Ģenerālprokurors: pieļautas būtiskas kļūdas «Maxima» jumta izbūvē (37)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eksperimentā iegūtie rezultāti, slogojot pussabrukušās «Maximas» jumtu Zolitūdē, ļauj pieņemt, ka ir pieļautas būtiskas kļūdas jumta izbūvē, taču, kurā no posmiem, tas jānoskaidro ekspertīzes laikā, LNT raidījumā «900 sekundes» trešdien sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

«Eksperimenta gaitā jau pirms plānotās slodzes sasniegšanas tika konstatētas novirzes, deformācijas, kas ļauj jau tagad izdarīt pieņēmumus, es neteikšu, ka secinājumus, par to, ka

ir pieļautas būtiskas kļūdas šajā jumta izbūvē.

Tas ir jānosaka ekspertīzes gaitā [vai plānošanā vai būvniecības laikā], tāpēc es izsaku pieņēmumu nevis apgalvojumu,» teica Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka sākotnēji tika gaidīts, ka jumts sagrūs, taču tas nav noticis.

«Ir pamatots pieņēmums, ka deformācijas ir notikušas ilgā laika posmā. Ja sākotnēji tika teikts, ka konstrukcijas varētu sagrūt un tas pat tika gaidīts, bet viņas turas, tas parāda to, ka šī pārslodze ir bijusi ilgstoša, kas novedusi, iespējams, pie metāla noguruma. Tā nav vienā dienā sasniegta kritiskā masa,» viņš sacīja. Tāpēc sekos vēl citi eksperimenti ar dedzināšanu, lai secinātu, kā šis process ietekmēja metālu, betonu, jo iepriekš ēku skāra ugunsgrēks.

Viņš piekrīt policijai, ka rudens varētu būt reāls termiņš, kad kļūtu skaidrs aizdomās turamo loks.

«Steiga nav izmeklēšanas sabiedrotais (..) ir jābūt izdarītam visam pienācīgā kārtībā, jo

šī lieta ir ļoti atbildīga, mēs gribam sasniegt tomēr maksimāli iespējamos pozitīvos rezultātus taisnīga noregulējuma panākšanai,»

teica ģenerālprokurors.

Kalnmeiers arī norādīja, ka svarīgi gūt secinājumus, lai šādas lietas neatkārtotos nākotnē.

«Ja ir konstatētas deformācijas ilgstošā laikā, tas ir jautājums, vai ir izdarīts viss pašreiz ekspluatācijās esošajās ēkās, lai nekas tāds neatkārtotos. No šīs nežēlīgās skolas ir jāizdara secinājumi nākotnē,» pauda Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka otrdien plkst. 23.30 tika pārtrauktas liet ūdeni baseinā, kas izvietots uz jumta, sasniedzot to slodzes līmeni, kas jumta konstrukcijai bija jāiztur saskaņā ar ēkas dokumentāciju. Speciālisti konstatējuši, ka deformācija kopnēm attīstās un tas ir tikai laika jautājums, kad kopnes varētu zaudēt savu nestspēju.

Pērn 21.novembra vēlā pēcpusdienā iegruva lielveikala «Maxima» jumts Zolitūdē, kurā gāja bojā 54 cilvēki.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu