazākumtautību tiesību aizsardzību, runā tikai par vienu mazākumtautību, proti, krievu.

Vērojama vēlme izspēlēt tādu kā «apbižotā» kārti, piesaucot cilvēktiesības un cenšoties pašmarginalizēties kā upuriem,»

teica Jansons.

Nevalstiskās organizācijas un Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti jau sarīkojuši vairākus piketus par bērnu tiesībām Latvijā izglītību iegūt krievu valodā, un trešdien šāds pikets notiks arī pie Tiesībsarga biroja. Kustība «Nepilsoņu kongress» uzskata, ka tiesībsargs atsakās aizstāvēt nepilsoņu un nacionālo minoritāšu tiesības, tāpēc neatbilst amatam.

Jansons savukārt norāda, ka

tiesības nedrīkst izmantot ļaunprātīgi vai tendenciozi.

Tajā skaitā arī nav pieļaujama sabiedrības šķelšana un maldināšana, izmantojot tā saucamās jūtīgās tēmas savu politisko reitingu celšanai un elektorāta piesaistei.

Tiesībsarga birojā uzsver, ka izglītības ministre apliecinājusi, ka valdība neplāno slēgt mazākumtautību skolas, bet plāno pilnveidot bilingvālās izglītības praksi. «Arī mēs iepriekš esam pauduši, ka ar tiesisko regulējumu būtībā viss ir kārtībā, nepilnīga ir prakse,» uzskata Tiesībsarga birojā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu